Για Wikipolitics: νυχτερινά σχολεία και έξυπνα αγροτικά γυμνάσια και λύκεια

Πήγαινε κάτω

ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ Η ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΤΑΣΗ

100% 100% 
[ 2 ]
0% 0% 
[ 0 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Σύνολο Ψήφων : 2

Για Wikipolitics: νυχτερινά σχολεία και έξυπνα αγροτικά γυμνάσια και λύκεια

Δημοσίευση  Eleni Την / Το Σαβ Μαϊος 17, 2008 1:11 am

Περίληψη: Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στη νέα ερώτηση που κατέβασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Θ. Κουτμερίδης στο wikipolitics.gr
Θέμα ερώτησης: Ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στα Εσπερινά Σχολεία της χώρας
tags: _παιδεία _αγροτική_ανάπτυξη _wikipolitics _τοπικά_προβλήματα _κρήτη
------------------
Επιτέλους ξεκίνησε ο διάλογος για την παιδεία και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο σημείο της που είναι τα νυχτερινά σχολεία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα σχολεία αυτά «κρατούν» τους εργαζόμενους μαθητές που είναι στα πρόθυρα της εγκατάλειψης του σχολείου. Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας κ. Κουτμερίδη ότι εκτός από τις όποιες βελτιώσεις στα ήδη υπάρχοντα νυχτερινά σχολεία, οι οποίες είναι θεμιτές και απαραίτητες θα πρέπει παράλληλα να πιέσετε την κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα καινούργια νυχτερινά σχολεία στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. Ακόμη για τις αγροτικές περιοχές θα πρέπει να δοθούν και εναλλακτικές λύσεις και για μαθητές που σήμερα δεν ελκύονται από το πρόγραμμα σπουδών. Αυτά τα παιδιά θα στελεχώσουν αύριο τις αγροτικές μας μονάδες και σε αυτά τα παιδιά θα στηριχθεί η αγροτική ανάπτυξη και πρόοδος της χώρας μπροστά σε μια επερχόμενη παγκόσμια κρίση τροφίμων. Προτείνουμε δηλαδή όπως σήμερα υπάρχουν τα μουσικά σχολεία ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και γεωργικά γυμνάσια και λύκεια.

1) ΙΔΡΥΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Στην περιοχή της Μεσσαράς, από την οποία κατάγομαι, γίνεται μεθοδευμένη εξάπλωση ναρκωτικών και παράνομων δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να δώσουμε στους νέους άμεσα επιλογές για να μην πέσουν στην παγίδα. Δεν πρέπει στις αγροτικές περιοχές του 2008 να υπάρχουν νέοι που δεν τελειώνουν το σχολείο επειδή δεν έχουν επιλογές. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όλους όσους το επιθυμούν να μπορούν συνεχίσουν τις σπουδές τους. Για παράδειγμα είναι άκρως απαραίτητο να ανοίξουν νυχτερινά σχολεία στην πεδιάδα της Μεσσαράς, στις Μοίρες και το Τυμπάκι της Κρήτης. Σε όλη την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει κανένα νυχτερινό σχολείο για να εφαρμοστούν αυτές οι ωραίες αλλαγές που προτείνετε. Το κοντινότερο σημείο που μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος νυχτερινό σχολείο είναι 50 χιλιόμετρα μακριά (!) Όσοι εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίς, και δεν ασχολούνται με παράνομες δραστηριότητες, ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η σύγχρονη γεωργία γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκη και απαιτεί σύγχρονες και εξειδικευμένες παρεμβάσεις που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ένας αγράμματος αγρότης. Αυτό πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της η πολιτεία και να φροντίσει να κάνει έγκαιρες και άμεσες παρεμβάσεις στην κάθε περιοχή. Το αίτημα των πολιτών της Μεσσαράς είναι παλιό και εμείς το έχουμε επεξεργαστεί στο e-pasok.forumgreek.com με σχετική πρόταση που έχει γίνει και στην κ.Διαμαντοπούλου σαν υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ στα θέματα παιδείας. Δεν αφορά όμως το πρόβλημα μόνο τη πεδιάδα της Μεσσαράς αλλά ολόκληρη την αγροτική Ελλάδα. Με την ευκαιρία λοιπόν επαναλαμβάνουμε την πρότασή του e-pasok.forumgreek.com για έξυπνα αγροτικά σχολεία.


2) ΕΞΥΠΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η σωστή και ευέλικτη παιδεία θα πρέπει να είναι το πρώτο εφόδιο για τους νέους για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση και όχι μόνο. Στις αγροτικές περιοχές είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι νέοι να εγκαταλείπουν πολύ γρήγορα το σχολείο. Βλέποντας ότι η επίδοση τους στα κλασικά μαθήματα δεν είναι καλή και το σχολείο δεν τους παρέχει τίποτε πρακτικά χρήσιμο για την ανάγκη της καθημερινότητας θεωρούν το σχολείο χαμένο χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα παιδιά να μην τελειώνουν το Λύκειο αλλά και το γυμνάσιο πολλές φορές. Ακόμα και αυτά που το τελειώνουν και στη συνέχεια δεν προχωρούν σε άλλου είδους σπουδές καταλήγουν μετά γεωργοί (αν δεν καταφέρει τελικά ο βουλευτής να τους διορίσει). Καλό θα ήταν λοιπόν στην επαρχία ο μαθητής να έχει την επιλογή αν θέλει να φοιτήσει σε ένα γεωργικό σχολείο. Θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις πολλές λεπτομέρειες σε βασικά μαθήματα και να προσθέσουμε ύλη στο αναλυτικό πρόγραμμα που να βοηθάει τον μαθητή να αναπτύξει την δική του πρωτοβουλία αργότερα στην δική του γη.

Αντί να φύγει ο μαθητής πολύ νωρίς από το σχολείο και να νοιώθει αργότερα ότι υστερεί και να μην έχει εφόδια για την ζωή του, μπορεί να παραμείνει και να πάρει γνώσεις για τις τοπικές καλλιέργιες, να αποκτήσει οικολογική συνείδηση, να μάθει για τις βλαβερές επιπτώσεις των διαφόρων φαρμάκων και πώς να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ φορώντας μάσκες, πλένοντας επιμελώς τα χέρια του κ.λ.π.. Θα μάθουν να αποφεύγουν λάθη όπως πολλοί γεωργοί που σπαταλούν πολλές φορές από άγνοια και λανθασμένες αντιλήψεις υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκων ή νερού νομίζοντας ότι έτσι ότι θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση στην παραγωγή τους. Από άγνοια μολύνεται έτσι το οικοσύστημα και το φαγητό που έρχεται στο πιάτο μας!

Να μάθουν για την πράσινη γεωργία, να μάθουν υπολογιστές για να μπορούν να μπαίνουν στο internet και να παίρνουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη. Να γίνονται ειδικά μαθήματα και να δίνονται πληροφορίες από ειδικούς για το πώς δίνονται οι πριμοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το πώς θα μπορούν οι ίδιοι να συμμετέχουν. Οι γεωργοί του μέλλοντος δεν πρέπει να είναι αυτοί που δεν «παίρνουν» τα γράμματα, και δεν τα καταφέρνουν να προχωρήσουν. Θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι, και να έχουν την ικανότητα να παίρνουν πρωτοβουλίες. Θα πρέπει ακόμα να γίνουν και νυχτερινά τέτοια ειδικά σχολεία σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα για να μπορούν να συμμετέχουν και μεγαλύτεροι άνθρωποι αν το θέλουν αλλά και να εξυπηρετηθούν τα παιδιά που θέλουν να δουλεύουν.

Eleni Veisaki, Thepos, Ενη Καπαζογλου, Panagiotis Peteinatos, g-mos
e-pasok.forumgreek.com


Έχει επεξεργασθεί από τον/την PanagiotisP στις Σαβ Μαϊος 17, 2008 7:13 pm, 8 φορές συνολικά (Λόγος της επεξεργασίας : add tags)

Eleni

Αριθμός μηνυμάτων : 71
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Για Wikipolitics: νυχτερινά σχολεία και έξυπνα αγροτικά γυμνάσια και λύκεια

Δημοσίευση  gmos Την / Το Σαβ Μαϊος 17, 2008 1:30 am

Αρκετά ενδιαφέρουσα η πρόταση σας. Βάλτε και εμένα μέσα.

gmos

Αριθμός μηνυμάτων : 11
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης