Μια κοινή πρόταση για τον ΑΣΕΠ

Πήγαινε κάτω

ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ Η ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ;

100% 100% 
[ 2 ]
0% 0% 
[ 0 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Σύνολο Ψήφων : 2

Μια κοινή πρόταση για τον ΑΣΕΠ

Δημοσίευση  thepos Την / Το Κυρ Μαϊος 18, 2008 10:15 pm

Αξιοκρατία και διαφάνεια στις προσλήψεις στο δημόσιο

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Πιστεύουμε ότι λίγοι είναι οι Έλληνες που έχουν ακόμα ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα. Πολλοί είναι οι πολιτικοί που έχουν σήμερα το μαγαζάκι τους και κάνουν χρυσές δουλειές, πουλώντας κάθε είδους εξυπηρέτηση. Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί διότι έχει ήδη διαφθαρεί σε μεγάλο βαθμό η βάση. Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος δεν θέλει την αξιοκρατία!!! Πολλοί είναι εκείνοι που το μόνο που θέλουν είναι κάποιον να τους δείξει την πόρτα της διαπλοκής! Κάποιον να τους μυήσει στα μυστήρια της διαφθοράς! Κάποιον να τους φέρει τον φαντάρο από τον Έβρο και να τον βάλει να κάθεται ενώ οι άλλοι δουλεύουν, να του υποσχεθεί ότι αυτός θα είναι η εξαίρεση και θα έχει ιδιαίτερη μεταχείριση κλπ. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι διορίζονται πράσινα ή μπλε παιδιά αλλά εξαρτώμενα παιδιά, χωρίς τελικά να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Τη φωτιά της διαφθοράς τη φουντώνει η όλο και αυξανόμενη ύφεση και η ανεργία που σπρώχνουν τον κόσμο τρομοκρατημένο στα παραμάγαζα της διαπλοκής για να εξασφαλίσουν έναν βασικό μισθό, όχι πολλά πράγματα: μια μόνιμη δουλειά για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται! Κατακαημένη Ελλάδα πως κατάντησες!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. Παρ όλα αυτά εμείς πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την εξασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Πρώτο βήμα είναι (1) να υπάρξει πολιτική βούληση από πολιτικούς που θέλουν πραγματικά να αναβαθμίσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και (2) να ανοίξουν οι πολιτικοί συγκεκριμένο ενιαίο διαδικτυακό φόρουμ δημόσιου διάλογου και να ζητούν συνεχώς τις απόψεις όλων των πολιτών (καλοπροαίρετων και μη) πάνω στα εξειδικευμένα μέτρα που προτείνουν να υλοποιήσουν. Αυτό είναι σημαντικό επειδή με καλές προθέσεις δημιουργήθηκε και ο ΑΣΕΠ αλλά χωρίς ένα παρατηρητήριο στο οποίο θα μπορούσαν να καταγράφουν δημόσια όλοι οι πολίτες τις παρατηρήσεις τους από πριν ή και μετά από τις αλλαγές. Κάτι τέτοιο ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ γιατί εκ των υστέρων σήμερα θα μπορούσαμε και εμείς ως πολίτες αλλά και οι πολιτικοί να συμβουλευτούμε μια μεγάλη δημόσια δεξαμενή σκέψης και να εντοπίσουμε πολλά συγκεκριμένα προβλήματα. Στον ΑΣΕΠ για παράδειγμα έχουμε ακούσει καταγγελίες για διαρροή θεμάτων, για αδιαφάνεια, για διόρθωση των γραπτών χωρίς κανένα έλεγχο από καθηγητές άλλου αντικειμένου σε σχέση με το εξεταζόμενο μάθημα κλπ. Συνεπώς δεν ξέρουμε για ποιόν ΑΣΕΠ μιλάμε!! Έναν ΑΣΕΠ διαφανή και ανοιχτό στην κριτική και στον έλεγχο θα μπορούσαμε εμείς αλλά και όλοι οι καλοπροαίρετοι πολίτες να δεχτούμε ως μόνιμο και μοναδικό τρόπο πλήρωσης των κενών θέσεων του δημοσίου.

Πρέπει να τα βάλουμε κάτω όλοι μαζί: πολίτες και πολιτικοί και να βρούμε μια άκρη. Διαδικτυακός διάλογος δεν σημαίνει την ταυτόχρονη διαδικτυακή συνύπαρξη μονολόγων!!! Σε παρόμοιο διαδικτυακό διάλογο που είχαν επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή το περιβάλλον απαντούσαν σε διάφορα εύστοχα σχόλια των πολιτών ενθαρρύνοντας για συγκεκριμένες δράσεις πράγμα που θα θέλαμε να δούμε και εδώ στο wikipolitics.gr . Η συμμετοχή των πολιτικών με διάλογο (όχι μονόλογο) ενθαρρύνει τους ενεργούς πολίτες και τους επιστήμονες αυτού του τόπου να χάσουν το απόγευμά τους στον υπολογιστή για να πουν μια γνώμη. Και η ενθάρρυνση σήμερα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Όσο εσείς αναβαθμίζετε τον διάλογο είναι επόμενο να προσελκύετε όχι μόνο περισσότερους αλλά και πιο εξειδικευμένο ακροατήριο και συνομιλητές που έχουν πράγματα να πουν.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ. Ως e-pasok.forumgreek.com η θέση μας είναι ότι οι αλλαγές γύρω από τον ΑΣΕΠ είναι απαραίτητες για να φύγει ο πολίτης από τα παραμάγαζα των πολιτικών και να βρει ξανά ο Έλληνας την χαμένη του αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του . Προτείνουμε:

(1) πρώτα από όλα να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με τις ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα. Κάθε υπηρεσία θα πρέπει να αναρτήσει στο internet βασικές πληροφορίες, σχετικά με :

α) πόσους πολίτες εξυπηρετεί το κάθε υποκατάστημα ξεχωριστά της κάθε υπηρεσίας ανά έτος

β)πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη το κάθε υποκατάστημα για την εξυπηρέτηση αυτών των πελατών.

γ) αναλυτικά τι ειδικότητες υπαλλήλων χρειάζεται το κάθε υποκατάστημα και για ποιο λόγο

Δεν υπάρχει καμία ιδιωτική εταιρία που να σέβεται τον εαυτό της και να μην κάνει πρώτα ένα σχεδιασμό και ένα πρόγραμμα αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Θα θεωρούσαμε αυτονόητο λοιπόν πριν μιλήσουμε για ΑΣΕΠ να είχαμε κάπου καταχωρημένες τις ανάγκες του δημοσίου για το παρών και μια εκτίμηση για τα επόμενα 5 χρόνια.

(2) Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για το τι θεωρείται προσόν ώστε όλοι να προσαρμοστούν σ' αυτά και όχι να αναγνωρίζεται το κάθε τι. Τα κριτήρια θα είναι μέσα στο προγραμματισμό της υπηρεσίας σε βάθος χρόνου και όχι να «φωτογραφίζονται» οι θέσεις την τελευταία στιγμή για να ταιριάζουν στον υποψήφιο. Για τον σκοπό αυτό θα μπορούσε να γίνει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων στον ΑΣΕΠ με εν δυνάμει υποψηφίους όλων των ειδικοτήτων για όλες τις υπηρεσίες και όλοι οι πολίτες να μπορούν να καταθέτουν κάθε χρόνο τα χαρτιά τους ελεύθερα. Από αυτή τη λίστα θα είναι υποχρεωμένο το δημόσιο να προσλαμβάνει υπαλλήλους ανάλογα με τα προσόντα του καθ' ενός . Αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα θα είναι υποχρεωμένο το δημόσιο να τους ενημερώνει για κάθε νέα προκήρυξη ώστε να την παρακολουθούν . Όχι δηλαδή όπως γίνεται σήμερα, κάθε υπηρεσία χωριστά και κρυφά να προκηρύσσει διαγωνισμούς που τους μαθαίνουν μόνο γνωστοί και φίλοι της διαπλοκής. Όχι τελευταία στιγμή για να μην προλαβαίνουν να δηλώνουν συμμετοχή οι εκτός «κυκλώματος»! Η λίστα αυτή μπορεί να διαρκεί για ένα ή για δύο χρόνια, και μετά ο ενδιαφερόμενος που δεν έχει διοριστεί θα πρέπει να εγγραφεί ξανά αν το επιθυμεί. Να τονίσουμε ότι ότι η εισαγωγή των προσόντων του καθενός σε μια τέτοια βάση δεδομένων θα πρέπει να γίνεται σε υπηρεσίες που θα εγγυώνται την εγκυρότητά τους για την αποφυγή των προσόντων "μαϊμού" που θα μπορούσαν να προσθέσουν κάποιοι θρασείς επιτήδειοι "Δημόσιοι λειτουργοί" στη βάση δεδομένων. Διαφάνεια παντού δηλαδή, σε όλα τα βήματα της διαδικασίας.

(3) Όλες οι αποφάσεις με το λόγο της επιλογής ή απόρριψης στην διάθεση του καθενός για να το ελέγξει, αναρτημένες στο internet.

Λύσεις υπάρχουν κ. Ανδρουλάκη και είναι απλές,

περιμένουμε ανταπόκριση στον διαδικτυακό διάλογο που ξεκίνησε εδώ στο wikipolitics.gr και θα είχε ενδιαφέρον στα πλαίσια ενός διαλόγου να ακούμε δημόσια και τα επιμέρους σχόλια διαφόρων πολιτικών και στελεχών του κινήματος που ζητούν την εμπιστοσύνη μας.


Θεόδωρος Ποσταντσίδης, Παναγιώτης Πετεινάτος, Eleni Veisaki , Ένη Καπάζογλου, Χristos, gmos
http://e-pasok.forumgreek.com

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΣΕΠ

Δημοσίευση  thepos Την / Το Κυρ Μαϊος 18, 2008 10:53 pm

πολύ καλό το κείμενο.Ίσως θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε το τέλος της δεύτερης παραγράφου το εξής: Έναν ΑΣΕΠ διαφανή και ανοιχτό στην κριτική και στον έλεγχο θα μπορούσαμε εμείς αλλά και όλοι οι καλοπροαίρετοι πολίτες να δεχτούμε ως μόνιμο και μοναδικό τρόπο πλήρωσης των κενών θέσεων του δημοσίου.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Μια κοινή πρόταση για τον ΑΣΕΠ

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Δευ Μαϊος 19, 2008 12:12 am

Καλησπέρα σε όλους,
συμφωνώ απόλυτα και με την παρατήρηση, έκανα edit και πρόσθεσα αυτό που είπες στο τέλος της 2ης παραγράφου. Διόρθωσα και κάποια ορθογραφικά που μας ξέφυγαν. Όποια άλλη ιδέα έχει κάποιος να προτείνει για να τη συζητήσουμε. Όποιος συμφωνεί και θέλει και εκείνος να βάλουμε ψευδώνυμό ή ονοματεπώνυμο ας το δηλώσει γιατί θα πρέπει να καταθέσουμε την πρόταση άμεσα στο wikipolitics.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Μια κοινή πρόταση για τον ΑΣΕΠ

Δημοσίευση  gmos Την / Το Δευ Μαϊος 19, 2008 12:57 am

Συμφωνώ και εγώ. Βάλτε με και μένα μέσα.

gmos

Αριθμός μηνυμάτων : 11
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Μια κοινή πρόταση για τον ΑΣΕΠ

Δημοσίευση  xristos Την / Το Δευ Μαϊος 19, 2008 3:43 pm

Συμφωνώ και εγώ με τη φιλοσοφία του κειμένου. Να προσθέσουμε όμως την ανάγκη η εισαγωγή των προσόντων του καθενός στη βάση δεδομένων να γίνεται σε υπηρεσίες που θα εγγυώνται την εγκυρότητά τους για την αποφυγή των προσόντων "μαϊμού" που θα μπορούσαν να προσθέσουν κάποιοι θρασείς επιτήδειοι "Δημόσιοι λειτουργοί" στη βάση δεδομένων.
avatar
xristos

Αριθμός μηνυμάτων : 65
Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2008
Ηλικία : 60
Τόπος : ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Μια κοινή πρόταση για τον ΑΣΕΠ

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Δευ Μαϊος 19, 2008 6:22 pm

Πολύ καλή παρατήρηση Χρήστο,
πήρα την πρωτοβουλία και το πρόσθεσα πριν το τέλος της αντίσχοιχης παραγράφου. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε λοιπόν.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Μια κοινή πρόταση για τον ΑΣΕΠ

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Τρι Μαϊος 20, 2008 12:25 am

Η πρόταση κατατέθηκε στο λινκ
http://www.wikipolitics.gr/?p=44

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης