Αλλαγές στην παιδεία (Η αγάπη για τη γνώση)

Πήγαινε κάτω

ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΤΑΣΗ;

100% 100% 
[ 6 ]
0% 0% 
[ 0 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Σύνολο Ψήφων : 6

Αλλαγές στην παιδεία (Η αγάπη για τη γνώση)

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Κυρ Απρ 06, 2008 1:46 am

Είναι απαραίτητο σε ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που οπωσδήποτε να προωθεί την αγάπη για την γνώση και όχι την απλώς απόκτηση. Αυτή και μόνο αυτή θα φέρει μόνιμα και επιθυμητά αποτελέσματα και φυσικά αυτά πρέπει να αρχίσουν από την οικογένεια και το περιβάλλον της ώστε το κάθε παιδί να αγαπά την γνώση και ερχόμενο στο σχολείο να είναι δεκτικό σ'αυτήν και όχι παθητικός αποδέκτης(και αρνητικός ταυτόχρονα) του όποιου περιεχομένου της προσφερόμενης παιδείας. Άρα πρέπει το παιδί να βλέπει πχ βιβλία που τα διαβάζουν, από το σπίτι του και όχι για πρώτη φορά στο σχολείο. Πρέπει το παιδί να βλέπει επίσης ανθρώπους πρότυπα που αναδείχτηκαν μέσα από ένα σύστημα αξιών και όχι απλά δείχνοντας το σώμα τους. Όλα αυτά θα βοηθήσουν το παιδί να εμπεδώσει ένα σύστημα αξιών και ηθικής που η γνώση (και όχι μόνο) θα παίζει κεντρικό ρόλο.

Συμπέρασμα: όταν μιλούμε για ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο διδακτικής ύλης, διδακτικής μεθόδου και σχολικών βιβλίων θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι:

1) η γνώση να είναι όχι μόνο σαφής αλλά και ελκυστική ώστε το παιδί να αγαπά αυτό που κάνει την ώρα του μαθήματος χωρίς να είναι εις βάρος της αποτελεσματικότητας της διδακτικής μεθόδου
2) σε όλα τα μαθήματα στο παιδί να δείχνουμε πρόσωπα ιστορικά αλλά και της σημερινής εποχής τα οποία κατάφεραν ξεπεράσουν τα προσωπικά/κοινωνικά προβλήματα και να διαπρέψουν στον χώρο τους με ένα σύστημα αξιών!
3) το εκπαιδευτικό σύστημα επιτέλους πρέπει να προσεγγίζει και την οικογένεια. Οι γονείς δεν πρέπει να αποθαρρύνονται να βοηθούν τα παιδιά τους αλλά να ενθαρρύνονται να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά εξωσχολικά «βιβλία» τα οποία θα μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντες των μαθητών αλλά και της οικογένειας. Αυτό είναι εφικτό, έχει εφαρμοστεί στο παρεθλθόν και και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Thepos & PanagiotisP

var OutbrainPermaLink='http://e-pasok.forumgreek.com/forum-f5/topic-t48.htm#187'; var OB_demoMode = false; var OB_langJS ='http://widgets.outbrain.com/lang_gr.js'; if ( typeof(OB_Script)!='undefined' ) OutbrainStart(); else { var OB_Script = true; var str = '<\/script>'; document.write(str); }

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης