e-pasok
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Παρ Ιαν 30, 2009 3:25 pm

[size=18]

[b]ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ή ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ




Α. Αναρωτιέμαι για το σήμερα και για το αύριο.

Αναρωτιέμαι, ο τόπος αυτό,ς ο παραμελημένος, ο τόπος με το παραγωγικό έλλειμμα, ο παραδομένος στην ξένη και την ντόπια ολιγαρχία έχει μέλλον; Μπορεί να ξαναέχει μέλλον;

Αν δεν πίστευα τίποτα για το μέλλον δεν θα έγραφα τίποτα, θα σιωπούσα … .

Α1. Το ξεκαθαρίζω από την αρχή, δεν πιστεύω στον καπιταλισμό, πιστεύω στον άνθρωπο και στις κοινωνίες ισότητας, πιστεύω στην κοινωνική οικονομία και στην δημοκρατία.

Οσα γράφω δεν θέλω και δεν μπορούν να αποτελέσουν ανάπτυξη για τους λίγους.

Η ανάπτυξη για τους λίγους προκαλεί τις ανισότητες και την απανθρωπιά, προκαλεί την εξάρτηση της κοινωνίας από λίγους, από ολιγαρχίες.. Η ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει με όλους μας κυρίους και συντελεστές.



Α2. Δεν μπορεί ένας ολόκληρος λαός, μια ολόκληρη κοινωνία να εξαρτά την παραγωγική της πρόοδο, την ίδια την παραγωγική της ανάπτυξη και ταυτότητα από το πότε και εάν κάποιος ή κάποιοι συγκεκριμένοι επενδυτές θα δεήσουν να προβούν σε κερδοσκοπική «επένδυση» σε κάποιο τομέα της οικονομίας και της παραγωγής. Πολλώ μάλλον δεν μπορεί το παραγόμενο προϊόν, η παραγωγική κατεύθυνση, η επιτυχία κατά την υλοποίηση να εξαρτάται από τις διαθέσεις κάποιου ιδιώτη. Δεν μπορεί ολόκληροι τομείς τις οικονομίας με δυνατότητες να αναμένουν την κερδοσκοπική πρόθεση του επενδυτή «μεσσία». Αυτό σημαίνει συνολική εξάρτηση της κοινωνίας από την διάθεση και την κερδοσκοπική πρόθεση κάποιων ελαχίστων, μιας ολιγαρχίας ατομιστών. Σημαίνει την εγκαθίδρυση μιας σκληρής κερδοσκοπικής ολιγαρχίας και περαιτέρω ενίσχυση των ατομικοτήτων ισχύος έναντι του κοινωνικού συνόλου. Για αυτό τα θεωρήματα περί αποχής του κράτους από το παραγωγικό γίγνεσθαι είναι ενάντια στην υπόθεση που λέγεται αγώνας για δημοκρατία, αγώνας για κοινωνική συνολική πρόοδο και χειραφέτηση, αγώνας για την κοινωνική οικονομία και τον σοσιαλισμό.

Στο υπάρχον σύστημα η ίδια η κοινωνία επιδοτεί τις ολιγαρχίες για την δημιουργία μονάδων παραγωγής ή παροχής υπηρεσιών, εγκαθιδρύει σχέσεις εμφανούς ανθρώπινης εξάρτησης (όπως είναι η σχέση εξαρτημένης εργασίας με όσα αυτή συνεπάγεται), αλλά και αφανούς εξάρτησης του κοινωνικού συνόλου (τόσο στην αμιγώς οικονομική διάσταση, όσο και σε αυτό που ονομάζουμε «διαπλοκή»). Στην πιο πιθανή κατάληξη ο «επιχειρηματίας» αποχωρεί όποτε θέλει, πολλές φορές πουλώντας τις υποδομές, αφήνοντας τον λογαριασμό στην κοινωνία και τους ανθρώπους: άνεργους, χρέη στις συναλλαγές του, χρέη στις ασφαλιστικές εισφορές, χρέη στο δημόσιο. Δεν πρόκειται καν για το μοντέλο της ζούγκλας (αυτή έχει τάξη) αλλά για το μοντέλο του κοινωνικού κανιβαλισμού.



Α3. Ολη αυτή η διάσταση, όλη αυτή η φθοροποιός τακτική πρέπει να παύσει να υφίσταται. Η κοινωνία και το κράτος της πρέπει και μπορούν να απελευθερώσουν τον άνθρωπο και τις δυνάμεις, τις δυνατότητές του. Σε ένα οικονομικό μοντέλο παραγωγικό, αυτοδιαχειριζόμενο με την άμεση και ενεργό άμεσα δημοκρατική συμμετοχή της κοινωνίας, χωρίς την γραφειοκρατική τάξη και παρέμβαση που καταδίκασε σε αποτυχία τα προηγούμενα σοσιαλιστικά μοντέλα. Χρειαζόμαστε για δημοκρατική κοινωνική οικονομία των ίσων ανθρώπων και την έχω περιγράψει ως στόχο μιας πορείας σε άλλα κείμενά μου.

Στην πορεία αυτή θα πρέπει σταδιακά να παύσουν να υπάρχουν οι οικονομικές «αξίες», όχι μόνο οι υπεραξίες αλλά και οι ίδιες οι «αξίες» στις οποίες αυθαίρετα πολλές φορές αποτιμώνται τα αγαθά. Να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία που τα αγαθά θα εξυπηρετούν άμεσα τους ανθρώπους, θα παράγονται για να καλύπτουν τις βιοτικές τους ανάγκες άμεσα, χωρίς να αποτελούν εμπόρευμα. Μόνο έτσι θα νικήσουμε την εκμετάλλευση. Είναι σαφές ότι σήμερα όλα τα μέτρα σύγκρισης και λειτουργίας των οικονομιών είναι ετεροκαθοριζόμενα και σχετικοποιημένα. Η «αξία» π.χ. ενός Ευρώ είναι πολύ διαφορετική στην Ελλάδα σε σχέση με το Μπουρούντι, σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες ανταποκρίνεται. Στην τεχνητή αυτή διαφοροποίηση στηρίζεται ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας εκμετάλλευσης των ανθρώπων από τις ολιγαρχίες.

Σε ένα πρόσφατο κείμενό μου έγραψα για τις τεχνικές εξουδετέρωσης της ισχύος της οικονομικής ολιγαρχίας, για να οδηγηθούμε σε ανθρώπινες κοινωνίες … .

Θα ήθελα να δω οι κοινωνίες να εγγυώνται σε κάθε άνθρωπο που βλέπει το φως του ήλιου ότι οι βιοτικές του ανάγκες θα είναι εξασφαλισμένες, ότι δεν θα πεινάσει, δεν θα κρυώσει, δεν θα κινδυνεύσει, αλλά θα απολαύσει όλα τα αγαθά, υλικά και ψυχικά, που εμείς σαν κοινωνίες με άμεση απόφασή μας θα κρίνουμε κάθε φορά πως αποτελούν βιοτικές ανάγκες, με μόνο αντάλλαγμα την εργασία του για την παραγωγή τους. Την εργασία που χρειάζεται, όχι την εργασία που προσμετράται ως αξία και δημιουργεί σε κάποιους υπεραξίες ή αναλώνεται σε ανταγωνιστικές μάχες. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η ανθρώπινη δράση να εκβιάζεται ή να αναλώνεται σε ανταγωνισμούς. Δεν μπορεί οι άνθρωποι να καταλήγουν κατεστραμμένα αναλώματα στην μάχη συμφερόντων των ολίγων ισχυρών ατομιστών.



Α4. Θα ήθελα να δω την κοινωνία να αυτοορίζεται και να αυτοορίζει μέσα από την ισότητα της πραγματικής δημοκρατίας.

Το ξέρω πως για να μπορείς να αποφασίσεις για τον εαυτό σου σε αυτή την κοσμοχαλασιά κρατών και ανθρώπων που μάχονται για εξουσία πρέπει να έχεις δύναμη, σαν άνθρωπος, σαν χώρα, σαν λαός.

Πρέπει να προχωρήσουμε, να χτίσουμε, να δημιουργήσουμε, να αξιοποιήσουμε τον τόπο τούτον εδώ που μας παρέδωσαν.

Δεν θα μιλήσουμε για σοσιαλισμό για να μην δώσουμε στόχο στα παγκόσμια κοράκια που καραδοκούν, θα τον πραγματώσουμε με άλλο όνομα, ας πούμε κάτι αντίστοιχο όπως κοινωνική δημοκρατία και θα προτάξουμε την δημοκρατία. Σε αυτή κανένας δεν έχει το ηθικό ανάστημα να μας χτυπήσει φανερά, μόνο ύπουλα και εκεί θα πρέπει να προλάβουμε, να δείξουμε και να καταδείξουμε.

Που ελπίζω για ένα ήπιο, ειρηνικό κοινωνικό μετασχηματισμό: Η δημοκρατία βασίζεται στην αρχή της πολιτικής ισότητας. Η ίδια η κοινωνία έχει τις ανάγκες της και αυτές θα εκφράσει και θα θεσπίσει μέσα από τους πραγματικά δημοκρατικούς θεσμούς.

Πέρα από τις ανάγκες της κοινωνίας, το κυριότερο είναι η απρόσκοπτη και δημιουργική έκφραση του κοινωνικού δυναμικού, να εκφραστούν δηλαδή και να αξιοποιηθούν, να πραγματωθούν οι άνθρωποι που συγκροτούν την κοινωνία και έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Το μεγάλο μας δυναμικό είναι ο ανθρώπινος νους, αυτόν πρέπει να απεγκλωβίσουμε και να απελευθερώσουμε από την σημερινή τυραννία, από την κατάπτωση που ηθελημένα προκαλεί, από την αδιαφορία, την λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, από τον πεσιμισμό, την θλίψη, την πλήρη απαισιοδοξία και την ραθυμία, την ανθρώπινη απενεργοποίηση, την παθητικότητα που αυτή προκαλεί.

Πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους ελεύθερα να προτείνουν και να υλοποιήσουν μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής συλλογικής οικονομίας, μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας.



Α5. Με την μελέτη των δυνατοτήτων της χώρας που αναλύεται κατωτέρω, με την δημοκρατία στην απόφαση και το κράτος – στρατηγείο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επιτυχία στην επιλογή και στην υλοποίηση. Με τις διαδικασίες κοινωνικής συνδρομής και τον συνεχή εμπλουτισμό της γνώσης μπορούμε να προχωρήσουμε με επιτυχία. Με την ισότητα, το πολυάριθμο και την συλλογικότητα της ουσίωδους, της πραγματικής αυτοδιαχείρισης μπορούμε και δίκαια να μοιράσουμε και να μοιραστούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας και να καταργήσουμε τις ανισότητες ισχύος και τις ολιγαρχίες. Στο πλαίσιο αυτό μόνο η πραγματική δημοκρατία μπορεί να απελευθερώσει και να αξιοποιήσει τις ιδέες, τις δυνάμεις αυτές της κοινωνίας. Μόνο αυτή μπορεί να φέρει στο προσκήνιο τον άνθρωπο, να του δώσει λόγο και αισιοδοξία για πραγμάτωση των δημιουργικών ιδεών του. Η ίδια η δημοκρατία θα φέρει στο προσκήνιο γενιές δημιουργικά σκεπτόμενων ανθρώπων.

Για αυτό προτάσσω την δημιουργία μιας κοινωνικής δημοκρατίας, όπου άμεσα, χωρίς εκπροσώπους και γραφειοκρατίες θα μπορεί η κοινωνία να προτείνει και συνάμα να αποφασίσει για την υλοποίηση. Αυτή η δημοκρατία περνά μέσα από όσα έχω προτείνει για τις δημοκρατικά εκλεγμένες κοινωνικές αρχές/επιτροπές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, μόνο η πραγματική δημοκρατία διδάσκει υπευθυνότητα τους ανθρώπους, ακόμα και μέσα από τα λάθη τους. Μόνο η πραγματική δημοκρατία μπορεί να ενεργοποιήσει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες του. Μόνο μέσω αυτής μπορούν να υπάρξουν πραγματικές και ενεργείς κοινωνίες.



Α6. Για το πώς θα φτάσουμε σε μία άλλη οικονομία της κοινωνίας, όπως την θέλουμε και κυρίως την χρειαζόμαστε ως λαός, μπορούμε να έχουμε ένα σχεδιασμό περισσότερο ουσίας παρά βερμπαλιστικών διακηρύξεων. Εχουμε πρώτα από όλα τις αρχές μας, αρχές που δημιουργούν τις σταθερές της πολιτικής πρότασης και της εξεύρεσής της. Πρώτιστη αξία ο άνθρωπος: η κοινωνική συμβίωση πρέπει να ρυθμίζεται έτσι ώστε να υπηρετεί τον άνθρωπο. Κάθε σύγκρουση αξιών πρέπει να επιλύεται καταλήγοντας στην λύση που υπηρετεί άμεσα τον άνθρωπο, πέρα από κάθε άλλη σκοπιμότητα. Δημοκρατία, Σοσιαλισμός, Ισότητα, εξυπηρέτηση των δημοκρατικά θεσπισμένων Βιοτικών Αναγκών του ανθρώπου (υλικών και ψυχικών) , είναι τα βασικά κριτήρια για την εξεύρεση και διατύπωση προτάσεων σε κάθε ζήτημα της κοινωνίας. Ετσι θα δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Είναι γνωστό για μένα ότι αμφισβητώ τον καπιταλιστικό τρόπο και μέθοδο παραγωγής, ως αλλοτριωτικό για την φύση του ανθρώπου και την αγαστή επιτυχή κοινωνική συμβίωση. Θα θέσω όμως τα ζητήματα που άμεσα μπορούν να υπάρξουν ως λύσεις για τα άμεσα κοινωνικά ζητήματα και ως βάσεις για την πορεία της κοινωνίας προς το μέλλον.



Β. ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΕΣ



DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Απ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Παρ Ιαν 30, 2009 3:27 pm

[size=18]
Β. ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΕΣ
Β1. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα μερικά πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και δυστυχώς όλοι βλέπουμε πως (για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων ) δεν είναι. .
Εχω ξαναγράψει για αυτά αναλυτικά, αλλά τα συγκεντρώνω έστω συνοπτικά.
Πραγματική οικονομία – πραγματική παραγωγή : Η Ελλάδα πρέπει να παράγει πάντα τα αγαθά που είναι αναγκαία για να θρέψει τους κατοίκους της. Αρα μετράμε τι χρειαζόμαστε και φροντίζουμε να το παράγουμε και να μπορούμε να το διαθέσουμε στους κατοίκους αυτής της χώρας, χωρίς προσκόμματα. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα της αυτάρκειας και της βασικής εθνικής ανεξαρτησίας. Μας δίνει συνάμα την δυνατότητα να μπορούμε να ικανοποιήσουμε βασικές βιοτικές ανάγκες των κατοίκων αυτής της χώρας ανά πάσα στιγμή. Μας δίνει την δυνατότητα κίνησης προς μία ουσιαστική οικονομία, αυτή των «βιοτικών» αναγκών.
Ποσότητα: Είναι σαφές ότι λόγω μεγεθών και γεωγραφικής διάρθωσης η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει τεράστιες ποσότητες, ούτε προϊόντα της αυτής ποιότητας που παράγονται εκεί που οι συνθήκες μαζικής παραγωγής είναι σήμερα ευνοϊκές.. Πρέπει συνεπώς αυτονόητα να στραφούμε στην δημιουργία και παραγωγή ποιοτικών αγαθών και αγαθών με την δική τους μοναδικότητα και ιδιοαξία.
Ποιότητα: Η χώρα μας λόγω θέσης, κλίματος και ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών έχει την δυνατότητα ποιοτικής παραγωγής. Η ίδια η ποιότητα των προϊόντων της σημαίνει ποιότητα ζωής των κατοίκων, αειφορία στην παραγωγή, σεβασμό στο περιβάλλον και ιδιαίτερη αξία των παραγόμενων αγαθών (όσο διατηρηθεί το αξιακό σύστημα). Μέσα από την διαδικασία κοινωνικής απελευθέρωσης που αναλύεται πιο κάτω μπορούμε και οφείλουμε:
- Να μελετήσουμε ποια είναι τα προϊόντα και οι τομείς της οικονομίας όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
- Να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα, τις ιδέες. Να τις ακούσει η κοινωνία και δημοκρατικά να αποφασίσει για την υλοποίησή τους. Αυτό σημαίνει ότι πέραν της φυσικής ιδιοαξίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να εφεύρουμε και άλλα προϊόντα με ιδιοαξία.
- Να εξοπλίσουμε με γνώση κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
- Να ανατρέψουμε τις παραδοσιακές δομές της εκπαίδευσης για να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τους ανθρώπους (όχι ως υποκειμένα, αλλά ως αντικείμενα, ως δημιουργούς και συντελεστές της ανάπτυξης). Επισημαίνω ότι δύο γενιές νέων ανθρώπων αυτής της χώρας, οι 20άρηδες και οι 30άρηδες βρίσκονται καταπιεσμένες, χωρίς δημιουργικότητα, σε ένα εργασιακό περιθώριο, ονειρευόμενοι θέση στο δημόσιο και αποτελώντας εύκολη εργατική λεία για τις οικονομικές ολιγαρχίες. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ως κοινωνία και ως κράτος της κοινωνίας τις δομές και τις προϋποθέσεις για να βγούμε δημιουργικά από τα αδιέξοδα.
- Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να κατευθυνθούν με επιτυχία οι άνθρωποι στην παραγωγή και όχι να εξαντλούνται στην παροχή υπηρεσιών και σε ένα ατέρμονα ανταγωνισμό.
Κεφάλαια : η χώρα μας δεν διαθέτει σημαντικά κεφάλαια, ούτε είναι λύση η υποτέλεια του δανεισμού από τα όργανα και τους μηχανισμούς της μονεταριστικής κερδοσκοπίας. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια που διαθέτουμε. Το βασικό μας όπλο πρέπει να βρίσκεται στον άλλο πυλώνα της παραγωγικής ανάπτυξης : στην γνώση. Αυτή μπορούμε να την παράγουμε και να την εμπλουτίζουμε συνεχώς, χωρίς να διαθέτουμε κεφάλαια. Περαιτέρω όμως, η κατεύθυνση εθνικών κεφαλαίων σε επιδοματικές πολιτικές, η κατασπατάληση πόρων στην δημιουργία πρόσκαιρων και μη παραγωγικών θέσεων εργασίας πρέπει να σταματήσει. Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, στην πραγματική παραγωγή, όπου και πάλι οι πολλοί θα έχουν τον πρώτο λόγο και η αειφορία θα είναι αυτονόητη.
Ενέργεια: η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ενεργειακή αυτονομία και δη από Α.Π.Ε. . Εχει σίγουρα τις δυνατότητες. Κατασκευάζοντας π.χ. ένα σύστημα φραγμάτων εξασφαλίζει και το αναγκαίο νερό για κάθε χρήση.
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, αναλύοντας τα ποιο κύρια σημεία, για όλα υπάρχουν αναλυτικές προτάσεις και μελέτες υλοποίησης με λεπτομερή ακρίβεια.
Β2. Μπορούμε πρώτα από όλα να εκμεταλλευτούμε τα ευνοϊκά φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, τις παραγωγικές δυνατότητες, τις ιδιαιτερότητες που προσδίδουν στα ελληνικά προϊόντα ιδιοαξία. Είναι σαφές ότι σε ένα πλανήτη με κύρια προβλήματα ή ζητήματα αυτά της τροφής, της ενέργειας και του νερού, η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει πρώτιστα στην αυτάρκεια της σε αυτά τα αγαθά, που αποτελούν και στοιχεία των αμέσων βιοτικών ανθρωπίνων αναγκών.
Αναγκαία είναι η άνευ όρων και συμβιβασμών κατάργηση των παραγωγικών ποσοστώσεων που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. προς το συμφέρον των ισχυρών κρατών – μελών της. Οπου οι ποσοστώσεις έρχονται να καταδικάσουν σε υπανάπτυξη την χώρας μας πρέπει να τεθούν προς επανασυζήτηση και όπου συναντούν το όχι της ένωσης θα πρέπει να προχωρήσουμε αυτόνομα. Δεν μπορεί το ευρωπαϊκό διευθυντήριο προκειμένου να ευνοείται το ίδιο, να καταδικάζει την Ελλάδα σε υπανάπτυξη, σε ένταξη στην β΄ κατηγορία της Ευρώπης, δεν έχει πραγματικά κανένα απολύτως δικαίωμα. Ούτε εμείς έχουμε καμία υποχρέωση να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο.
Για την ιδιοαξία των ελληνικών προϊόντων και την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησής τους θα γίνει αναφορά και στην συνέχεια.
Πρέπει να χτίσουμε την οικονομία μας πάνω σε αυτό που έχουμε και μπορούμε προνομιακά να παράγουμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό που έχουμε και μπορούμε, το θεωρώ συλλογικό αυτονόητο που έχει χαθεί μέσα από τις λογικές της υποτέλειας που εφαρμόζουν στην χώρα οι διάφορες ατομικότητες ισχύος που συγκροτούν τις ολιγαρχίες. Οικονομία υποπαραγωγών και υποπαραγώγων, οικονομία φασόν δεν μπορούμε και δεν πρέπει να έχουμε, ειδικά σε μία χώρα με τα ειδικά «προνόμια» και τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου μας. Πρέπει να φτιάξουμε το οικονομικό πλαίσιο στα μέτρα μας και για τούτο υπάρχουν λύσεις. Η ίδια η ελεύθερη έκφραση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, η «κοινωνία της φαιάς ουσίας» μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, όπως είδαμε, ένα ουσιαστικό παράγοντα.
Β3. Ένα ακόμα στοιχείο που ελλείπει, αλλά στην διαμόρφωση του οποίου δεν μπορεί κανείς αντιδραστικός παράγοντας να επέμβει δραστικά είναι αυτός της παιδείας – γνώσης.
Ο παράγοντας αυτός είναι βασικός και πρωταρχικός στην οικονομία, είναι ο θεμελιώδης παράγοντας για όλα. Η δική μας άποψη δεν θέλει το νέο άνθρωπο, τον μαθητή, τον φοιτητή όργανο και υποψήφιο ενεργούμενο καμίας ατομικότητας ισχύος, κανενός ατομικά ισχυρού. Επιδιώκει και έχει χαράξει τις μεθόδους και τις κατευθυντήριες πρακτικές για μια πραγματική «ελευθεριακή παιδεία της γνώσης». Πέρα από την χάραξη και εφαρμογή μιας πραγματικής κοινωνικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, είναι αναγκαίο το πλάτεμα της γνώσης στην κοινωνία.
Για τον λόγο αυτό έχει γραφτεί η ειδική πρόταση . Οι φοιτητές, εργαζόμενοι σε ομάδες, μελετούν ζητήματα που άπτονται του γνωστικού τους αντικειμένου - αντί να δίνουν εξετάσεις σε σειρά μαθημάτων - και προσφέρουν ελεύθερη ανοικτά προσβάσιμη σημαντική γνώση στην κοινωνία. Η γνώση εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέες μελέτες. Ετσι δημιουργούμε όχι μόνο την Ελλάδα της γνώσης, αλλά και μία γενιά που έχει μάθει να συνεργάζεται και να έχει άμεση επαφή με το αντικείμενο της επιστήμης της. Είναι σαφές ότι το βήμα αυτό είναι απολύτως απαραίτητο κοινωνικά και δημιουργικά.
Εάν η δική μας γενιά καταφέρει μόνο σχετική επιτυχία, είναι βέβαιο ότι η επόμενη θα έχει μεγαλύτερη ολοκληρωμένη επιτυχία, καθώς θα διαθέτει όλα τα εργαλεία για να το καταφέρει. Δημιουργώντας πραγματική παιδεία δημιουργείς και πραγματικά υπεύθυνους ενεργούς πολίτες. Η ίδια η κοινωνία μετέχοντας αποφασιστικά μέσα από τους θεσμούς δημοκρατίας στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι θα έχει τον δικό της ρόλο και την δική της ικανοποίηση.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα εντάσσεται και η εργασία καταγραφής, διάσωσης και εξέλιξης των προϊόντων και τεχνικών της ελληνικής ιδιοαξίας. Η καταγραφή και διάσωση μεθόδων παραγωγής που περικλείουν την εμπειρία αιώνων και ταυτίζονται με τον ελληνικό χώρο είναι ένα αναγκαίο βήμα για την παραγωγική οργάνωση, εκτίμηση και πρόοδο. Το ίδιο και με την βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας. Η βιοποικιλότητα προσαρμοσμένη στο ελληνικό περιβάλλον, όχι μόνο χάνεται, αλλά και μολύνεται, αλλοιώνεται από την είσοδο γεννητικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα). Πρέπει συνεπώς να διασωθεί και η διάσωση να αποτελέσει δημιουργικά ένα στοιχείο της ιδιοαξίας των παραγόμενων. Είναι και αυτό ένα έργο της νέας μας γενιάς μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Κατωτέρω, αναπτύσσεται και η συμμετοχή της παιδείας/γνώσης στην δημιουργική διαδικασία, στην έκφραση και εξεύρεση νέων μεθόδων, νέων προϊόντων, νέων υπηρεσιών. Ακόμα και ο καίριος ρόλος της στην διαδικασία μετεκπαίδευσης των Ελλήνων. Αναγκαία παράλληλα, καθίσταται και η θέσμιση νεών θεσμών, όπως της κοινωνικής ευρεσιτεχνίας και του κρατικού ενέχυρου.
Β4. Ένα δεύτερο παράλληλο βήμα είναι αυτό της «ενδοσκόπησης».
Είναι βέβαιο ότι ο άνθρωπος παράγει περισσότερα και καλύτερα, είναι ο ίδιος ικανοποιημένος και χαρούμενος όταν μετέχει στον τομέα παραγωγής που τον εκφράζει. Η εξεύρεση, καταγραφή και ανακάλυψη, εάν θέλετε, των ταλέντων, των κλίσεων και επιθυμιών των Ελλήνων είναι μια διαδικασία που όχι μόνο είναι αναγκαία, αλλά μπορεί άμεσα να προσφέρει στους ανθρώπους και στις κοινωνίες, άλλες προοπτικές, ακόμα και προοπτικές αισιοδοξίας και ψυχολογικής φύσης προτερημάτων. Η διαδικασία αυτή που θα αναλάβουν άμεσα τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές μας κατά τα ήδη αναφερθέντα, με ερωτηματολόγια άμεσα αλλά και ψυχολογικής προσέγγισης, θα προσφέρει όχι μόνο την καταγραφή ανθρωπογεωγραφικών δεδομένων και επιθυμιών των ανθρώπων, αλλά και το δεδομένο της στροφής της οικονομίας, ώστε να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Ταυτόχρονα είναι ευνόητο ότι το παραγόμενο προϊόν, που λαμβάνει υπόψη του και καθορίζεται από την ανθρώπινη θέληση, θα είναι από κάθε άποψη ανώτερο. Η οικονομία πρέπει να στραφεί εκεί όπου θα αξιοποιήσει τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες, τις ανάγκες του μετέχοντα στην παραγωγική διαδικασία. Ετσι θα εξασφαλίσει ευτυχείς ανθρώπους, επιτυχημένη παραγωγική διαδικασία και αποτέλεσμα με ιδιοαξία. Οι κλίσεις και τα ταλέντα δεν λείπουν από κανένα Ελληνα. Αυτή είναι η «προίκα» του τόπου μας, η «προίκα» του λαού μας, αυτή είναι η «ιδιοαξία» του. Η κοινωνική αξιοποίηση κάθε ανθρώπου στον τομέα της επιθυμίας του, εξασφαλίζει την επιτυχία, την κάλυψη σημαντικής μερίδας των ψυχικών βιοτικών του αναγκών και οδηγεί σε ένα επόμενο στάδιο κοινωνικής συγκρότησης, αυτό της ατομικής επιλογής και συλλογικής δημοκρατικής απόφασης της πορείας της οικονομίας.
Β5. Η παραγωγική, οικονομική και εν τέλει κοινωνική ανασυγκρότηση και μετασχηματισμός της χώρας πρέπει να βασίζεται σε συλλογικότητες και όχι ατομικότητες ισχύος. Πρώτα από όλα δημιουργείται ένα νομικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας συλλογικοτήτων συνεταιριστικού κοινωνικού και δημοκρατικού χαρακτήρα , στις οποίες μετέχουν ίσα και εθελοντικά (με δήλωση ενδιαφέροντος) οι υποψήφιοι εργαζόμενοι (για την διαδικασία κοινωνικής συγκρότησης των μονάδων γίνεται αναφορά στο κατωτέρω κεφάλαιο). Αυτοί επιλέγουν ή έχουν τον κύριο λόγο στην επιλογή της διοίκησης. Ο μόνος που μπορεί να τους συνδράμει ή να συναποφασίσει είναι η κοινωνία, που μετέχει και συναποφασίζει με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας. Το κράτος απέχει διοικητικά για να μην επαναληφθεί το αποτυχημένο πείραμα της δεκαετίας του ’80, για να μην έλθει η γραφειοκρατία να πνίξει την δημιουργικότητα. Η ιδιότητα του μεριδιούχου ταυτίζεται με την παροχή της εργασίας και είναι ίση για όλους και ανεξάρτητη από την τυχόν αμοιβή της εργασίας. Για την αμοιβή αποφασίζουν εργαζόμενοι και κοινωνία, αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο προνόμιο ελαστικότητας, ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα στην διαχείριση των αμοιβών, όριο προς τα κάτω η κάλυψη των βιοτικών αναγκών των εργαζομένων και κριτήριο η συναπόφασή τους για «θυσίες».
Ο βαθμός συμμετοχής (τοπικά) της κοινωνίας εξαρτάται άμεσα και είναι ανάλογος της σημασίας της επιχείρησης για την ευρύτερη ή μη οικονομία μιας περιοχής. Επιχειρήσεις όπως π.χ. η ΔΕΗ είναι ευνόητο ότι τίθενται υπό συνολικό κοινωνικό δημοκρατικό έλεγχο (πανελλαδικό).
Η δημιουργία ανεξάρτητων καθολικά εκλεγμένων δημοκρατικών κοινωνικών επιτροπών (τοπικού ή πανελλαδικού χαρακτήρα) με σκοπό και στόχο τον έλεγχο, την κρίση και υλοποίηση ιδεών και την συνδρομή στο έργο κάθε τομέα της οικονομίας και της διοίκησης είναι το αποφασιστικό βήμα ανθρώπινης απελευθέρωσης, απελευθέρωσης των δυνάμεων και αξιοποίησής τους. Παράλληλα και με ορισμένες προϋποθέσεις, η προσφυγή στην άμεση λαϊκή ετυμηγορία, ψήφο και επιλογή πρέπει σαφώς να προβλέπεται.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της δημόσιας μηχανής, της δημόσιας διοίκησης. Μια τέτοια αρχή μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί και να δράσει στην δημόσια διοίκηση. Η ίδια η δημόσια διοίκηση μπορεί σήμερα να μην μπορεί να μετάσχει άμεσα και αποφασιστικά στον αγώνα της ανάπτυξης, καθώς από τον καιρό του Όθωνα είναι προσανατολισμένη σε κατασταλτικά, ελεγκτικά καθήκοντα. Δημιουργώντας όμως μία δημοκρατική κοινωνική αρχή που παρεμβαίνει στο έργο και την φύση της μπορείς να επιτύχεις σύντομα την αλλαγή στόχευσης και νοοτροπίας.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Απ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Παρ Ιαν 30, 2009 3:29 pm

Για τα υπόλοιπα κείμενα : http://dialogoskoinonia.wordpress.com/
ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ή ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Β. ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΕΣ
.....
Β6. Η διαδικασία συγκρότησης των επιχειρήσεων προϋποθέτει την «ενδοσκόπηση» και την συγκέντρωση ενδιαφερομένων για την δημιουργία και την ανάπτυξη συγκεκριμένης παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτοί, η κοινωνία – κράτος προτείνουν με πλήρη μελέτη (κόστους και βιωσιμότητας) μία δράση και η κοινωνία μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς που έχουμε αναλύσει (δημοκρατικές αρχές ή και καθολική άμεση ψηφοφορία) αποφασίζει. Το στοιχείο του τοπικού ή μη ενδιαφέροντος χαρακτηρίζει το πλάτεμα της αναγκαίας δημοκρατικής κοινωνικής βάσης των μετεχόντων στην απόφαση. Αυτός είναι ο ρόλος του κράτους στρατηγείου και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης να συγκεντρώσουν τα αποτελέσματα, να κρίνουν και να προτείνουν.
Η δημοκρατικά προτείνουσα και αποφασίζουσα κοινωνία αποφασίζει καθετί σχετικό με την χρηματοδότηση μιας προσπάθειας, όταν και όπου αυτή χρειάζεται, ακόμα και με την θέσπιση ειδικών εισφορών. Η ίδια η κοινωνία αποφασίζει μέσα από τους ίδιους θεσμούς, εάν η οικονομική συμμετοχή της θα αντανακλάται σε επιστροφή κεφαλαίων ή εάν θα μετέχει ως συλλογικότητα σε ποσοστό των κερδών, με ό,τι τα ανωτέρω συνεπάγονται.
Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μετέχει στον έλεγχο του παραγωγικού γίγνεσθαι, στο καθορισμό του παραγομένου προϊόντος, στην ποιότητά του (π.χ. προτάσεις βελτίωσης) ακόμα και στην τιμή του, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα βιωσιμότητας.[1]
Βεβαίως , η κοινωνική συλλογικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας τείνει και θα πρέπει να καταλήξει στο μέλλον σε μία άλλη μορφή οικονομίας και παραγωγικότητας, όπου το κέρδος θα αντικατοπτρίζεται άμεσα στην κάλυψη των βιοτικών ανθρωπίνων αναγκών και όχι σε ευμετάβλητα μέτρα όπως το χρήμα. Στην προσπάθεια αυτή και στην 1η φάση της, κάθε τοπική κοινωνία αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενεργοποιηθεί, προτείνοντας και αυτή συγκεκριμένες δράσεις που θεωρεί ότι ταιριάζουν στις τοπικές παραμέτρους και συνθήκες παραγωγικότητας, στις τοπικές ιδιοαξίες. Αυτό κρίνεται με καθολική τοπική δημοκρατική συμμετοχή και ψηφοφορία[2]. Ετσι δημιουργείται μια ουσιαστική αποκέντρωση. Το ίδιο το κράτος – κοινωνία λειτουργώντας στρατηγικά υποχρεούται να στηρίξει μία τουλάχιστον δραστηριότητα.
Β7. Στο πλαίσιο της υλοποίησης, μετά την έγκριση της παραγωγικής δράσης, αξιοποιείται η παραχθείσα γνώση και η διαδικασία της ενδοσκόπησης. Κατασκευάζεται και συγκροτείται το οργανόγραμμα – πλαίσιο λειτουργίας και των αναγκαίων ειδικοτήτων, ενώ ήδη έχει εγκριθεί η οικονομοτεχνική μελέτη.. Από το ηλεκτρονικό αρχείο, όπου θα συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα της «ενδοσκόπηισης», εξάγονται ηλεκτρονικά με βάση συγκεκριμένα και προκαθορισμένα κριτήρια τα ονόματα των επιλεκτέων για την στελέχωση της μονάδας. Αυτοί καλούνται με επιστολή να δηλώσουν την συμμετοχή τους ή μη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, εισάγεται προς έγκριση στην αρμόδια δημοκρατική αρχή, η οποία πρέπει να κρίνει σε περιοριστικά ορισμένο χρόνο.
Το κράτος ή οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν για το ύψος της χρηματοδότησης. Εκεί αξιοποιούνται πόροι που θα αποτελούσαν επιδόματα π.χ. ανεργίας για τους μετέχοντες σε βάθος χρόνου. Παράλληλα και για την εξεύρεση κεφαλαίων μπορεί (και κατ’ εμέ πρέπει) να παύσει (έστω προσωρινά) η χρηματοδότηση – επιδότηση διαφόρων σωματείων. Οσοι θέλουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο και ιδρύουν τέτοια σωματεία ας το πράξουν με δική τους δράση και χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση το κράτος εγγυάται για την εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων. Ο εξοπλισμός και οι μετοχές/μερίδια της μονάδας τίθενται υπό κρατικό ενέχυρο για να εξασφαλιστεί η προστασία της κοινωνίας και η μη μετανάστευση της μονάδας στο μέλλον.
Μετά την έγκριση από την αρχή, με καθολική ψηφοφορία τοπικού ή πανελλαδικού χαρακτήρα (ανάλογα με την εμβέλεια της μονάδας) εκλέγεται η ειδική δημοκρατική αρχή με σκοπό την συνδρομή και τον έλεγχο. Η εκλογή της αρχής γίνεται με ψηφοφορία μακράς διάρκειας (π.χ. 1 μήνα), με ενιαίο ψηφοδέλτιο (για να μην υπάρχει παραταξιακός κομματισμός) είναι σχετικά πολυμελής, για να εκφράζονται όλες οι κοινωνικές τάσεις και απόψεις και να δυσχεραίνεται ο χρηματισμός και με θητεία 2ετή ή 3τη με δικαίωμα ανανέωσης για μία φορά, για να μην δημιουργούνται εξουσιαστικοί γραφειοκρατικοί μηχανισμοί. Η ίδια η κοινωνία αποφασίζει για την επ’ αμοιβή ή μη (και ποια) των μελών της επιτροπής. Η δική μου πρόταση είναι να ξεκινήσουμε από μη αμειβόμενες υπηρεσίες ή αμοιβή που θα εξαρτάται από το τελικό κέρδος (ετήσια κερδοφορία) της μονάδας.
Ως εκτέθηκε, οι εργαζόμενοι λειτουργούν ως μέτοχοι/μεριδιούχοι της μονάδας και αποφασίζουν για την διοίκηση και την πορεία της με την συμμετοχή της κοινωνίας, της δημοκρατικής αρχής που εκλέγεται ως ανωτέρω.
Είναι σαφές ότι τέτοιες μονάδες και θεσμοί μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν σε πειραματικό πλαίσιο, σε τομείς όπου άμεσα κρίνεται ότι υπάρχει παραγωγική αναγκαιότητα. Από την πειραματική εφαρμογή μπορούν να εξαχθούν σοβαρά και χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω γενίκευση του θεσμού.
Β8. Εχω πολλές φορές κάνει λόγο για το παράδειγμα του κινέζικου πιάτου της μαζικής παραγωγής και για το πιάτο καλλιτέχνημα της ελληνικής ιδιοαξίας. Η αρχαία Αθήνα π.χ. οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ισχύ της, στην αγγειοπλαστική και κυρίως την αγγειογραφία. Παράλληλα την ισχύ της, την οφείλει στην αμεσότητα της δημοκρατίας.
Δεν αρκούμαστε βέβαια στην υπάρχουσα παραγωγική ιδιοαξία, προχωρούμε δημιουργικά στην εξέλιξή της και στην εφεύρεση νέων. Στο κείμενο που αποκάλεσα το “ΠΑΣΟΚ του Ανθρώπου” στοχεύοντας στην δημιουργία ενός πραγματικά σοσιαλιστικού δημοκρατικού κινήματος έχουν προβλεφθεί και ειδικοί θεσμοί, όπως αυτός της κοινωνικής ευρεσιτεχνίας (για τον οποίο έγινε λόγος πιο πάνω).
Η ίδια η προβολή των δημιουργημάτων και της ιδιοαξίας είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να ενσκύψουμε με τον αυτό τρόπο. Η μεσογειακή διατροφή και η ήδη διαπιστωμένη παγκόσμια ιδιοαξία, αποτελούν σταθερές βάσεις για την αξιοποίηση των παραγομένων. Αυτό έχει ο τόπος μας, αυτό μπορούμε να προσφέρουμε και αυτό δεν μπορεί κανείς άλλος να το κάνει με τον ίδιο τρόπο. Ισως ευτυχείς και περήφανοι, κάποτε να θελήσουμε να αποτελέσουμε προνομιακό παίκτη στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό γίγνεσθαι. Αυτό δεν είναι συμβατό με τις αρχές και αξίες μας, ό,τι φτιάχνουμε ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, είναι κτήμα της οικουμένης, κομμάτι του κάθε ξεχασμένου ανθρώπου που υποφέρει την ίδια του την ζωή στον πλανήτη.
Β9. Από την ανάγκη δημιουργίας μιας κοινωνίας γνώσης και ελευθερίας δράσης προκύπτουν μία σειρά από αναγκαιότητες που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα. Όπως έχω γράψει στην σχετική πρόταση, είναι αναγκαία η κοινωνική δημοκρατική διοίκηση των πανεπιστημίων. Είναι αναγκαία η διαμόρφωση νέων ειδικοτήτων και σχολών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και δεν στρέφουν το νέο άνθρωπο στην απογοήτευση του να στοχεύσει σε μία τυπική εργασιακή θέση και δη κυρίως στην παροχή υπηρεσιών. Γνώση πραγματική για τον άνθρωπο του σήμερα και του αύριο, γνώση σύγχρονη και ουσιαστική και όχι γνώση και επιλογές που εγκλωβίζουν τον άνθρωπο, είτε στα κατεστημένα της παιδείας, είτε στα κατεστημένα της παραγωγής και των ολιγαρχιών που την ελέγχουν.
Είναι επίσης αναγκαία η επιμόρφωση κάθε ήδη επαγγελματία και κάθε ανθρώπου που θέλει να ασχοληθεί με ένα επάγγελμα. Επιμόρφωση που πρέπει πάνω από όλα να οδηγεί στην επικαιροποίηση και στην σύλληψη του γίγνεσθαι. Για τον λόγο αυτό είναι παντού απαραίτητη η παροχή γνώσης για την εκμάθηση του διαδικτύου και των δυνατοτήτων πληροφόρησης που προσφέρει. Είναι απαραίτητη η γνώση για το αντικείμενο εργασίας και τις αναγκαίες προφυλάξεις και μεθόδους. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να διδαχθούν οι αγρότες μας, αλλά και ειδικότητες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Ας συγκεντρώσει π.χ. ένας δήμος όσους έχουν καφενεία και καφετέριες και ας τους διδάξει από το Internet έως τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, έως κανόνες καλής εξυπηρέτησης και συμπεριφοράς (αλήθεια πόσοι άνθρωποι που απασχολούνται σε τέτοιους τομείς έχουν λάβει ποτέ γνώση των κανόνων υγιεινής ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Icon_wink . Η γνώση είναι μια συνολική προσπάθεια που θα μας κάνει όλους καλύτερους. Η καταγραφή της παραγόμενης γνώσης και των διαδικασιών σε επίσημα ανοικτά αρχεία θα εμπλουτίσει την εμπειρία και την ίδια την γνώση. Στα προγράμματα αυτά θα απασχοληθούν εκπαιδευτικοί, αφού κατά το σύστημα της παιδείας, τα φροντιστήρια δεν θα έχουν καμία θέση στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.
Τέλος και μεταξύ πολλών άλλων θα πρέπει κάποια στιγμή το φορολογικό σύστημα να γίνει ουσιωδώς αντικειμενικό. Κάθε καταγραφή σε λογιστήριο και ταμειακή μηχανή θα πρέπει αυτόματα (μέσω διαδικτύου) να αποστέλλεται σε αρχείο στις ΔΟΥ. Ο ΚΒΣ ως έχει, προσφέρει πολλή ανασφάλεια και δυνατότητες φοροκλοπής και χρηματισμού. Οσοι προκύψουν ως δυναμικό από τον μετασχηματισμό του, θα πρέπει με ευθύνη του κράτους να απασχοληθούν δημιουργικά σε νέα έργα. Η ευθύνη αυτή του κράτους πρέπει αναγκαία να θεσπιστεί για κάθε αποτέλεσμα του παραγωγικού οικονομικού μετασχηματισμού.
Β10. Η ίδια η παραγόμενη γνώση μπορεί να προσφέρει άμεσα τα στοιχεία για μια δίκαιη λειτουργία της οικονομίας.
Εάν ο τελικός πολιτικός σκοπός είναι να πάμε σε μία κοινωνία που καταργεί το αξιακό και υπεραξιακό στοιχείο στην παραγωγή αγαθών, που καθορίζει την δράση με στόχο την κάλυψη των ανθρώπινων βιοτικών αναγκών, στο άμεσο μέλλον είναι αναγκαία η ρύθμιση της αγοράς και η αμεσότητα στην σχέση παραγωγού – καταναλωτή. Τουλάχιστον η δίκαιη ρύθμισή της.
Πρότεινα και προτείνω ως λύση άμεσης αναγκαίας εφαρμογής, τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής κάθε προϊόντος, την προσθήκη ενός ποσοστού κέρδους που θα καλύπτει τις ανάγκες του παραγωγού. Αυτή θα αποτελεί την ελάχιστη τιμή πώλησης του προϊόντος και κάθε πώληση θα πρέπει να βεβαιώνεται με την κατάθεση του αντιτίμου σε ειδικό ταμείο, με την σύνταξη ειδικού εντύπου που θα αναφέρει την ημερομηνία δικαιοπραξίας, την ποσότητα, το είδος και την τιμή πώλησης.
Πάνω σε αυτή την τιμή θα πρέπει να υπολογίζεται το επιτρεπόμενο ποσοστό μεικτού κέρδους και η ανώτατη επιτρεπόμενη τελική τιμή για τον καταναλωτή. Ετσι απλά τελειώνουμε με την αισχροκέρδεια και διασφαλίζουμε την λειτουργία της οικονομίας, δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον παραγωγό, δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον καταναλωτή. Είναι αναγκαίο και άμεσο μέτρο για να εξασφαλιστούν οι βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων.
Β11. Επισκοπώντας τα ανωτέρω ξαναγυρίζουμε στην πρώτη παράγραφο, στις αρχές και τις αξίες μας, που πραγματώνονται από την πρόταση. Ανθρωπος, δημοκρατία, κοινωνισμός, ισότητα, κάλυψη των βιοτικών αναγκών, μπορούν όλα να υπάρξουν και ο 21ος αιώνας να μετατραπεί σε αιώνα των κοινωνιών, των ανθρώπων και της συλλογικής προόδου.
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε επιτυχημένα, χωρίς κόστος σε κεφάλαια, να πραγματώσουμε τις αξίες μας, μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον που αξίζει σε κάθε Ελληνα και να διδάξουμε στους πολίτες του πλανήτη, πως δεν υπάρχουν μονόδρομοι ατομικότητας, αλλά μεγάλες οδοί των ανθρώπινων κοινωνιών του αύριο .
[1] Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο ικανοποιούνται ταχύτατα και άμεσα οι κοινωνικές ανάγκες, αλλά και τα διάφορα market researches που αφορούν το παραγόμενο προϊόν, γίνονται ουσιαστικά δωρεάν !!!.
[2] Για τους θεσμούς δημοκρατίας, υπάρχουν αναλυτικές αναφορές και προτάσεις σε άλλα κείμενα. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον, μπορούν να τεθούν.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty το θέμα

Δημοσίευση  thepos Σαβ Ιαν 31, 2009 11:54 pm

Θα σχολιάσω συνολικά εδώ τις θέσεις σου και τα κείμενά σου
α)Πολλά από αυτά που έχεις γράψει τα έχω προτείνει και εγώ στο φόρουμ πριν από περίπου 10 μήνες μιλώντας για την αποκέντρωση στην λήψη αποφάσεων ως προς το είδος και την ένταση των κάθε είδους επενδύσεων συνδιαστικά με την χρήση των επιστημονικών παραμέτρων και των στατιστικών μεγεθών.Άρα συμφωνώ και άρα δεν με διαβάζεις ενώ εγώ ναι.
β) Θα θελα να σου πω ότι αν και τα συμπεράσματά σου είναι απολύτως αποδεκτά ως προς τους λόγους αγνοείς στις προτάσεις σου εν μέρη την ΕΕ.Εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση και να σου πω ότι μάλλον χαϊδεύεις τα αυτιά των αγροτών.Την εποχή που έπρεπε να κάνουν επενδύσεις την μόνη που έκαναν ήταν στα πόδια των καραβανιών των κοριτσιών εξ ανατολής που περιόδευαν την επαρχία σαν κρέατα στο τσιγκέλι για να χορτάσουν οι "καημένοι" οι αγρότες τα μικροαστικά τους κατεστημένα.Δεν θα επεκταθώ άλλωστε έχω γράψει πριν λίγες μέρες γι' αυτό.
Συνεχίζω λοιπόν.Η ζωή εντός των τοιχών της ΕΕ έχει κανόνες που δεν μπορείς να αγνοείς μπορείς ωστόσο αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις υπέρ σου όπως κάνουν όλες οι οργανωμένες χώρες του κόσμου.Ένα ακόμη στοιχείο είναι οι ποσοστώσεις όπου και εκεί το θέμα νομίζω αν και δεν είμαι επαρκώς πληροφορημένος,με την σωστή πολιτική ξεπερνιέται.Δεν πρέπει να ξεχνάμε και δυστυχώς δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό ότι ο γνωστός μας αποστάτης ήταν αυτός που υπέγραψε τις περισσότερες και πάντα σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών που παραληρούσαν όμως στα αεροδρόμια για πάρτι του( για να μην ξεχνιόμαστε και με τις δικές μας σαν λαός ευθύνες).
Επανέρχομαι στα προηγούμενα.
Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε και αυτά τα κάνει μια κυβέρνηση κατανοητά, ότι υπάρχει και η κοινωνική ευθύνη.Δηλαδή η ευθύνη όλων μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που η ύπαρξη τους και μόνο μας δίνει το δικαίωμα να υπάρχουμε,να εργαζόμαστε, να πλουτίζουμε.Άρα σε όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων μας θα πρέπει να μπαίνει ο παράγοντας αυτός ως μέρος της όποιας προσπάθειας.Τι σημαίνει αυτό ότι δεν μπορεί κανείς να προτείνει το εγώ του ειδικά όταν εξαρτάται από τους υπολοίπους που θα λειτουργήσουν ως καταναλωτές.
Συνοψίζοντας και καταλήγοντας:
α) Νέου τύπου συνεταιρισμών που θα στηρίζονται σε:α1) Οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας αλλά και α2)σκοπιμότητας με κατεύθυνση την δημιουργία συμπράξεων με ομοειδείς και συμπληρωματικούς συνεταιρισμούς για κοινές επεξεργασίες και τυποποιήσεις αλλά και την δημιουργία συνεταιριστικών υπεραγορών έτσι ώστε να έρθει ο καταναλωτής σε άμεση επαφή με τον παραγωγό για συγκράτηση των τιμών.
α3) παραγωγή που θα τείνει προς την βιολογική γεωργία στο 100%
β)Στα πλαίσια γενικότερης επιμόρφωσης του φορολογικού συστήματος συμφωνώντας με την σύνδεση των κάθε είδους ταμειακών με τα κεντρικά των εφοριών αλλά και υποχρέωση όλων των εμπόρων να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω τραπεζών έτσι ώστε να υπάρχει και διασταύρωση.
Β1)Ειδικά για το φορολογικό σύστημα έχω προτείνει το εξής:
Β1.1)Κοστολόγηση του κάθε είδους προιόντων και υπηρεσιών με απόλυτο τρόπο μέσω μελετών και στοιχείων.
β1.2)Αφορολόγητο που θα καλύπτει το σύνολο των δαπανών διαβίωσης του φορολογούμενου καθώς και των λειτουργικών του δαπανών,για να ανοίξει ο δρόμος για προσλήψεις, και υψηλότατους συντελεστές για τα μη επενδυόμενα κέρδη.Έτσι όποιος θα αισχροκερδή θα βλέπει ένα μεγάλο μέρος αυτών να επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο.
γ) Μεταφορά αυτόνομων πόρων σε τοπικά σχήματα, όπως η περιφέρεια, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τον σκόπελο της ΕΕ και μέσα από αυτούς να επιδοτούνται οι όποιες δράσης χωρίς πρόβλημα.
Ένας τέτοιος προγραμματισμός ξεφεύγει απο την ανάγκη των επιδοτήσεων μια και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα καλύπτεται από την κατανάλωση και για το υπόλοιπο θα εισπράτουμε επιδοτήσεις όσο θα υπάρχουν.
δ)Εξαγωγές.Εδώ οφείλω να πω ότι το μέλλον σε μια οργανωμένη προσπάθεια ανοίγεται λαμπρό γιατί στην ευρώπη τα ελληνικά προϊόντα,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπάρχουν άρα ότι και να κάνουμε θα είναι κέρδος.
Όπως σωστά λές η Ελλάδα υπερτερεί σε ποικιλία και ποιότητα αλλά υστερεί σε όλα τα υπόλοιπα.Θα μπορούσα εδώ να θυμίσω ότι οι Ιταλοί εξάγουν το λάδι μας και δεκάδες άλλοι τα διάφορα βότανα που υπάρχουν στην Ελληνική φύση.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Το θέμα

Δημοσίευση  thepos Πεμ Φεβ 05, 2009 12:05 pm

Ακόμη περιμένω την απάντησή σου σύντροφε Καραμήτσα

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Τι σχόλιο να κάνω;

Δημοσίευση  DimKaramitsas Πεμ Φεβ 05, 2009 12:41 pm

Πρώτα από όλα δεν μου αρέσουν οι αναιτιολόγητα φορτισμένοι διάλογοι.
Δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις δεν έχουμε τίποτα να χωρήσουμε.
Μετά : ο καθένας εκφράζεται με τον δικό του τρόπο, άλλος με λίγα, άλλος με πολλά, άλλος σύνθετα, άλλος απλούστερα ... άλλος επιλέγει τον τρόπο και τα εκφραστικά μέσα που θεώρςί κατάλληλα για να εκφράσει τις θέσεις και τις απόψεις.
Εάν περιμένεις απάντηση να σου δώσω : τις θέσεις σου που είναι ολοκληρωμένες, αλλά δεν προχωρούν σε περαιτέρω εξειδίκευση, μπερδεύτηκες και δεν τις έβαλες στο "αγροτικό".
Εχω τον φόβο ότι δεν είσαι καθόλου αντισυστημικός. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω εάν τις προτάσεις σου τις εντάσεις σε ένα πλαίσιο οικονομίας της αγοράς ή έχουν σοσιαλιστική κατεύθυνση και αποσκοπούν ή μπορούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια μιας σοσιαλιστικής ή μίας άλλης οικονομίας;

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty To θέμα

Δημοσίευση  thepos Πεμ Φεβ 05, 2009 8:26 pm

Σύντροφε Καραμήτσα
κατ' αρχάς θέλω να σου πω ότι δεν έχω καμιά ένταση απέναντί σου ή απέναντι σε κάποιον άλλον.Αλλά επιφυλάσσω για τον εαυτό μου το δικαίωμα να ασκώ κριτική σε κάθε τι γύρω μου και το ίδιο προσδοκώ και για τους υπολοίπους.Άρα μην το βλέπεις σαν προσωπική κόντρα ή κάτι άλλο γιατί όπως σωστά λες δεν σε ξέρω δεν με ξέρεις δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.Όσο για το ότι έβαλα εκεί το κείμενό μου έγινε τυχαία μια και θεώρησα τα κείμενά σου σαν μια λογική ενότητα και απλά έτυχε να το τοποθετήσω εκεί.
Εκείνο που είναι σημαντικό όμως από την μικρή σου απάντηση είναι η επωδός για το που τοποθετώ τις προτάσεις μου.
Θέλω να πιστεύω ότι σωστά τις τοποθετώ στο σήμερα και δεν τις αφήνω για την στιγμή που μια ιδανική κοινωνία θα θελήσει να κάνει τις αλλαγές εκείνες έτσι ώστε να ακολουθήσουν ιδανικές λύσεις και σχήματα.
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να εκφράσω με τόση ευφράδεια όπως εσύ τις ιδέες μου αλλά με ικανοποιεί το γεγονός ότι τις αντιλαμβάνονται όλοι.Αν μάλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ή μέρος διαλόγου αυτό θα ήταν το άπαν.Κλείνοντας θέλω να σου πω ότι προέκυψαν από την εμπειρία μου και όχι από βιβλία έτσι και δεν μπορώ να σου πω ποιος φιλόσοφος ή οικονομολόγος θα συμφωνούσε ή όχι μαζί μου.Άλλωστε η αποτυχία όλων των συστημάτων που βασίστηκαν σε χιλιάδες τόμους τσιτάτων ειδικών,φιλοσόφων και οικονομολόγων μάλλον θα έκανε μια τέτοια ταύτιση να μοιάζει με αποτυχία στην πραγματική ζωή και επιτυχία σε κλειστούς πανεπιστημιακούς κύκλους.
Υ.Γ Αν και δεν θέλω να επέμβω στην συζήτηση σου με τον Παναγιώτη θέλω απλά να σου πω ότι επειδή τον εκτιμώ πολύ μια και έχω διαβάσει πολλά κείμενά του και έχω "δει" ένα στίγμα του χαρακτήρα του και της δράσης του θεώρησα υποχρέωσή μου να του κάνω σκληρότατη κριτική,αλλά όχι άδικη κατά την γνώμη μου,την ώρα που έγραφα τα κείμενά μου, ή υποβολιμαία,απλά γιατί έτσι πιστεύω ότι και κάποιες παρεξηγήσεις ξεκαθαρίζουν και ανταλλάσσοντας απόψεις μαθαίνουμε και ανατοποθετούμαστε σε διάφορα θέματα.Ποτέ όμως ποτέ δεν πέρασε σε προσωπικό επίπεδο η όποια πολιτική αντιπαράθεση μας.Αν θέλεις μάλιστα να σου πω ότι γι' αυτό και όλοι μας συνωστιζόμαστε στα διάφορα φόρουμ για την συζήτηση και την διαφωνία αλλιώς θα προτιμούσαμε τα απογευματινά τέϊα των κυριών.
Φιλικά Thepos

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Απ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Παρ Φεβ 06, 2009 5:31 pm

& Thepos
Δεν ξέρω εάν είναι θέμα συμπεριφοράς ή κάτι άλλο.
Εάν σε ένα φόρουμ επανερχόταν κάποιος μετά από αρκετό καιρό αυτό που θα έκανα εγώ θα ήταν να του γράψω ένα "καλως όρισες".
Τι έγινε; χάθηκες ; κλπ.
Είναι προφανές ότι το ακριβώς αντίθετο δημιουργεί βάσιμα την εικόνα, ότι υπάρχουν άσχημα προηγούμενα και κακές προθέσεις.
(δεν νομίζω να σφάλλω).
Πραγματικά με ξένισε και με έθιξε η συμπεριφορά σου, καθώς δεν θυμάμαι να είχαμε διαφωνήσει ποτέ.

Ας πάμε όμως και στο ουσιώδες πολιτικό ζήτημα που σου έθεσα και απάντησες.
Πρώτα από όλα σε καλώ να το ξαναδιαβάσεις ή να διατυπώσεις πιο συγκεκριμένες διαφωνίες.
Το κείμενο έχει κατά την γνώμη μου και θεωρητική τοποθέτηση που εισάγει στην λογική ενός σοσιαλιστικού δημοκρατικού τελικού στόχου και πρακτική πρόταση για την πορεία που πρέπει κατά την γνώμη μου να ακολουθηθεί αρχίζοντας από το σήμερα και λύνοντας πρακτικά και ουσιώδη ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ως κείμενο εισάγει καινοτομίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε πρώτο στάδιο πειραματικά (για να διαπιστωθούν οι ελλείψεις και τα προβλήματα). Πιστεύω πως αποτελεί μοντέλο οικονομίας που μπορεί να δώσει λύσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη ή τουλάχιστον λύσεις που είναι σύμφωνες με μία δημοκρατική σοσιαλιστική πολιτική.
Δεν θεωρώ, αντίθετα, ότι λύσεις που κινούνται στα πλαίσια των εντολών και των συμφερόντων των ολιγαρχιών μπορούν να αποδώσουν.
Χρειαζόμαστε σε αυτή την χώρα ένα ξεβάλτωμα από την παραγωγική υποτέλεια και ανυπαρξία.
Το τι θεωρώ "κεφάλαιό" μας το αναλύω, όπως και το πως μπορεί να οδηγήσει σε δύο βασικές αρχές του ΠΑΣΟΚ : την κοινωνική απελευθέρωση και τον κοινωνικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Γνώμη μου τέλος είναι ότι πρέπει πάντα να υπάρχει ο στόχος της πορείας και να δίδεται για να μπορεί να οδηγήσει τα βήματα.
Εάν αφεθούμε έρμαια των καιρών είναι βέβαιο πως θα αποτύχουμε.
Για τους λόγους αυτούς δεν μπορώ να δεχθώ την κριτική που μου κάνεις και νομίζω ότι δεν ευσταθεί.

Αυτά προς το παρόν.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Απ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Παρ Φεβ 06, 2009 5:33 pm

Επίσης θα ήθελα από όλους να μου παραθέσουν κάποια αντίστοιχη πρόταση εάν έχουν ή κάποια διαφωνία συγκεκριμένη.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Το θέμα

Δημοσίευση  thepos Σαβ Φεβ 07, 2009 11:28 pm

Ας δούμε λοιπόν λίγα τμήματα από τις απόψεις σου που δικαιολογούν την κριτική μου ότι πρέπει να τα συζητάς περισσότερο.
Λες λοιπόν:
"Για αυτό προτάσσω την δημιουργία μιας κοινωνικής δημοκρατίας, όπου άμεσα, χωρίς εκπροσώπους και γραφειοκρατίες θα μπορεί η κοινωνία να προτείνει και συνάμα να αποφασίσει για την υλοποίηση. Αυτή η δημοκρατία περνά μέσα από όσα έχω προτείνει για τις δημοκρατικά εκλεγμένες κοινωνικές αρχές/επιτροπές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, μόνο η πραγματική δημοκρατία διδάσκει υπευθυνότητα τους ανθρώπους, ακόμα και μέσα από τα λάθη τους. Μόνο η πραγματική δημοκρατία μπορεί να ενεργοποιήσει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες του. Μόνο μέσω αυτήςμπορούν να υπάρξουν πραγματικές και ενεργείς κοινωνίες."
Δεν θα διαφωνήσω σε γενικές γραμμές αλλά εντοπίζω ένα μεγάλο πρόβλημα που μάλλον δεν έλαβες υπ' όψιν σου.Η κοινωνία μας είναι ήδη διαμορφωμένη και γεμάτη ανισότητες.Πως λοιπόν θα αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισότητες στα πλαίσια της πρότασης σου.Ας γίνω πιο συγκεκριμένος.Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν πολλά άτομα που δεν είχαν την παραμικρή δυνατότητα ως τώρα να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και να πάρουν στην ως τώρα κοινωνία την θέση που τους αξίζει.Πως λοιπόν θα αποκατασταθούν όλοι αυτοί έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική ισότητα; ή θα πάμε στην λογική της χαμένης γενιάς;Αυτοί που ως τώρα και για λόγους συστημικούς αναδείχθηκαν σε υψηλές θέσεις σε όλους τους τομείς τι θα τους κάνουμε θα τους υποβιβάσουμε και πως; Θα κάνεις με αυτούς την αλλαγή; γιατί μη μου πεις ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν χιλιάδες άξιοι;τότε όλα πάνε καλά τι να τα αλλάξουμε; Άρα μάλλον να διαχειριστούμε μπορούμε την κατάσταση και όχι να να την ιδανικοποιήσουμε.

Λες πιο κάτω τα εξής:
"Η Ελλάδα πρέπει να παράγει πάντα τα αγαθά που είναι αναγκαία για να θρέψει τους κατοίκους της. Αρα μετράμε τι χρειαζόμαστε και φροντίζουμε να το παράγουμε και να μπορούμε να το διαθέσουμε στους κατοίκους αυτής της χώρας, χωρίς προσκόμματα. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα της αυτάρκειας και της βασικής εθνικής ανεξαρτησίας. Μας δίνει συνάμα την δυνατότητα να μπορούμε να ικανοποιήσουμε βασικές βιοτικές ανάγκες των κατοίκων αυτής της χώρας ανά πάσα στιγμή. Μας δίνει την δυνατότητα κίνησης προς μία ουσιαστική οικονομία, αυτή των «βιοτικών» αναγκών."
Συμφωνώ ότι προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε της στήριξης των αγροτικών προϊόντων μας αλλά εδώ προκύπτει ένα αλλά.
Ποιο είναι αυτό;Αν όντως τα κάνουμε όλα τέλεια και γεμίσουμε αγροτικά προϊόντα Βιολογικά και σε καλές τιμές ποιος θα αποκλείσει τον οποιοδήποτε παραγωγό αντί να τα διαθέσει στην εγχώρια αγορά να τα εξάγει όλα γιατί βρήκε καλύτερες τιμές(ότι γίνεται με τα εγχώρια φάρμακα);Και αν όλοι οι παραγωγοί κάνουν το ίδιο τότε όλοι εμείς τι θα κάνουμε;Θα εισάγουμε τα προϊόντα τρίτων; Θα απαγορευτούν οι εξαγωγές και πως θα γίνει αυτό;Θα επιβάλουμε περιοριστικούς όρους;Πως;Φεύγοντας από την Ε.Ε;
Νομίζω λοιπόν ότι έχει γίνει κατανοητή η θέση μου που σου ζητώ να τα συζητήσουμε και όχι να τα προαποφασίσουμε.
Ελπίζοντας ότι θα προκαλέσω την διάθεση σου προς διάλογο.

Συντροφικά THEPOS


Έχει επεξεργασθεί από τον/την PanagiotisP στις Κυρ Φεβ 08, 2009 1:24 am, 1 φορά (Λόγος της επεξεργασίας : Διόρθωση του κοψίματος του κειμένου - PanagiotisP)

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Απ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Δευ Φεβ 09, 2009 2:24 am

Αν και δεν θέλω μετά τα προηγούμενα να μετέχω, θα το κάνω για τις ανάγκες όσων έθεσα.

Στο 1ο σου ερώτημα παραπέμπω στα Β2 - τέλος. Βεβαίως υπάρχουν επιμέρους αναλυτικές προτάσεις.
Το κομμάτι αυτό αποτελεί τον οραματικό πολιτικό λόγο και στόχο. Είναι ευνόητο ότι το πλάτεμα της παραγωγικής βάσης που χτίζεται από το Β2 και μετά και δεν αφορά μόνο τα αγροτικά προϊόντα ή την πρωτογενή παραγωγή μπορεί να θέσει την κοινωνία σε κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή της κοινωνικής οικονομίας, αξιοποιώντας και δίδοντας την δυνατότητα σε πολλές χιλιάδες νέους. Είναι βέβαιο πως δεν πρέπει να υποπέσουμε στα σφάλματα του "τρίτου δρόμου" και να δραστηριοποιηθούμε στην κοινωνία, διδάσκοντας και αναλύοντας τους στόχους.

Στο 2ο : Η οικονομία των βιοτικών αναγκών είναι ένας στόχος για το σύνολο του πλανήτη και έχει να κάνει και με άλλα πράγματα όπως η διάσωσή του, η αειφορία, η κατάργηση των αξιών και των υπεραξιών και η αποκατάσταση της αμεσότητας στην σχέση παραγωγού - καταναλωτή (και πολλά άλλα).
Το αιτούμενο της παραγωγικής επάρκειας έχει να κάνει με τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις και τις ποσοστώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. .
Η Ελλάδα πρέπει να είναι βέβαιη ότι σε κάθε περίπτωση ανωμαλίας θα έχει την παραγωγική διάρθρωση για να θρέψει τους κατοίκους της.
Αυτό τίθεται ως στόχος δυνατότητας και όχι ως στόχος εγκλεισμού στα ημέτερα.
Περαιτέρω και στο ερώτημα που θέτεις, θα ήθελα, αφού συμφωνείς στο πλαίσιο, να δώσεις την δική σου απάντηση.
Οι προσωπικές μου προβλέψεις (αλλά και ο πολιτικός οραματισμός μου) λένε ότι αυτό είναι αδύνατο να συμβεί με την μορφή που συμβαίνει σήμερα. λόγω της κατάρρευσης του καπιταλισμού.
Αλλά και στο πλαίσιο λειτουργίας του και πέραν των θεσμών του κράτους - στρατηγείου και του δμοκρατικού κοινωνικού ελέγχου που εισάγονμται, είνα ευνόητο πως εάν σε ένα καπιταλιστικό πλαίσιο αποκτάς τέτοιες υπεραξίες και τις διαχέεις στον λαό σου θα είναι πλέον και αυτός (ο λαός) στην 1η γραμμή του κόσμου σε δυνατότητες αγοράς και κατανάλωσης. άρα θα εξακολουθεί να είναι "πελάτης" των δικών του αγροτικών προϊόντων.
Οσο για την Ε.Ε. , καλά να είμαστε, θα τα ξαναπούμε σε 15-20 χρόνια (το πολύ) διότι παραπέρα μέλλον δεν έχει (για να μην πώ για σύντομα ...).
Φυσικά μιά ισχυρή οικονομία διαπραγματεύεται με άλλους όρους και από άλλη θέση με τους "εταίρους" της.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Απ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Δευ Φεβ 09, 2009 3:12 am

Στο β' : λες για τον λόγο αυτό να μην παράγουμε ; από σοφία και πρόβλημα για το τί θα τα κάνουμε;

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty To θέμα

Δημοσίευση  thepos Τρι Φεβ 10, 2009 1:16 am

χαίρομαι που απαντάς αλλά δεν μπορώ να πω ότι μπορώ να το παρακολουθήσω ανάμεσα σε εντυπωσιακές λέξεις μιας μάλλον προς περισσού μεριά διαλεκτική έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να καταλάβει τι λέμε και από τον κίνδυνο να τους πουν ηλίθιους δεν ρωτάνε και κουνάνε το κεφάλι.Εγώ επειδή δεν με νοιάζει η γνώμη των άλλων ρωτάω:τι εννοείς μπορείς να γίνεις κατανοητός γιατί μου φαίνονται σαν τηλεφώνημα με ...διακοπές(συγνώμη για την σύγκριση αλλά αυτό μου μοιάζει όταν το διαβάζω).
Δεν απαντάς για τις χαμένες γενιές τίποτα.Ξέρεις ότι υπάρχει ένα χάσμα τουλάχιστον 20 ετών στην προώθηση νέων ανθρώπων και τώρα δικαιωματικά έρχονται οι νεώτεροι.
Αυτοί που τα τελευταία 20 χρόνια περιθωριοποιήθηκαν σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες τι θα τους κάνεις θα τους κρύψεις κάτω από το χαλάκι; θα τους αποκαταστήσεις και ποιους θα κόψεις;θα τους δώσεις δυνατότητα να ελπίζουν και πως;
Όσο για το πως θα έλυνα εγώ το πρόβλημα;το πρόβλημα είναι ότι δεν με διαβάζεις.Έχω γράψει για την οργάνωση της αγροτικής οικονομίας αλλά θα βάλω ένα νέο post στο παλαιότερο με τίτλο αγροτικά.
Για την χαμένη γενιά επειδή δεν κάνω ερωτήσεις χωρίς να με έχουν απασχολήσει πέρα από την αξιοκρατία από εδώ και πέρα χωρίς το βάρβαρο ηλικιακό κριτήριο έχω προτείνει την δημιουργία θεσμών με ανάδειξη των μελών μέσα από κληρωση που υπάρχει "στο και τώρα τι" στην πρώτη σελίδα.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Απ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Τρι Φεβ 10, 2009 10:30 am

@Thepos

Ξέρω ότι τα μεγάλα κείμενα στο διαδίκτυο χάνουν την συνοχή τους, προφανώς δεν μπόρεσες να το διαβάσεις ολοκληρωμένα.
Για αυτούς που λές φτιάχτηκε, στους 20άρηδες και 30άρηδες απευθύνεται πρώτα από όλα, για αυτό λέει:
- Να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα, τις ιδέες. Να τις ακούσει η κοινωνία και δημοκρατικά να αποφασίσει για την υλοποίησή τους. Αυτό σημαίνει ότι πέραν της φυσικής ιδιοαξίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να εφεύρουμε και άλλα προϊόντα με ιδιοαξία.

- Να εξοπλίσουμε με γνώση κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
- Να ανατρέψουμε τις παραδοσιακές δομές της εκπαίδευσης για να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τους ανθρώπους (όχι ως υποκειμένα, αλλά ως αντικείμενα, ως δημιουργούς και συντελεστές της ανάπτυξης). Επισημαίνω ότι δύο γενιές νέων ανθρώπων αυτής της χώρας, οι 20άρηδες και οι 30άρηδες βρίσκονται καταπιεσμένες, χωρίς δημιουργικότητα, σε ένα εργασιακό περιθώριο, ονειρευόμενοι θέση στο δημόσιο και αποτελώντας εύκολη εργατική λεία για τις οικονομικές ολιγαρχίες. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ως κοινωνία και ως κράτος της κοινωνίας τις δομές και τις προϋποθέσεις για να βγούμε δημιουργικά από τα αδιέξοδα.
- Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να κατευθυνθούν με επιτυχία οι άνθρωποι στην παραγωγή και όχι να εξαντλούνται στην παροχή υπηρεσιών και σε ένα ατέρμονα ανταγωνισμό.

Επίσης : "
Β4. Ένα δεύτερο παράλληλο βήμα είναι αυτό της «ενδοσκόπησης».


Είναι βέβαιο ότι ο άνθρωπος παράγει περισσότερα και καλύτερα, είναι ο ίδιος ικανοποιημένος και χαρούμενος όταν μετέχει στον τομέα παραγωγής που τον εκφράζει. Η εξεύρεση, καταγραφή και ανακάλυψη, εάν θέλετε, των ταλέντων, των κλίσεων και επιθυμιών των Ελλήνων είναι μια διαδικασία που όχι μόνο είναι αναγκαία, αλλά μπορεί άμεσα να προσφέρει στους ανθρώπους και στις κοινωνίες, άλλες προοπτικές, ακόμα και προοπτικές αισιοδοξίας και ψυχολογικής φύσης προτερημάτων. Η διαδικασία αυτή που θα αναλάβουν άμεσα τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές μας κατά τα ήδη αναφερθέντα, με ερωτηματολόγια άμεσα αλλά και ψυχολογικής προσέγγισης, θα προσφέρει όχι μόνο την καταγραφή ανθρωπογεωγραφικών δεδομένων και επιθυμιών των ανθρώπων, αλλά και το δεδομένο της στροφής της οικονομίας, ώστε να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. "

Ολα αυτά που γράφω απευθύνονται κατά προτεραιότητα στις "χαμένε γενιές", αυτές αφορούν και αυτές γράφτηκαν.
Εάν διαβάσεις τα κείμενα στο μπλόγκ μου θα δείς ότι εκεί είναι η στόχευση. Αλλωστε τα ίδια τα έχω εκφράσει και τα αναφέρω όχι μόνο στην TV και στο ραδιόφωνο, αλλά όπου σταθώ και όπου βρεθώ.

Οσο για το άλλο που λες πραγματικά μένω έκπληκτος ... : τι εννοείς ότι θα τα εξάγουμε όλα και θα πεινάσουμε εμείς ;
Το είδες πουθενά να γίνει ; Αλλά και εάν γίνει και πεινάσουμε τότε θα παρθούν μέτρα.
Αυτό που λες είναι: ανησυχώ μήπως παράγοντας άριστα προϊόντα δεν μπορώ να τα καταναλώσω, για αυτό προτιμώ να μην παράγω τίποτα ή να παράγω σκουπίδια.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Το θέμα

Δημοσίευση  thepos Τρι Φεβ 10, 2009 10:27 pm

Σύντροφε Καραμήτσα
Επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι την συζήτησή μας και πιστεύω ότι κάτι καλό θα προκύψει από αυτήν αλλά έχω την ίδια ένσταση ότι δεν με διαβάζεις.
Δεν θα επανέρθω σε αυτά που λέω αλλά θα ήθελα να λάβεις σοβαρά την παρατήρηση μου που κάνω όχι για να διαφωνήσω ή να μειώσω τα κείμενα σου που συμφωνώ με τα περισσότερα,αν και με βρίσκει αντίθετο το οραματικό κομμάτι γι' αυτό και οι περισσότερες παρατηρήσεις.Όχι γιατί δεν πρέπει να οραματιζόμαστε αλλά σαν απώτερος σκοπός και όχι σαν πραγματικότητα που πάνω της χτίζουμε.Ορισμένα λοιπόν είναι δυσνόητα κάποιες φορές για μένα και πίστεψε με κάνω προσπάθειες.Ενώ το σύνολο των ιδεών σου είναι πολύ καλό δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω στο 100% το λόγο σου.
Τώρα όσον αφορά τους 20άρηδες και 30άρηδες ακόμη υπάρχει χρόνος ,"να σωθούν" και οι ιδέες σου είναι προς αυτή την κατεύθυνση.Μιλάω όμως για την σημερινή γενιά των 40+ έως 50+.Οι άνθρωποι αυτοί πριν από 30 χρόνια όταν ξεκίνησε η αλλαγή το 1981 ήταν ή ανήλικοι ή πολύ νέοι.Έτσι λοιπόν σε όλους τους τομείς από την πολιτική ως την οικονομία μείναν πίσω περιμένοντας "την σειρά τους" που δεν ήρθε ποτέ γιατί η καταστροφική συνέχεια του '89 και πέρα δεν έδωσε σε κανέναν το δικαίωμα να αναπτυχθεί.Τώρα λοιπόν ήρθαν οι νέοι που σωστά με την σειρά τους θέλουν να ασκήσουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν.Να πάρουν την κοινωνία στα χέρια τους.Οι υπόλοιποι πότε θα ασκήσουν τα δικά τους δικαιώματα;
Αυτό είναι το ένα κομμάτι.Το άλλο είναι όλοι εκείνοι,που οι περισσότεροι ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα,που η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας μετά το '89 στέρησε δικαιώματα από το πλήθος των ανθρώπων και προσέφερε απλόχερα σε μικρές ομάδες κηφίνων κατά το πλείστον.Τι κάνουμε για όλους αυτούς;Πως θα δικαιώσουμε αυτό τα κάποια εκατομμύρια των πολιτών; Με ένα συγνώμη και συνεχίζουμε να χτίζουμε το αύριο για τους άλλους;Άλλωστε αυτοί έδωσαν,εσφαλμένα ναι,την νίκη στον Καραμανλή γιατί πιστέψαν ότι θα τους εκφράσει.
Όλους αυτούς λοιπόν δεν θα πρέπει να τους δώσουμε την δυνατότητα όχι να πάρουν πίσω τα χαμένα χρόνια αλλά να μην είναι από τώρα "συνταξιούχοι" και βέβαια ούτε μέσα από την αναμόρφωση του εκπ/κου θα δικαιωθούν.Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί τρόπος να ξυπνήσει αυτή η γενιά που είναι αποστασιοποιημένη όχι μόνο από την πολιτική και την οικονομία αλλά και από την ίδια την κοινωνία.Εδώ λοιπόν έριξα την ιδέα της δημιουργίας δομών με κληρωτά μέλη από το σύνολο των εκλογέων έτσι ώστε όλοι να μπουν στο "παιχνίδι" χωρίς βέβαια να αποτελεί πανάκεια αλλά όπως είπα μια ιδέα.
Όσο για τα αγροτικά προϊόντα αν δεις το αρθράκι μου για τους νέους συνεταιρισμούς και τους προσανατολισμούς τους θα σου έλυνε την απορία,ελπίζω,για το αν μια σωστά σχεδιασμένη αγροτική πολιτική θα έλυνε τα όποια πιθανά προβλήματα,επαναλαμβάνω θυμίσου τι έγινε με τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και το σημαντικότερο την άμεση επαφή του καταναλωτή με τον παραγωγό.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την thepos στις Τρι Φεβ 10, 2009 11:24 pm, 1 φορά

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Απ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Τρι Φεβ 10, 2009 10:41 pm

Εντάξει, λείπω από τις συζητήσεις σας καιρό και ευνόητα δεν μπορείτε να τα κατανοήσετε όλα.
Για τις γενιές των 40 , 50 υπάρχει το πρόγραμμα επιμόρφωσης που αναλύεται και σε κάποια κείμενά μου για την παιδεία κλπ.
Ολοι μπορούν να χωρέσουν, αλλά δυστυχώς κάποιοι ανήκουν στο παρελθόν. Ας κάνουμε μόνο τις προϋποθέσεις για αυτούς καλύτερες, χωρίς να αποκλείουμε κανένα.
Θα με ενδιέφερε ένα λίνκ για τους συνεταιρισμούς, καθώς με το μοναδικό καθηγητή συνετ. δικαιου στην Ελλάδα είπαμε να φτιάξουμε ένα καινόυργιο νομικό πλαίσιο.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Empty Το θέμα

Δημοσίευση  thepos Πεμ Φεβ 12, 2009 1:14 pm

https://e-pasok.forumgreek.com/forum-f23/topic-t282.htm#828
Αυτό είναι το λινκ.Αν βρίσκεις τις προτάσεις μου ενδιαφέρουσες και μπορώ να συμβάλλω έστω και λίγο ευχαρίστως να το κάνω.Πάντως τώρα είναι μια ευκαιρία να ξαναδώσουμε στην κοινωνία και την πολιτική ένα νέο νόημα.Αν λοιπόν μπορείς και θέλεις προσθέτοντας στις θέσεις σου και την ιδέα της δυνατότητας εκπροσώπησης από όλους με "θεσμούς" ακόμη και μη κρατικούς με συμβουλευτική δράση που πχ σε μια ετήσια συνεδρίαση λίγων ημερών,με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά που θα προκείπτει από κλήρωση μέσα από τους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορεί να συζητά με την κυβέρνηση τα πεπραγμένα της αλλά και τα μελλοντικά σε επίπεδο γενικών κατευθύνσεων αλλά και προεκλογικά με τα κόμματα για τις επιδιώξεις τους.Ένα είδος σαν την σύνεδρίαση των επιτροπών ελέγχου της αμερικανικής γερουσίας με συμβουλευτικό χαρακτήρα για όλους

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης