Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, και οι «άλλοι».

Πήγαινε κάτω

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, και οι «άλλοι».

Δημοσίευση  Eleni Την / Το Τρι Απρ 15, 2008 8:48 pm

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, και οι «άλλοι».

Η δημοκρατία και η ελευθερία έκφρασης και αυτοδιάθεσης είναι υπέρτατα αγαθά, όλοι πλέκουμε εγκώμια για πάρτη τους όταν δεν τα έχουμε, τότε που παλεύουμε για να τα αποκτήσουμε. Όταν πραγματικά τα πλησιάσουμε και πρέπει πια να τα διαχειριστούμε με υπευθυνότητα διαπιστώνουμε ότι τελικά δεν είναι και τόσο εύκολο.

Το πασοκ σήμερα έχει λόγους να καυχιέται για τη δημοκρατικότητά του .Υιοθέτησε και εφαρμόζει μεθόδους που όλοι θαυμάζουν και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Εξέλεξε τον πρόεδρο του κατΆ ευθείαν από την βάση, άνοιξε το dialogos.gr για τον κόσμο, μας έδωσε την ευκαιρία μόνοι μας να οργανωθούμε με όποιο τρόπο θέλουμε χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι μας. Και τώρα κάνει το μεγάλο πειραματικό βήμα της συμμετοχής του κόσμου στα δρώμενα της Βουλής. Είμαστε όμως πραγματικά ώριμοι και έτοιμοι να δεχτούμε όλες τις ευθύνες και τις επιπτώσεις αυτών των ενεργειών που όλοι ζητούμε και επικροτούμε; Ο ΓΑΠ έκανε αυτό το νέο ξεκίνημα, άνοιξε το κόμμα για να μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι μας στην πράξη και όχι στα λόγια. Όλα αυτά όμως ήταν μέχρι σήμερα άγνωστα για μας και έτσι είναι σαν να μας πέταξε ξαφνικά στην θάλασσα, δική μας δουλειά είναι τώρα να μάθουμε να κολυμπάμε. Να μάθουμε να διαλεγόμαστε με κανόνες, να έχουμε υπομονή, να συνυπάρχουμε με αντίθετες απόψεις και να δουλεύουμε συλλογικά.

Την πρώτη φορά που εκλέξαμε πρόεδρο τα πράγματα ήταν εύκολα γιατί ουσιαστικά δεν είχαμε πολλές επιλογές, η λύση ήταν απλή: ΓΑΠ. Η δεύτερη ήταν η πραγματική διαδικασία που δοκίμασε τις αντοχές μας. Και σας ρωτώ, τελικά αντέχουμε την δημοκρατία; Μετά την εκλογική διαδικασία και για αρκετό καιρό δεν μπορούσαμε ούτε καν να συνυπάρξουμε ούτε στη κορυφή ούτε στη βάση. Ευτυχώς επικράτησαν οι λογικές φωνές και κάναμε το επόμενο βήμα. Πήραμε σταθερή απόφαση ότι πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι. Παραμένει όμως βαθειά μέσα μας η καχυποψία και η εμπάθεια. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της τριχοτόμησης.

Ένα μέρος του πασοκ είναι ακόμα «θυμωμένο».Δεν μπορεί να συγχωρέσει την διακυβέρνηση της προηγούμενης εφταετίας που το «δικό του» πασοκ τον έκανε φτωχότερο, και η διαπλοκή και η διαφθορά προχώρησε τόσο πολύ που δεν μπορεί πια να βρει το δίκιο του. Είναι οι άνθρωποι που έχουν διαγράψει όλα τα θετικά που έγιναν και λοξοκοιτάζουν πεισματικά προς τον συνασπισμό για να εκδικηθούν το κόμμα.

Ένα άλλο μέρος το οποίο τάχτηκε με την μεριά του Βενιζέλου που τελικά δεν μπόρεσε να γίνει πρόεδρος είναι απογοητευμένοι, πικραμένοι και νοιώθουν κατά κάποιο τρόπο ηττημένοι από όλη αυτή την διαδικασία.

Και το τρίτο μέρος, είναι εκείνοι που κέρδισαν στις εσωκομματικές εκλογές που θα έπρεπε να είναι οι πιο αισιόδοξοι και χαρούμενοι. Τελικά και αυτοί είναι κατηφείς και προβληματισμένοι. Φοβούνται! Η πτέρυγα Σημίτη επί εποχής Ανδρέα είχε ξεκινήσει με 4-5 βουλευτές και έφτασε σήμερα να ελέγχει περίπου το ένα τρίτο του πασοκ. Και το πρόβλημα τους δεν είναι αυτός καθΆ εαυτός ο Σημίτης σαν άνθρωπος αλλά η δεξιά πολιτική της λιτότητας που εφάρμοσε. Όλοι λοιπόν έχουν κάποιο λόγο να νοιώθουν και να θέλουν να είναι μόνοι και μακριά από τους άλλους.

Ο κόσμος του πασοκ τώρα πια είναι υποψιασμένος και την κάθε κίνηση την περνάει από το μικροσκόπιο και προσπαθεί να μαντέψει τι κρύβεται πίσω της. Έχουν μείνει ακόμα στο μετερίζι τους. Για παράδειγμα η καινούργια προσπάθεια wikipolitics (re-public & ΤΑ ΝΕΑ) που θα έπρεπε σε όλους μας να δώσει χαρά ως πρωτοπόρα καινοτομία δημοκρατίας, δυστυχώς ακόμα κάποιοι αναρωτιόνται, πως είναι δυνατόν να τους εμπιστευθούμε αφού μέχρι χθες «θάβανε» τον Παπανδρέου; Και σας ρωτώ: ποιος μας ζήτησε να τους εμπιστευθούμε; Για τον λόγο αυτό ο ΓΑΠ προτείνει να αυτό-οργανωθούμε σε ομάδες. Για να υπάρχει ποικιλία, να υπάρχει αυτονομία, να μην εξαρτιόμαστε από κανένα! Γι αυτό κι εμείς σαν φόρουμ θα πρέπει να ενισχύσουμε την αυτό-οργάνωση μας και να προχωρήσουμε και ατομικά αλλά και «σαν ομάδα» στην καινούργια πρόκληση και όχι να αφομοιωθούμε από όποια καινούργια προσπάθεια, διότι όντως «γιατί να τους εμπιστευτούμε»; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για να προβάλουμε τις απόψεις μας να ζητήσουμε τα αυτονόητα που σαν λαός δικαιούμαστε.

Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση που αγωνιζόμαστε. Τώρα το πασοκ για πρώτη φορά στην ιστορία δίνει την ευκαιρία στον λαό να μπει στη βουλή και να κάνει τις δικές του επερωτήσεις, να διαμορφώσει τις δικές του προτάσεις διακυβέρνησης, έστω πειραματικά. Είναι κακό να θέλει να του κάνει την μεγαλύτερη δυνατή διαφήμιση; Το βρίσκετε παράλογο ο πρόεδρος μας και η ηγετική ομάδα να προσπαθήσει να κάνει όποιες κινήσεις και συμμαχίες θεωρηθούν απαραίτητες για να βρει το κόμμα τον βηματισμό του για την εξουσία; Μια μικρή ομάδα ανθρώπων όσο καλές διαθέσεις και να έχει ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Για τον λόγο αυτό τους χρειαζόμαστε όλους! Αφού εμείς διαλέξαμε τον Γ. Παπανδρέου σαν πρόεδρο πρέπει να «αγκαλιάσουμε» και τις αποφάσεις του. Στις διπλωματικές του κινήσεις είναι μαέστρος και χρόνια διπλωμάτης! Είναι δυνατόν να διατυμπανίζουμε ότι αγαπάμε τον ΓΑΠ και μετά όταν για παράδειγμα μας βάζει υπεύθυνο για την παιδεία την κ. Διαμαντοπούλου να λέμε «Εγώ δεν είμαι της Αννούλας!». Δηλαδή τώρα τελείωσε η δική μας προσπάθεια να κατεβάζουμε προτάσεις για την παιδεία; Τώρα δηλαδή θα πρέπει να αποσυρθούμε; Αν δεν συμμετέχουμε εμείς θα συμμετέχουν άλλοι και τότε πάλι θα γκρινιάζουμε ότι οι «άλλοι» προχωρούν και αναδεικνύονται. Και εμείς παρόλο που μας δίνεται επίσημα ο λόγος δεν θα το εκμεταλλευόμαστε και οι όποιες προσπάθειες μας δεν θα προχωρούν και πάλι θα "κλαίμε" μαζί και θα βρίσκουμε σε όλους δόλο. Πάντα θα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς.

Καλώς ζητάμε περισσότερη δημοκρατία μέσα στο κόμμα και περισσότερη συμμετοχή στα δρώμενα αλλά σιγά-σιγά θα πρέπει να αναλαμβάνουμε και εμείς το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί!! Θα πρέπει να βγούμε από το καβούκι μας, να μας περάσει ο θυμός, η πικρία και η φοβία. Να ανοίξουμε και εμείς τις καρδιές μας όπως ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε τη δική του και χώρεσαν όλοι, και χωρέσαμε και εμείς. Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τη δημοκρατία που μας δόθηκε, διαφορετικά θα αποδείξουμε ότι δεν την αξίζαμε! Αν με την δημοκρατία γνωρίσαμε την διαφορετικότητα μας και τώρα πια δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε και τρώμε τις σάρκες μας τότε δεν μας αξίζει. Ας καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας μέσα στο κόμμα, υπάρχουν και άλλες τάσεις και άλλες απόψεις και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με ψυχραιμία και με επιχειρήματα για το κάθε τι χωρίς να απορρίπτουμε πρόσωπα εκ των προτέρων. Φτιάξαμε ένα φόρουμ ακριβώς επειδή θέλαμε ένα μέρος που να μπορούμε να γνωριστούμε αλλά και όταν διαφωνήσουμε να έχουμε την επιλογή της ψηφοφορίας όχι για να αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι αλλά για να αναδεικνύονται αντικειμενικά οι τάσεις και για να ξέρουμε και για να καταγράφονται αντικειμενικά όλες οι ενστάσεις!! Έτσι έχει νόημα να κάνεις κάποια ένσταση. Αφού θα καταγράφεται. Την ίδια αξία που έχει η προσπάθεια ενός να καταγράψει μια πρόταση έχει και η προσπάθεια εκείνου που θα την διαβάσει, θα την μελετήσει και θα την ψηφίσει θετικά ή αρνητικά.

Αλλά και πέρα από αυτό, η δική μας συμβολή δεν αρκεί για να κάνουμε κυβέρνηση, θα πρέπει να συμβάλουμε στο να έρθουν ακόμα κι άλλοι, πιο διαφορετικοί, ακόμα πιο «περίεργοι» και δεξιότερα… και αριστερότερα .. και πιο πάνω… και πιο κάτω …αλλιώς κυβέρνηση δεν βλέπουμε!!! Και αν δεν δούμε κυβέρνηση δεν βλέπουμε αλλαγή στον τόπο και στην κοινωνία. Εγώ προτείνω να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τον διάλογο που κάνουμε για να χωρέσουν και άνθρωποι έξω από τον στενό κύκλο του ΠΑΣΟΚ γιατί ως κίνημα χρειαζόμαστε καινούριους ψηφοφόρους και ως κοινωνία όλες τις υγιείς δυνάμεις μαζί μας. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι ο τίτλος e-pasok είναι πολύ περιοριστικός και αυτό είναι το μόνιμο παράπονο όλων των υγιών σκεπτόμενων ανθρώπων που έρχαομαι σε επαφή. Ονειρεύομαι έναν τόπο συμμετοχής πιο φαρδύ που να «σηκώνει» όλα τα κλίματα αλλά να υπάρχει αξιοκρατία στις τελικές θέσεις. ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ, ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ!!!! Αν η κυρία Διαμαντοπούλου ή όποιος άλλος κύριος ή κυρία δεν μας πείσει ότι έχει πράγματα να προσφέρει σε τούτο τον τόπο θα έρθει η ώρα της Κάλπης!!

Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε πρόσωπα, φορείς και εφημερίδες η ιστορία λέει ότι πολύ καλά κάνουμε! Αυτός είναι ένας λόγος περισσότερο για να είμαστε πιο προσεχτικοί και να μην διαλύσουμε τις όποιες προσπάθειες αυτό-οργάνωσης και συλλογικής άσκησης κριτικής. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ως ανοικτή διαδικτυακή αυτοοργάνωση το πώς θα ανοιχτούμε προς τον υπόλοιπο κόσμο χωρίς να αποκλείουμε την προσέγγιση ενός κόσμου που δεν βρίσκονται ήδη στον κεντρικό πυρήνα του πασοκ. Ακόμα δική μας ευθύνη είναι σε όποια κίνηση κάνει το κίνημα να συμμετέχουμε δημιουργικά όπου μπορούμε χωρίς μεμψιμοιρίες και δογματικούς σκεπτικισμούς. Να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το κίνημα να προχωρήσει όχι απλά ενωμένο και δυνατό, αλλά όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικό και ανοικτό προς τον υπόλοιπο κόσμο που βρίσκεται εκεί έξω. Τότε θα έχουμε ένα κίνημα έτοιμο για την νίκη.

Eleni V.

Eleni

Αριθμός μηνυμάτων : 71
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, και οι «άλλοι».

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Τρι Απρ 15, 2008 9:13 pm

Ελένη θα συμφωνήσω,
σε αυτά που είπες και θα προσθέσω μερικά πράγματα που αφορούν ειδικότερα εδώ τη λειτουργία του φόρουμ. Αν είστε μέλη του φόρουμ μας, αν αγαπάτε το κίνημα και τον τόπο αλλά φοβάστε ή διστάζετε να διαφοροποιήστε τη θέση σας σε αυτό που διαβάσατε τότε τι νόημα έχει η δυνατότητά σας να συμμετέχετε; Ήταν και για εμάς μεγάλος πειρασμός να κάνουμε ότι κάνουν οι υπόλοιποι, δηλαδή να καθιερώσουμε μια ομάδα ιδρυτικών μελών ή να βάλουμε υποψηφιότητα ως εκπρόσωποι και να καταλήγουμε σε ότι κείμενα θέλουμε. Έτσι θα ήταν πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό στο να παίρνουμε αποφάσεις αλλά το τίμημα θα ήταν να κάνουμε κακή αρχή στη διαδικτυακή συμμετοχή η οποία εκ φύσεως είναι άμεση και συμμετοχική και όχι διΆ εκπροσώπησης. Αποποιηθήκαμε δηλαδή από τη δυνατότητα του να μπορούμε να καπελώνουμε έμμεσα τις φωνές των υπολοίπων. Επιλέξαμε να πειραματιστούμε σε κανόνες άμεσης διαδικτυακής συμμετοχής ΟΛΩΝ των μελών σε ΟΛΑ τα κείμενα και τις αποφάσεις. Επιλέγουμε την ανοικτή ψηφοφορία και την ελεύθερη πρωτοβουλία σε όλες τις κινήσεις μας ακολουθώντας το παράδειγμα του ΓΑΠ. Με την εμπειρία μέχρι σήμερα καταλαβαίνω ότι δεν έχουν όλα τα μέλη τον χρόνο να καταθέσουν κείμενα ή προτάσεις προς ψηφοφορία. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν άτομα που μπαίνουν στη διαδικασία να γραφτούν σε ένα φόρουμ, μπαίνουν στον κόπο να διαβάζουν περιοδικά τα τελικά κείμενα - προτάσεις αλλά δεν τα ψηφίζουν ούτε να σχολιάζουν! Ως administrator δεν έχω καμία πρόσβαση ή πληροφορία για το τι ψήφισε ποιος και το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα phpbb (χωρίς μυστικούς κώδικες κλπ). Για να καταλάβετε δεν έχω πρόσβαση ούτε στους servers ( οι οποίοι φιλοξενούν δωρεάν την εφαρμογή από την Αμερική) και δεν γνωρίζω ούτε τους κωδικούς (Password) με τους οποίους γραφτήκατε μέλη. Συνεπώς δεν γνωρίζει κανείς το τι ψήφισε ποιος και αυτό είναι το μεγαλείο του ανοιχτού κώδικα! Αν η πρόταση είναι ασαφής πείτε το για να βελτιωθεί το ύφος γραφής. Αν το κείμενο – πρόταση λέει πράγματα αμφιλεγόμενα δεν πρόκειται να ξεκαθαριστούν αν δεν τα σχολιάσετε αρνητικά. Σε όλα τα τελικά κείμενα ακόμα και αν πλειοψηφίσουν οι ενστάσεις θα συμπεριληφθούν επιγραμματικά! Η επιτυχία της δημοκρατίας όμως είναι συνάρτηση του πόσο σοβαρά παίρνει ο καθένας την ελευθερία που του δίνεται.

Αλλά και σε τεχνικό επίπεδο στο φόρουμ όλοι μπορείτε να θέσετε θέματα προς συζήτηση, να σχολιάζετε τα πάντα, να κατεβάζετε κείμενα προς ψήφιση και να ψηφίζετε θέσεις τρίτων με 2 διαφορετικά συστήματα αξιολόγησης. Πίσω από τις τεχνικές αλλαγές υπάρχει πολύ ξενύχτι και εθελοντική δουλειά και είναι όλες σε πειραματικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό χρειάζομαι την υπομονή σας αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και το τελικό αποτέλεσμα σε τεχνικό επίπεδο είναι και αυτό στην κρίση των μελών. Αυτή είναι η κουλτούρα διαδικτυακής συμμετοχής με απόλυτη δημοκρατία και ελευθερία στις πρωτοβουλίες, στη συμμετοχή αλλά και στην τελική κρίση από τα μέλη. Η συμμετοχή όλων λοιπόν σε όλες τις διαδικασίες του φόρουμ είναι απαραίτητη. Μπορείτε απλά να πατήσετε ένα κουμπάκι συμφωνώ ή διαφωνώ το οποίο θα συναντήσετε όταν συνδεθείτε ως μέλη και επισπευτείτε τα κείμενα προς ψήφιση. Ακόμα καλύτερα να πείτε ένα γειά, και να σχολιάσετε. Εναλλακτικά μπορείτε να ψηφίσετε με τα 5 αστεράκια χωρίς να χρειαστεί καν να συνδεθείτε μέλη. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρεξηγηθεί κανένας αν καταψηφίσετε μια πρόταση. Για τα νέα μέλη απλώς να ενημερώσω ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά παρεξήγηση σε κείμενα που αποσύρθηκαν με σκοπό την περεταίρω συζήτηση.

Σας περιμένουμε!

Panagiotis P.
administrator

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 36
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης