Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την δομημένη απάτη

Πήγαινε κάτω

Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την δομημένη απάτη

Δημοσίευση  thepos Την / Το Τετ Μάης 28, 2008 9:37 pmΗ κυβέρνηση συγκαλύπτει την δομημένη απάτη
28.05.2008

"Συγκαλύπτετε την δομημένη απάτη στο μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων, γιατί αυτό έχει και πολιτική ταυτότητα", είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην Βουλή, επί της προτάσεως του Κινήματος, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την πρόταση, πράξη ευθύνης του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στους εργαζόμενους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την αρνητική της στάση επιβεβαιώνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς. Επισυνάπτω στη συνέχεια σε τρία (3) μέρη ολόκληρη την ομιλία


Έχει επεξεργασθεί από τον/την thepos στις Τετ Μάης 28, 2008 9:52 pm, 1 φορά

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Α' ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την διαφθορά

Δημοσίευση  thepos Την / Το Τετ Μάης 28, 2008 9:44 pm

ΟΜΙΛΙΑ
Γιώργου Α. Παπανδρέου
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Για μία ακόμη φορά, απουσιάζουν οι δύο πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης, ο πρωθυπουργός και ο κ. Αλογοσκούφης, ο υπουργός Οικονομίας. Αυτό, βεβαίως, έχει πρώτα απ' όλα έναν συμβολισμό, για το κατά πόσο πραγματικά σέβονται αυτή την αίθουσα, αυτές τις διαδικασίες, το Κοινοβούλιο, τους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού, που κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να απαξιώσουν. Να απαξιώσουν τον πολιτικό κόσμο, που είναι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού και εκείνοι οι οποίοι είναι οι θεματοφύλακες των συμφερόντων του Ελληνικού λαού. Έτσι βλέπει η κυβέρνηση το Κοινοβούλιο.
Όμως, υπάρχει κι ένα δεύτερο στοιχείο: η απουσία τους δεν μπορεί να αποσιωπήσει τις ευθύνες τις οποίες έχουν. Σήμερα, η Βουλή συζητά ένα θέμα μείζον, που υπερβαίνει τις διαστάσεις ενός οικονομικού σκανδάλου, δηλαδή, αυτό της λεηλασίας των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων με τα δομημένα ομόλογα.
Αυτή η υπόθεση είναι πια μια κραυγαλέα απόδειξη αυτών που συνειδητοποιεί καθημερινά ο Έλληνας πολίτης: η κυβέρνησή σας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον, αδυνατεί να προστατέψει τον καταναλωτή, τη νοικοκυρά, τη νέα γενιά, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, τον ασφαλισμένο, τον αγρότη, το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία.
Απροστάτευτους στην ακρίβεια, απροστάτευτους στη διαφθορά, απροστάτευτους στα θέματα δημόσιας υγείας, με το περίφημο ζήτημα των ορυκτελαίων, απροστάτευτους από όλους τους επιτήδειους, απροστάτευτους από τη συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απροστάτευτους από το φακελάκι στην υγεία, απροστάτευτους από την αυθαιρεσία της κομματικής εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας, ή και από τα διάφορα κέντρα εξουσίας που καταστρατηγούν δικαιώματα, όπως αυτά των συλλογικών συμβάσεων, όπως βεβαίως και άλλα κέντρα που βλέπουμε ότι υπάρχουν, με τη Deutsche Telekom, των υποκλοπών.
Το ερώτημα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι τι σχέση έχει η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνουμε, με τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου; Είναι βεβαίως ένα ερώτημα πλαστό, διότι έχει άμεση σχέση. Η πρότασή μας είναι και πρόταση άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματος, και για μας, υποχρέωση να υπερασπιστούμε θεσμούς, λειτουργίες που προστατεύουν τον πολίτη, ο οποίος σήμερα αισθάνεται ανυπεράσπιστος μπροστά στη λαίλαπα της ασυδοσίας, που ανέχεται, αλλά θα έλεγα και υποθάλπει η Νέα Δημοκρατία.
Ούτε φυσικά σκανδαλοθηρούμε, όπως άκουσα την κυρία Παπαρήγα προχθές να λέει. Δεν σας καταλαβαίνω μερικές φορές, έμμεσα δίνετε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για μια υπόθεση κλοπής των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Δεν σας ενδιαφέρει; Είναι γενικό θέμα καπιταλισμού αυτό; Δεν είναι συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο πρέπει να παλέψουμε και να αγωνιστούμε; Αντίθετα, μπορούμε να ψηφίζουμε στο Σύνταγμα για την άρση του κοινοβουλευτικού ασυμβιβάστου με την κυβέρνηση! Αντί για διαφάνεια, εσείς ψηφίζετε σήμερα παρόν.
Για το ΠΑΣΟΚ, είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι σε αυτούς που έπεσαν θύματα της λεηλασίας των Ταμείων, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους, τους Έλληνες φορολογούμενους τελικά, καθώς οι απώλειες από τα δομημένα ομόλογα είναι μεγάλες, και πέρα των ασφαλιστικών Ταμείων, σε επιχειρήσεις που ελέγχονται από το Δημόσιο.
Όπως πράξη ευθύνης είναι, κύριοι συνάδελφοι, η τροπολογία που καταθέσαμε για να παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο ο ΟΤΕ. Όπως πράξη ευθύνης ήταν και η στάση μας απέναντι στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό και για το Βουκουρέστι. Όπως πράξη ευθύνης ήταν οι προτάσεις μας για την προστασία των δανειοληπτών και την υπερεκμετάλλευση, την οποία υφίστανται σήμερα από το τραπεζικό σύστημα.
Όπως υπεύθυνη ήταν η θέση μας και για την απεργία των φορτηγών και βυτιοφόρων, όπως η θέση μας και για την καθολική ψηφοφορία στα πανεπιστήμια. Υπεύθυνη θέση, που όμως η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει - δεν περιμέναμε να το αναγνωρίσει - αλλά συστηματικά υποθάλπει την πόλωση στο χώρο της παιδείας, με αποτέλεσμα, βεβαίως, τα έκτροπα, τα οποία εμείς καταδικάζουμε. Καταδικάζουμε τη βία, από όπου και αν προέρχεται, αλλά δεν μπορεί ο υπουργός Παιδείας κάθε πρωί να υποθάλπει την πόλωση στο χώρο της νέας γενιάς. Έχετε ευθύνη, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, κύριοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά είναι λογικό. Είναι τόσα άλλα τα προβλήματα, που θέλετε να μεταφέρετε την προσοχή του κόσμου στις συγκρούσεις στα πανεπιστήμια. Προφανώς, αυτή είναι η επικοινωνιακή σας τακτική.
Βεβαίως, έχουμε τις προτάσεις ευθύνης μας για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τις έχουμε καταθέσει, έχετε αρνηθεί να τις συζητήσουμε και, βεβαίως, τις έχω καταθέσει και πρόσφατα, και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είπε και ο κ. Μαγκριώτης.
Αποδείξαμε, από την πρώτη μέρα που αναλάβατε την κυβέρνηση της χώρας, ότι εμείς είμαστε η δύναμη ευθύνης απέναντι στα προβλήματα αυτά, της διαφθοράς, της χρηστής διοίκησης της χώρας. Θα ήθελα να ενισχύσω με άλλες δύο προτάσεις αυτή μας την στάση ευθύνης.
Πρώτη πρόταση. Να ενημερώνεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να ελέγχει την πορεία υποθέσεων που έχουν απασχολήσει το πανελλήνιο, που πλήττουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στους πολιτικούς.
Και βεβαίως, να υιοθετήσω και την πρόταση του πρώην Προέδρου της Βουλής, του κ. Αποστόλου Κακλαμάνη, που είχε προτείνει ότι, για τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες, που θα βρεθεί ότι δεν θα έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου, υπέρ του Έλληνα πολίτη.
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν λείπουν οι προτάσεις μας, δεν είναι το πρόβλημα οι δικές μας προτάσεις, ή η έλλειψή τους. Είναι πολλές οι προτάσεις μας. Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Λείπει η ικανότητα, αλλά ακόμη περισσότερο λείπει και αποκαλύπτεται η έλλειψη πολιτικής βούλησης, να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση πραγματικά τα φαινόμενα της διαφθοράς και ασυδοσίας στη χώρα μας.
Δεν έχουμε χρηστή διοίκηση στη χώρα μας, αγαπητοί συνάδελφοι. Έχουμε κατάφορη παραβίαση δικαιωμάτων, υπονόμευση θεσμών, αλαζονική περιφρόνηση των δικαιωμάτων του πολίτη. Όλα αυτά ξέρετε πού τείνουν; Στην ανομία, αυτή είναι η αίσθηση του πολίτη έξω. Ρωτήστε. Το ξέρετε εσείς, οι απλοί βουλευτές. Ανομία.
Τι σημαίνει ανομία; Αισθάνεται ανυπεράσπιστος ο πολίτης απέναντι στην αυθαιρεσία της κομματικής εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας ή των ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων, απέναντι δηλαδή στο νόμο που εσείς ουσιαστικά εγκαθιδρύετε, το νόμο του ισχυρού.
Δεν θέλετε Εξεταστική για τα ομόλογα, δεν θέλετε Εξεταστική για τις υποκλοπές, δεν θέλετε Εξεταστική για τις απαγωγές των Πακιστανών, δεν θέλετε Εξεταστική για τη Siemens, δεν θέλετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θέλετε να είστε κυβέρνηση ανεξέλεγκτη, αυτή είναι η πρόθεσή σας.
Και μένω κατάπληκτος από τα επιχειρήματα του υπουργού Δικαιοσύνης για την υπόθεση Siemens. Μας λέει ότι "δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή, διότι εδώ θα διασυρθεί ο πολιτικός κόσμος, η πολιτική ζωή του τόπου και θα παρεμποδιστεί η δικαιοσύνη". Αυτή είναι η αντίληψή σας για το Κοινοβούλιο, κ. Χατζηγάκη; Αυτή είναι η αντίληψή σας για τους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού, ότι εμείς εδώ δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον πολιτικό κόσμο, μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές και διαφάνειας;
Αντιθέτως, αυτό το οποίο εσείς κάνετε, να μην επιτρέπετε στη Βουλή να ασκήσει τις αρμοδιότητές της, μέσα από την πλειοψηφία που έχετε, της Βουλής βεβαίως, ουσιαστικά, αυτό υπονομεύει το κύρος του πολιτικού κόσμου και δεν σας προστατεύει, ούτε τον πρωθυπουργό προστατεύει, που έχω πει επανειλημμένα ότι δεν θεωρώ πως είναι προσωπικά εμπλεκόμενος στο θέμα της Siemens. Κάτι όμως πρέπει να κρύβεται, για να μη θέλετε εσείς να προχωρήσει αυτή η υπόθεση.
Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι σε μια χώρα, όπου χρειάζονται σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ευρύτερες συναινέσεις. Ενότητα των πολιτών, των Ελλήνων, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτές, οι όποιες αλλαγές, οι όποιες μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα, δεν μπορούν παρά να βασίζονται σε μια στέρεη βάση διακυβέρνησης της χώρας, που σέβεται αξίες, που σέβεται δημοκρατικούς θεσμούς, που σέβεται τα συμφέροντα κάθε πολίτη, τα δικαιώματά του.
Αλλαγές δεν γίνονται με μια κυβέρνηση που διαιρεί το λαό, αλλαγές δεν γίνονται με πολώσεις, που συστηματικά καλλιεργείτε, όπως στο χώρο της παιδείας, αλλαγές δεν γίνονται με κοινωνική αδικία, που είναι ο πυρήνας της οικονομικής σας πολιτικής. Ενότητα δεν μπορεί να διαμορφωθεί, όταν προχωρά μια κυβέρνηση συστηματικά σε ρουσφετολογική πολιτική, διαιρώντας τον Ελληνικό λαό, μεταξύ των αρεστών και των άξιων, των πράσινων, των μπλε, των κόκκινων ή οτιδήποτε άλλο.
Αλλαγές και ενότητα δεν μπορούν να υπάρξουν με αδιαφάνεια και διαφθορά, που υποθάλπουν τους ισχυρούς. Δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, ενότητα του Ελληνικού λαού, ενότητα των πολιτών, με την ασυδοσία και τη δυσλειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, όπου έχει τρωθεί πια η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την Πολιτεία, προς τη δυνατότητα να προστατευθεί από την Πολιτεία.
Δεν γίνεται να διαμορφωθούν συνθήκες μεγάλων, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, που χρειάζεται η χώρα μας, μέσα από μια ευρύτερη συναίνεση των πολιτών, όταν εσείς υπονομεύετε δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη, όπως παραδείγματος χάρη με την προσπάθειά σας να υπονομεύσετε εσείς -είναι συνειδητή σας προσπάθεια- το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων, όπως έγινε πρόσφατα στην ΟΤΟΕ.
Γι´ αυτό το λόγο κι εμείς αρνηθήκαμε μια αναθεώρηση, που δεν βασίστηκε σε οποιαδήποτε δημοκρατική ή κοινοβουλευτική δεοντολογία, όπως προτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα. Εμείς, αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε σε μια αναθεώρηση-παρωδία, ανοίγοντας όμως τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία, με βάση ακριβώς τη συζήτηση, το διάλογο, την ευρύτερη συναίνεση. Εσείς, επικυρώσατε μια αναθεώρηση-παρωδία, κλείνοντας αυτή τη δημοκρατική προοπτική.
Η ιστορία του πολιτικού σκανδάλου των ομολόγων είναι, δυστυχώς, χαρακτηριστική της δική σας πολιτικής και νοοτροπίας για το πώς κυβερνιέται η χώρα. Δεν είναι απροσεξία, δεν είναι ανικανότητα σε αυτή την περίπτωση, αλλά είναι μια αντίληψη οικειοποίησης και ιδιοποίησης της εξουσίας και του δημόσιου πλούτου. Μια αντίληψη που επιχειρείτε να εμπεδώσετε στην ελληνική κοινωνία και το παράδειγμά σας αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα και πρότυπο συμπεριφοράς για τους Έλληνες πολίτες, τους οποίους απογοητεύετε και πληγώνετε.
Πολιτεύεστε και κυβερνάτε, ωσάν ο δημόσιος χώρος να είναι ιδιοκτησία σας, η Ελλάδα αποικία σας και, προσπαθείτε με γρήγορο τρόπο, άρον-άρον, να εκμεταλλευθείτε κατάφορα τις δυνατότητες που σας δίνει η εξουσία που έχετε, προσωρινά βεβαίως, από την εμπιστοσύνη που έχετε προδώσει του Ελληνικού λαού. Η οικονομία μας είναι σε κρίση, η ανταγωνιστικότητα καταβαραθρώνεται, εθνικός πλούτος δεν παράγεται, το εξωτερικό χρέος εκτοξεύεται στα ύψη και, βεβαίως, η ακρίβεια καλπάζει.
Κι ένας ακόμα βασικός λόγος, για τον οποίο εμείς ζητούμε να υπάρξει διαφάνεια σε αυτή και σε πολλές άλλες υποθέσεις, είναι ότι ο πλούτος κάθε χώρας, ο πλούτος που παράγεται σε κάθε χώρα, ή αξιοποιείται και επενδύεται με διαφάνεια, σύμφωνα με τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, για την περιφερειακή ανάπτυξη, για την πρόοδο, για την κοινωνική δικαιοσύνη, ή χάνεται στην αδιαφάνεια, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες, οικονομικές, κοινωνικές και αποκλίσεις, αντί για συγκλίσεις, σε μια κοινωνία.
Και αυτό συμβαίνει σήμερα. Συμβαίνει, διότι υπάρχει διακυβέρνηση που ανέχεται και υποθάλπει τη διαφθορά και την αυθαιρεσία. Το σχέδιο λεηλάτησης των ασφαλιστικών Ταμείων, ήταν ένα σχέδιο εμπνευσμένο από μια ομάδα, που εκποίησε ομόλογα σταθερής απόδοσης των Ταμείων, για να τα αντικαταστήσει με τα ομόλογα της δομημένης απάτης, της δομημένης προμήθειας. Ήταν σχέδιο δομημένο, που εκτελέστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέσα σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Υποκαταστήσατε, βεβαίως, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, την πολιτική με την παραπλάνηση, το έργο με το ψέμα, το πρόγραμμα με το τέχνασμα. Και για να είμαι σαφής, αποκαλύπτουμε σήμερα, εγώ και οι συνάδελφοί μου, το συστηματικό σχέδιο συγκάλυψης αυτού του δικού σας σκανδάλου.
Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, είστε σε θέση σήμερα να θυμηθείτε τι μας λέγατε και τι έλεγε και ο πρωθυπουργός για το μέγα σκάνδαλο των ομολόγων; Οι υπουργοί Οικονομίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μας είπαν ότι "δεν γνώριζαν πως τα Ταμεία αγόραζαν μαζικά δομημένα ομόλογα", όμως αυτός ο ισχυρισμός κατέρρευσε παταγωδώς πολύ σύντομα, αφού είχε μεταφερθεί η αρμοδιότητα αυτή στον Ειδικό Γραμματέα, τον Ευγένιο Παπαδόπουλο, δική σας πολιτική επιλογή, με δικές σας αρμοδιότητες, με δικές σας πολιτικές αποφάσεις.
Δεκαπέντε μήνες τώρα, προσπαθείτε να περιορίσετε τις ευθύνες στις "ανίδεες διοικήσεις" και στους "άπληστους χρηματιστές". Μόνο που οι διοικήσεις αυτές, διορισμένες από σας είναι, δεν ήταν καθόλου ανίδεες, αφού ήξεραν έξι μήνες νωρίτερα την έκδοση του ομολόγου και, βεβαίως, οι χρηματιστές ήταν φίλοι σας.
(Βουλευτές: «Κουμπάροι»)
Όχι φίλοι, «κουμπάροι», καλή η διόρθωση.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Β' ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την διαφθορά

Δημοσίευση  thepos Την / Το Τετ Μάης 28, 2008 9:49 pm

Η Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α
Κατασκευάσατε τη θεωρία ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Το πρόβλημα - λέει - είναι διαχρονικό. Το ακούμε συνέχεια. Το είπαν πολλοί ομιλητές εδώ. Ακούστε, να τελειώσει και αυτό το παραμύθι.
Κατασκευάσατε τη θεωρία ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Δηλαδή, είναι σαν να λέτε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και αγαπητοί συνάδελφοι υπουργοί ότι, αν ένας δολοφόνος πάει σε ένα δικαστήριο και πει «ξέρετε, δεν είμαι ο μόνος δολοφόνος, υπάρχουν και άλλοι δολοφόνοι, άρα, αθωώστε με». Αυτό λέτε, που σε αυτή την περίπτωση, βεβαίως, δεν ισχύει καν ο συμψηφισμός για τον οποίο μιλάτε. Να τελειώσει αυτό το παραμύθι.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καμία επένδυση σε δομημένα και επικίνδυνα ομόλογα δεν έκανε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Αντίθετα, σας παρέδωσε υγιή Ταμεία, τα οποία εσείς έχετε σήμερα καταβαραθρώσει με την πολιτική σας. Εσείς εκδώσατε, και μάλιστα κρυφά, δομημένα ομόλογα για πρώτη φορά, εσείς τα πουλήσατε στα Ταμεία, εσείς υιοθετήσατε μια αντίληψη τζόγου και παίξατε με τα λεφτά των ασφαλισμένων.
Η προσχεδίαση της δομημένης απάτης αποκαλύπτεται και στο επόμενο στάδιο αυτής της υπόθεσης. Αλυσίδες εταιρειών διενεργούσαν ενδιάμεσες μεταβιβάσεις, ώστε να χτιστεί σταδιακά η επιδιωκόμενη τιμή πώλησης στα Ταμεία και, βεβαίως, να προκύψουν και οι τεράστιες γνωστές προμήθειες για τους «ημέτερους» της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως ομολόγησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο ίδιος ο εκπρόσωπος της “J.P.MORGAN”, η αξία του ομολόγου των 280 εκ. δεν υπερέβαινε τα 246 εκ. ευρώ. Ποιος επωφελήθηκε από τη διαφορά; Ποιος καρπώθηκε τα 40 εκ.; Πώς κυκλοφορούσαν βαλίτσες με αυτά τα χρήματα των ασφαλισμένων στην Αθήνα; Σε αυτά δεν έχετε απαντήσει.
Αναγκαστήκατε, για να συγκαλύψετε την υπόθεση, να προστατέψετε τα στελέχη σας, αποσύροντάς τα, από τα πόστα τα οποία είχαν. Όχι όλους, αλλά από σημαντικά πόστα τα οποία κατείχαν. Τον κ. Τσιτουρίδη τον στείλατε στο σπίτι του, τον κ. Κουρή το ίδιο, τον κ. Τσουπίδη, τον περίφημο κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο, τον ταλαιπωρήσατε λίγο παραπάνω, τον εκλεκτό υφυπουργό σας, τον κ. Δούκα, τον μεταθέσατε στο ΥΠΕΞ, τον κ. Σημαιοφορίδη, τον βασικό συντελεστή της αγοράς του πρώτου κρυφού ομολόγου, τον αποσύρατε μόνο όταν υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες, που κατασκευάστηκαν στο παρασκήνιο.
Όμως, ξέρετε, οι αποσύρσεις ορισμένων από τους πρωταγωνιστές δεν αποτελούν κάθαρση, δεν αποτελούν δίκαιη αντιμετώπιση ενός σκανδάλου, εντάσσονται στο σχέδιο της συσκότισης, συναλλαγής και συγκάλυψης.
Μας είπατε, επίσης, ότι εσείς αποκαλύψατε την υπόθεση και τη στείλατε εσείς στη δικαιοσύνη. Μέγα ψέμα.
Η καταγγελία έγινε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κρύφτηκε μέχρι να βγει στον Τύπο. Το κρύψατε μέχρι να βγει στον Τύπο.
Αδρανοποιήσατε την Ειδική Επιτροπή Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Έκτοτε, πάγωσε ολοσχερώς και ανέλαβε ο εκλεκτός του τότε υπουργού Απασχόλησης την ευθύνη, για την εποπτεία των επενδύσεων των ασφαλιστικών Οργανισμών.
Μας λέτε ότι εμείς δαιμονοποιήσαμε τα δομημένα, τα σύνθετα ομόλογα. Τότε γιατί η δική σας νέα Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - δική σας Διοίκηση - στράφηκε κατά της “CITY GROUP”; Μήπως έπεσε και αυτή θύμα της «πράσινης» δαιμονολογίας;
Το εξώδικο κατά της “CITY GROUP” δεν είναι τίποτα άλλο παρά ομολογία, είναι η επίσημη παραδοχή ότι υπήρξαν και παράνομες πράξεις και επισφαλείς επενδύσεις. Η αξία της επένδυσης, βεβαίως, βούτηξε από τα 40 στα 4 εκ. ευρώ.
Θέλετε και άλλη ομολογία, την οποία ξεχνάτε; Φοβούμενοι- οι δικές σας Διοικήσεις και η κυβέρνηση- τις τεράστιες ζημιές και ευθύνες από τα δομημένα ομόλογα, προχώρησαν οι ενδιάμεσοι στην επαναγορά των επικίνδυνων ομολόγων, διότι τους εξέθεταν και εξέθεταν όλους σας.
Η κυβέρνηση, βέβαια, χρωστάει ακόμα τους τόκους 3 και πλέον εκ. ευρώ για το κρυφό, αμαρτωλό ομόλογο της “J.P. MORGAN”, ενώ περισσότερα από 700 εκ. ευρώ δομημένα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των άλλων Ταμείων. Και στη συνέχεια, η “J.P. MORGAN” των δομημένων παραμένει στη λίστα των προτιμήσεων, των επιλογών σας και παίρνει νέες δουλειές. Συμμετέχει στο πρόσφατο δάνειο των 4 δις ευρώ του κ. Αλογοσκούφη. Καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής, για την αλήθεια της υπόθεσης.
Ο Πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ έμεινε στη Διοίκηση, μέχρι να λήξει η θητεία του και τον έχετε ακόμα σήμερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Δεν καταλαβαίνω πώς καταφέρνετε, τον πολιτισμό της χώρας μας, συνεχώς να τον συνδέετε με σκάνδαλα. Είναι ένα μεγάλο, δικό σας προσόν.
Μετά τη δική μας ερώτηση στη Βουλή για το «ΤΑΞΥ», η «MARFIN» του κ. Βγενόπουλου επαναγόρασε αμέσως τα τρία δομημένα ομόλογα, που είχε πουλήσει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Υπερτιμημένα κατά 7 εκ. ευρώ.
Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν η κυβέρνηση, που τα ήξερε όλα αυτά, όπως και ότι επίκειται άσκηση ποινικής δίωξης κατά της «MARFIN», να την αποδεχτεί ως μεσολαβητή στην πώληση του management του ΟΤΕ, από το οποίο αποκόμισε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ;
Η απάντηση είναι απλή. Είστε μια κυβέρνηση μεσαζόντων. Μεσάζοντες στα ομόλογα, μεσάζοντες στην αγορά, με την ακρίβεια να καλπάζει, μεσάζοντες και συγγενείς στα ορυκτέλαια, μεσάζοντες στον ΟΤΕ.
Είχαμε και τη χθεσινή διαδικασία, μετά από δική μας πρωτοβουλία, να φέρουμε στη Βουλή τον κ. Βουρλούμη, τον κ. Βγενόπουλο, τον κ. Αλογοσκούφη, τον κ. Χατζηδάκη. Σπάσαμε την ομερτά. Επαναλαμβάνω προς όλους. Προσωπικά εγώ, αλλά και το σύνολο του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την αλήθεια, διότι η αλήθεια προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του κάθε πολίτη, τα δικαιώματά του.
Και βέβαια, κάθε μέρα αποκαλύπτεται η αλήθεια για τον ΟΤΕ, κάθε μέρα αποκαλύπτεται η ευθύνη για τη ζημιογόνα και εγκληματική παράδοση του δημόσιου αυτού Οργανισμού, με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριοι της κυβέρνησης,
Περάσατε σε μια νέα φάση συγκάλυψης. Εσείς και τα στελέχη σας, μας είπατε πολλές φορές ότι, για το σκάνδαλο των ομολόγων, διεξάγονται πολλαπλές έρευνες, και σε επίπεδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και από την ανεξάρτητη Αρχή του κ. Ζορμπά για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και από τη Δικαιοσύνη.
Πού βρισκόμαστε σήμερα; Τι έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Κράτησε την καταγγελία και την υπόθεση κρυφή, μέχρι που βγήκε στις εφημερίδες και, μετά, έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Κύπρο δρούσε ακαριαία. Λειτουργούν, προφανώς, πολύ καλύτερα οι θεσμοί στην Κύπρο. Θέμα πολιτικής βούλησης.
Τι έκανε η Δικαιοσύνη; Το πόρισμα του Αντιεισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη, που διαπιστώνει ευθύνες, παραδόθηκε στον κ. Κολιοκώστα, τον Ιούνιο του 2007 και, με αυτό, ζητούσε να γίνουν συγκεκριμένες διώξεις. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ακόμα η υπόθεση εκκρεμεί.
Τι έγινε με την Επιτροπή Ζορμπά και τα πορίσματά της; Τα βγάλατε μη σύννομα. Τα εξαερώσατε, τα εξαφανίσατε και τώρα θέλετε και να καρατομήσετε τον κ. Ζορμπά.
Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών, κ. Πούλιος, που ήταν ο παραλήπτης του πρώτου πορίσματος Ζορμπά για το ΤΕΑΔΥ, αντί να ασκήσει ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων που αποκάλυπτε το πόρισμα, έστειλε το πόρισμα στον μη έχοντα αρμοδιότητα για την υπόθεση, Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, κ. Κολιοκώστα.
Αυτή είναι η έννοια της δικαιοσύνης που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είσαστε περήφανοι, προφανώς, για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνετε να χειραγωγείτε κομματικά τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Εμείς παλεύουμε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όχι για την κομματική χειραγώγησή της.
Γι´ αυτό λέμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι μία οικονομική υπόθεση, είναι μία υπόθεση που τραυματίζει βαριά τους θεσμούς της Δημοκρατίας.
Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Κατά την τελευταία ακρόαση του κ. Ζορμπά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποκαλύφθηκαν και άλλες μεθοδεύσεις σας. Πρώτον, αποκαλύφθηκε ότι τα τελεσθέντα κακουργήματα είναι περισσότερα του ενός και, σε αυτά, έχουμε ίδια μέθοδο, ίδιες εταιρείες, ίδια πρόσωπα. Τυχαίο είναι; Οργανωμένο, δομημένο σχέδιο.
Δεύτερον, αποκαλύφθηκε ότι υπήρξαν "εγγενείς δυσχέρειες" -ήταν η λέξη του κ. Ζορμπά- στο δικονομικό θέμα της αντιμετώπισης των θεμάτων και των υποθέσεων των ομολόγων. Πολύ απλά, προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας.
Τρίτον, αποκαλύφθηκε ότι οι ενέργειες του κ. Κολιοκώστα είναι δικονομικώς αυθαίρετες, στην ουσία, προέκυψε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου από κομματικούς Εισαγγελείς.
Αλήθεια, τι μεσολάβησε από τότε που οι υπουργοί σας εγκωμίαζαν δημοσίως τον κ. Ζορμπά, χαρακτηρίζοντάς τον -σε εισαγωγικά, τα λόγια τα δικά σας- "δικαστικό που έχει την εμπιστοσύνη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου" κι όταν αναλάμβανε την Αρχή έλεγαν ότι "είναι ο καταλληλότερος στην κατάλληλη θέση, αυστηρός, ακριβοδίκαιος και άτεγκτος θεματοφύλακας της νομιμότητας";
Τώρα, κύριοι συνάδελφοι, γιατί δεν τα λέτε αυτά; Τώρα, γιατί μεθοδεύετε, μεθοδεύει ο πρωθυπουργός και ο κ. Αλογοσκούφης, την καρατόμηση του κ. Ζορμπά και, ουσιαστικά, την υποβάθμιση αυτής της Αρχής; Είναι πια ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση τρέμει τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, τρέμει τον έλεγχο, τρέμει την αλήθεια, τρέμει την αγανάκτηση του Ελληνικού λαού.
Προσπαθήσατε, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσον, να συγκαλύψετε το σκάνδαλο και, βεβαίως, ακόμα και τις πρόωρες εκλογές, τις κάνατε για να αποφύγετε την ακρόαση του Ζορμπά στη Βουλή. Το μόνο που εμείς ζητούμε είναι κάτι απλό, ζητούμε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και αγαπητοί υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, την αλήθεια. Μόνο την αλήθεια. Κι αυτή είναι και η δική σας υποχρέωση, την οποία αρνείστε.
Κλείνω, με κρίσιμα ερωτήματα, κύριοι συνάδελφοι, για το σκάνδαλο. Το σκάνδαλο των ομολόγων έχει και πολιτική ταυτότητα. Κι αυτό, βεβαίως, αιτιολογεί την συνεχή προσπάθειά σας να συγκαλύψετε και να υποβαθμίσετε την έρευνα στη Βουλή. Κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η διαβόητη "παρέα του Λονδίνου", ήταν οι πρωταγωνιστές, μαζί βεβαίως με συγγενείς και φίλους, που αποδεικνύει, όπως είπα, την αντίληψή σας για το πώς εσείς κυβερνάτε τη χώρα.
Εμείς επιμένουμε πως το σκάνδαλο αυτό είναι μια οργανωμένη απόπειρα ελέγχου των αποθεματικών των Ταμείων και, βεβαίως, δεν είναι και τυχαίοι οι φόβοι μας για το νόμο περί των ασφαλιστικών, που δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά μεταφέρει πολλά βάρη στον μέσο και τον χαμηλότερο συνταξιούχο και, βεβαίως, μεταφέρει εξουσίες στον κ. Αλογοσκούφη, για να μπορεί να χειρίζεται κατά το δοκούν τα αποθεματικά αυτών των Ταμείων. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αρχειοθέτηση των δύο πορισμάτων Ζορμπά κι αυτή είναι και η πρώτη απόδειξη.
Δεύτερη απόδειξη, ο νέος ασφαλιστικός νόμος, όπως είπα, τον οποίο καταθέσατε και ψηφίσατε. Γι´ αυτό και ζητάμε την κατάθεση των πορισμάτων Ζορμπά. Γιατί δεν τα δίνετε στη δημοσιότητα, όπως σας έχουμε ζητήσει; Πόσο καιρό θα τα κρύβετε; Γι´ αυτό και ζητάμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα ερωτήματα:

- Γιατί η κυβέρνηση προώθησε στα ασφαλιστικά Ταμεία δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου;
- Γιατί με ποιους και πώς ακριβώς διακινήθηκαν στα κρυφά τα δομημένα ομόλογα στα Ταμεία, προτού ακόμα εκδοθούν;
- Ποια ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης;
- Ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες συνέπραξαν για τη διαμόρφωση των σύνθετων δομημένων;
- Ποια ασφαλιστικά Ταμεία συνήψαν δάνεια, προκειμένου να αγοράσουν δομημένα ομόλογα και με ποιες τράπεζες;
- Ποιο είναι το ύψος της ζημίας που έχει υποστεί κάθε Ταμείο;
- Ποια είναι η αξία αυτών των ομολόγων σήμερα;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις στα αποθεματικά των Ταμείων;
- Γιατί αδρανοποιήθηκε ο προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος;
- Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός παρακολούθησης από το εποπτεύον Υπουργείο;
- Ποιες ΔΕΚΟ έχουν αγοράσει δομημένα ομόλογα και ποιες είναι οι ζημίες από αυτές τις αγορές;

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γ' ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την διαφθορά

Δημοσίευση  thepos Την / Το Τετ Μάης 28, 2008 9:50 pm

Δείτε, παραδείγματος χάρη, τα αποτελέσματα της Αγροτικής Τράπεζας, δείτε τις ομολογημένες απώλειες στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πέστε μας για τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ. Οι ζημιές ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και επιβαρύνουν την τσέπη του Έλληνα πολίτη.
Ξέρετε τι σας ζητούμε; Κάτι πολύ απλό. Κάτι που σε κάθε ευνομούμενη χώρα γίνεται: Την διαφάνεια. Τα στοιχεία της δημόσιας περιουσίας, που δεν είναι δική σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι δική σας περιουσία, είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, να μας τη δώσετε σε στοιχεία, ποια είναι, ποιες είναι οι συναλλαγές, για να ξέρει, να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός. Την απλή αλήθεια, δώστε τα στοιχεία. Δώστε τα. Τόσους μήνες ζητάω από τον πρωθυπουργό να δώσει τα στοιχεία. Δεν τα δίνει, αυτό το απλό.
Αυτές είναι απαιτήσεις του Ελληνικού λαού, είναι δικαιώματα του Ελληνικού λαού, τα οποία εσείς του στερείτε. Δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε απέναντι στον πολίτη και στη χώρα, σαν να είναι οι Έλληνες, υπήκοοι μιας αποικίας σας, μιας αποικίας, στην οποία εσείς κυβερνάτε κατά το δοκούν. Μ' αυτόν τον τρόπο, εσείς πληγώνετε τον πολίτη και χάνει, βεβαίως, ο Έλληνας πολίτης από την πολιτική σας, οικονομικά, κοινωνικά, θα έλεγα και πολιτιστικά, από το πρότυπο το οποίο δίνετε με τη διακυβέρνησή σας.
Προσωπική μου δέσμευση, προσωπική μας δέσμευση, είναι η διαφάνεια, όλα στο φως, να ξέρει ο Ελληνικός λαός, είναι δικαίωμά του, πόσα χρήματα έχει στα Ταμεία. Να ξέρει ότι η αξιοποίηση της περιουσίας του γίνεται με διαφάνεια και ανοιχτούς διαγωνισμούς. Να ξέρει ότι το κράτος σέβεται τα Ταμεία και τη δημόσια περιουσία.
Να ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί σε ένα κράτος, που του παρέχει εξελιγμένες και σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στους χώρους της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, που του παρέχουν σιγουριά κι ασφάλεια. Είναι σήμερα ένα δημοκρατικό δικαίωμα υπέρ των πολιτών, για να διασφαλίσουμε τη χρηστή διακυβέρνηση της χώρας. Γιατί μόνο με τη διασφάλιση μιας χρηστής διακυβέρνησης, μπορούμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, να προστατεύσουμε τον πολίτη, να διασφαλίσουμε το εισόδημά του, να σεβαστούμε την αξιοπρέπειά του.
Κι αυτό, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Αυτά που ζητάμε εμείς, για τη διαφάνεια, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ, για να μην μας πει ο κ. Αλογοσκούφης, ότι δεν βρήκατε αποθεματικά στα Ταμεία, για να μπορείτε να εφαρμόσετε αυτά τα απλά, τα οποία εμείς προτείνουμε.
Όχι μόνον αυτό, αλλά θα έχει τεράστια εξοικονόμηση υπέρ του Έλληνα πολίτη, διότι δεν θα χάνονται σε κάποιες τσέπες των ισχυρών τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Φαίνεται, όμως, ότι το κόστος δεν είναι οικονομικό, το κόστος είναι πολιτικό, βαριά πολιτικό για τη Νέα Δημοκρατία και γι' αυτούς, βεβαίως, τους οποίους προστατεύει και εξυπηρετεί.
Επιτέλους, η χώρα μας θα βουλιάξει, εάν δεν επικρατήσουν αρχές και αξίες, που θα σταματούν την ιδιοποίηση της εξουσίας και που θα βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Γι´ αυτό και στη βάση όλων των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, κυριαρχούν οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στους θεσμούς, στη διαφάνεια, στον εκλογικό νόμο, με στόχο να απεγκλωβίσουμε την πολιτική από τα συμφέροντα και να διασφαλίσουμε την αυτονομία της.
Αυτή είναι η θετική μας συμβολή στην προσπάθεια να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, που παράγει μια νεοσυντηρητική και πελατειακή πολιτική της κυβέρνησης.
Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρότασή μας, για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και να ανοίξετε το δρόμο της αλήθειας, το οφείλετε όλοι σας, και εσείς της Νέας Δημοκρατίας, και εσείς στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στους ψηφοφόρους σας, το οφείλετε στους εργαζόμενους, στους ασφαλισμένους.
Η άρνησή σας, για μία ακόμα φορά, είναι ομολογία συνενοχής και θα καταδικαστεί αυτή η ομολογία συνενοχής από τον Ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης