e-pasok
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πως γεννήθηκε η ιδέα της επιστολής

Πήγαινε κάτω

Πως γεννήθηκε η ιδέα της επιστολής Empty Πως γεννήθηκε η ιδέα της επιστολής

Δημοσίευση  Eleni Σαβ Ιουν 21, 2008 12:20 am

Η πρωτοβουλία 159+1 υπογραφές ήταν μια αυθόρμητη κίνηση της τελευταίας στιγμής για λόγους πειραματισμού. Πολλές μέρες τώρα διάφορα μέλη προβληματιζόμαστε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε κόσμο και να κάνουμε γνωστό το φόρουμ και την δουλειά που γίνεται εδώ μέσα. Τα βραδάκια πολλές φορές τα μέλη ως weblin συναντιόμαστε τυχαία στο φόρουμ και συζητάμε. Εκεί πρότεινα ότι θα μπορούσαμε να βγούμε με γραπτά κείμενα, να μοιράζουμε στον κόσμο, να τα αναρτούμε στις στάσεις των λεωφορείων ή σε άλλα μέρη που συχνάζει κόσμος στην Ελλάδα ή στις πρεσβείες και στους χώρους που συχνάζουν Έλληνες στο εξωτερικό. Φάνηκε καλή η ιδέα. Τίποτε όμως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν δεν πειραματιστούμε πρώτα πάνω σε αυτό.

Πριν ξεκινήσω να γράφω την επιστολή είδα τις ειδήσεις και εξοργίστηκα βλέποντας με πόση εμπάθεια και μίσος αντιμετωπίζουν τον Γιώργο. Τότε σκέφτηκα μια επιστολή συμπαράστασης χωρίς να έχω στο μυαλό μου το συλλαλητήριο. Η επιστολή γράφτηκε την προηγούμενη το βράδυ και ανακοινώθηκε στο φόρουμ για ψήφιση και σχολιασμό. Τελευταία στιγμή λίγο πριν φύγω για το συλλαλητήριο αποφάσισα αντί για απλή ενημέρωση να χρησιμοποιήσω την επιστολή για να προσεγγίσω τον κόσμο και να διαφημίσω το φόρουμ. Θεώρησα σαν πολύ καλή ευκαιρία την συγκέντρωση για την ακρίβεια που θα βρισκόταν μαζεμένος πολύς συνειδητοποιημένος κόσμος. Αν βέβαια είχαμε τον χρόνο να την συζητήσουμε εδώ θα είχαμε κάνει κάποιες διορθώσεις-προσθήκες. Δεν το μετανιώνω όμως διότι από αυτή την πρώτη προσπάθεια συλλογής υπογραφών η εμπειρία που αποκτήσαμε ήταν πολύτιμη. Ενώ ξεκίνησε ως μια απλή προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για το φόρουμ μετά από λίγο στο σύνταγμα γεννήθηκε η ιδέα των 159+1 υπογραφών.

Η οργάνωση ήταν εντελώς αυθόρμητη και υποτυπώδης διότι δεν είχαμε οργανώσει στο παρελθόν κάτι ανάλογο. Μαζί με τον Παναγιώτη, που βρήκε τελικά τον χρόνο να έρθει στο Σύνταγμα, μιλήσαμε με πολύ απλό κόσμο αλλά και με πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι χαιρόταν όταν τους λέγαμε ότι είμαστε απλοί εθελοντές φίλοι που αγωνιζόμαστε για το όραμα του Γ. Παπανδρέου για συμμετοχική δημοκρατία. Πολλοί υπέγραψαν την επιστολή αλλά κυρίως μας συμβούλευαν με την πείρα τους πώς να ενεργήσουμε και μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε με ανάλογες κινήσεις και στο μέλλον. Υπήρχαν όμως και κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, που όταν τους προσεγγίζαμε μας υποτιμούσαν λέγοντας «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ξέρεις τι αγώνες έχω κάνει; Δεν χρειάζεται ο Γιώργος καμιά συμπαράσταση έχει εμάς. Εσείς τώρα τι νομίζετε ότι παριστάνετε;» Αυτό όμως που πραγματικά μας συγκίνησε ήταν οι απλοί άνθρωποι του δρόμου. Κουλουράδες , περιπτεράδες, έμποροι, συνταξιούχοι και διάφορα άλλα επαγγέλματα με πόσο ενθουσιασμό και χαρά υπέγραφαν και χαιρόταν που έβλεπαν ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ στο δρόμο, στα μαγαζιά στα καφενεία να μιλούν για κάθαρση και να στηρίζουν τον Γιώργο. Πριν συμπληρώσουμε τις 159 +1 υπογραφές περιμένουμε τιμής ένεκεν πρώτα τα μέλη του φόρουμ να δηλώσουν συμμετοχή όσοι θέλουν διότι σε αυτή τη φάση επιδιώκουμε να είναι μια κίνηση εντελώς συμβολική. Δεν θέλουμε να ξεπεράσουμε τον συγκεκριμένο συμβολικό αριθμό. Για τον λόγο αυτό περιμένουμε να δηλώσουν συμμετοχή πρώτα τα μέλη που ενδιαφέρονται για να μην μείνει κάποιος που το επιθυμεί έξω από την συμβολική κίνηση.

Eleni

Αριθμός μηνυμάτων : 71
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω