e-Pasok φόρουμ: Ένας πρώτος απολογισμός

Πήγαινε κάτω

e-Pasok φόρουμ: Ένας πρώτος απολογισμός

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Κυρ Μαρ 30, 2008 9:33 pm

Αγαπητή Ένη καλωσήρθες!!!
Με αφορμή την ερώτησή σου στη σελίδα http://e-pasok.forumgreek.com/forum-f9/topic-t44.htm#172 θα σχολιάσω αναλυτικά κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του τι ακριβώς έλαβε χώρα μέχρι σήμερα στο φόρουμ. Πραγματικά το πνεύμα και το νόημα της διαδικτυακής συμμετοχής είναι αυτό που λες. Δηλαδή όχι απλώς να καταγράψουμε ιδέες και συζητήσεις με φιλοσοφική διάθεση να οργανώνουμε συγκεκριμένες δράσεις επίσημης προώθησης των πλειοψηφικών απόψεων της βάσης προς τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Το πείραμμα δημιουργίας μιας αποτελεσματικής διαδικτυακής αυτο-οργάνωσης με ισότιμη συμμετοχή όλων εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ξαναγίνει. Για τον λόγο αυτό μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Τα βήματα όλα γίνονται αργά και σταθερά προκειμένου να είμαστε σίγουροι οτι μερικά πράγματα που μπορεί να φαίνονται απλά όντως λειτουργούν πριν βιαστούμε να πάμε στο επόμενο βήμα. Τα μέλη που συμμετέχουν ενεργά στο φόρουμ μέχρι σήμερα είναι ακόμα λίγα. Αυτό είναι μειονέκτημα αφού δυστυχώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε μαζικές αποφάσεις και σε άμεσες δράσεις (η τελευταία πρόταση στο ΕΔΩ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ψηφίστηκε μόνο από 5 άτομα!). Στα δικά μου τα μάτια η μικρή συμμετοχή είναι όχι απλά πλεονέκτημα αλλά ως δώρο εξ ουρανού!

1ον) Αν συμμετείχαν πολλά άτομα θα ήταν πιο δύσκολο και χρονοβόρο να γίνουν προσθήκες, βελτιώσεις ή αλλαγές προς την κατεύθυνση της τεχνικής χρήσης του web 2.0 και της ανοιχτής συμμετοχής στο μέλλον από περισσότερους ανθρώπους.

2ον) Το φόρουμ χρειάζεται μια δομή στην οποία ακόμα πειραμματιζόμαστε. Τώρα που είμαστε λίγοι μπορούμε πιο εύκολα να αφομοιώσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν ένα - ένα και να αλλάξουμε τη δομή όπου χρειαστεί. Από την εμπειρία μου γνωρίζω πολλά φόρουμ που ερήμωσαν γρήγορα και αποτελούν ζωντανά νεκροταφεία ιδεών επειδή βιάστηκαν να κάνουν μια αναλυτική δομή η οποία δεν εξυπηρετούσε τελικά τις προσδοκίες των χρηστών. Για παράδειγμα έκανες μια πρόταση για τον χωρισμό της δομής σε 3-4 γενικές θεματικές ενότητες και σήμερα είναι ακόμα τεχνικά εύκολο και πολύ ενδιαφέρον να γίνουν αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση που έθεσες.

3ον) Το φόρουμ χρειάζεται μια αρχική ιδεολογική κατεύθυνση προκειμένου να γίνει σαφές πάνω σε ποιά διαδικτυακή δομή θα χτίζουμε ιδέες μας όταν θα έρθουν και περισσότερα μέλη. Δηλαδη: όχι τσακωμοί, ναι στην αντίθετη γνώμη, ναι στις προτάσεις, ναι στα επιχειρήματα, όχι στην προσωπολαγνεία, ναι στην καταγγελία του μηχανισμού προπαγάνδας κλπ. Για αρχή λοιπόν ξεκίνησαν κάποιες συζητήσεις αυθόρμητα για διάφορα θέματα στις οποίες ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για συγκεκριμένα ζητήματα. Τα εργαστήρια διαλόγου όμως παίζουν ρόλο διαφωτιστικό και όχι ανάδειξης πλειοψηφικών τάσεων. Για τον σκοπό αυτό φτιάχτηκε η κατηγορία "Εδώ ψηφίζουμε" στην οποία μπαίνουν κουμπιά από επάνω προκειμένου να μπορούν όλα τα μέλη να καταθέτουν προτάσεις και να ψηφίζουν υπέρ ή κατά αλλά και να σχολιάζουν από κάτω τις αντιρρήσεις τους. Σε αυτές τις ψηφοφορίες μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του φόρουμ και αυτό είναι θετικό επειδή ελέγχονται οι παρεμβάσεις στα κείμενα που θα μας εκπροσωπήσουν.

Αυτό το μοντέλο δομής "έτρεξε" για λίγες μέρες και μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια αρχικά συμπεράσματα για τεχνικές αλλαγές οι οποίες δεν νομίζω οτι θα είχαν προκύψει αν δεν είχε γίνει αυτό το πρώτο βήμα. Προσωπικά απευθύνθηκα σε ενεργά μέλη της κοινωνίας τα οποία εκτιμώ για τη γενικότερη δράση τους και συζήτησα εκτενώς τις απόψεις τους για τη πρωτοβουλία που έχουμε πάρει. Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας μερικά συμπεράσματα:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προέκυψε από τις συζητήσεις είναι οτι έτσι όπως έχει στηθεί το φόρουμ για να συμμετέχει κάποιος πρέπει πρώτα να γραφτεί μέλος σε μια κατά τα φαινόμενα παράξενη και "αμφιλεγομενη" διαδικτυακή κοινότητα. Παρόλο δηλαδή που η ιδέα της διαδικτυακής συμμετοχής είναι ελκυστική από όλους τελικά για να αποφασίσει κάποιος να γραφτεί μέλος στο φόρουμ πρέπει πρώτα από όλα να είναι ή να αισθάνεται φίλος ή μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στην κοινωνία όμως η πλειοψηφία των ανθρώπων που αγωνιούν για κάθαρση και για αλλαγή έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη τους κομματικούς μηχανισμούς όλων των κομμάτων και βλέπουν καχύποπτα κάθε αυτοοργάνωση ακόμα και όταν επικαλείται μεγάλες ιδέες όπως "αλλαγή", "συμμετοχική δημοκρατία" κλπ. Δεν σας κρύβω ότι και εγώ πριν λίγους μήνες κάπως έτσι έβλεπα το παρών και το μέλλον.

Χρειάζονται λοιπόν αλλαγές, αλλά τι αλλαγές; Προσωπικά εκτιμώ οτι τεχνικά δεν πρέπει να αλλάξει κάτι ριζικό στην εγγραφή μελών ή στη λειτουργία του φόρουμ αλλά πιστεύω οτι μπορεί να γίνει ένα επιπλέον βήμα. Δηλαδή να υπάρχει παράλληλα μια διαδικτυακή δομή περισσότερο ανοιχτή που να λειτουργεί ως μια ανοιχτή πρόσκληση προς ΟΛΑ τα ενεργά μέλη της κοινωνίας τα οποία ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές αν αγωνιούν για τον τόπο και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό μπορεί να γίνει σε μια παράλληλη εισαγωγική ιστοσελίδα χωρίς να φοβούνται οτι θα χαρακτηριστούν ως "πράσινοι" παρόλο που και οι ίδιοι υπό προυποθέσεις θα στήριζαν ένα ανθρώπινο και λαϊκό ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνάμε οτι υπάρχει πολύς θυμός και απογοήτευση από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να δοθεί ένας δίαυλος να εκφράσουν άμεσα τον πόνο τους και να δουν οτι αυτά που λένε οι ίδιοι συμβαδίζουν όντως με αυτά λέμε και εμείς. Τεχνικά αυτό είναι ένας πονοκέφαλος αλλά υπάρχουν κάποιες λύσεις οι οποίες θέλουν προσοχή στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή προκειμένου να προσελκύει και να μην απωθεί. Ταυτόχρονα ο προσωπικός χρόνος όλων όσων δίνουμε τη ψυχή μας σε αυτόν τον αγώνα συρρικνώνεται καθημερινά. Ο ενθουσιασμός βέβαια επανακτάται όταν συζητούμε με άτομα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου που τους αρέσει να λένε τα πράγματα με το ονομά τους αλλά συχνά αισθάνονται "άβολα" με τις "χρωματισμένες" πολιτικές συζητήσεις τις οποίες θεωρούν λίγο πολύ μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει δηλαδή να πείσουμε τον συμπολίτη οτι εδώ δεν στηρίζουμε το πράσινο χρώμα αλλά αναζητούμε ένα καθαρό ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση για να πάρει μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στη διαφάνεια και στη δημοκρατία!

Συμπέρασμα: οι ιδέες σου Ένη είναι πολύ καλές και τις χρειαζόμαστε προκειμένου να κάνουμε μια "προσομοίωση" του μοντέλου με τον οποίο θα συζητούμε και θα παίρνουμε αποφάσεις όλοι μαζί με περισσότερα άτομα στο μέλλον. Όλα όσα έχεις γράψει μπορούν να γίνουν. Για αρχή προτείνω να αφήσουμε ελεύθερη την πρωτοβουλία και να υιοθετούμε αυτόματα όλες τις προτάσεις στις οποίες δεν εκδηλώνονται αντιρρήσεις.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: e-Pasok φόρουμ: Ένας πρώτος απολογισμός

Δημοσίευση  enik Την / Το Τρι Απρ 01, 2008 10:40 am

Παναγιωτη,

Χθες το βραδυ εγραψα ενα σχολιο για τον απολογισμο με καποιες δικες μου σκεψεις και εξαφανισθηκε παλι. Πατησα ΥΠΟΒΟΛΗ αλλα δεν ξερω τι συμβαινει με το συστημα αυτο.
Ενη

enik

Αριθμός μηνυμάτων : 65
Ημερομηνία εγγραφής : 22/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: e-Pasok φόρουμ: Ένας πρώτος απολογισμός

Δημοσίευση  enik Την / Το Τρι Απρ 01, 2008 11:20 pm

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Επιχειρω μια δευτερη προσπαθεια να πω αυτα που ειπα και χθες αλλα συνοπτικοτερα. Η επαναληψη δεν ειναι παντα "μητηρ πασης μαθησεως"

Παναγιωτη,
Πραγματι αυτο το φορουμ ειναι μια καινοτομια κυριως επειδη τα μελη εχουν τη δυνατοτητα να ΨΗΦΙΖΟΥΝ αποφασεις και στη συνεχεια να και προωθουνται στην κομματικη οργανωση του ΠΑΣΟΚ. ( Δεν χρησιμοποιω τη λεξη "μηχανισμο" γιατι την απεχθανομαι ).

Σε οτι αφορα τον αριθμο των μελων νομιζω, αντιθετα, οτι θα πρεπει να αυξηθουν θεαματικα. Σ αυτο θα μπορουσε να συμβαλει η οργανωση ς δευτερομε τη δυνατοτητα διαδικτυακης σθνδεσης που διαθετει ( αλλα φορουμ, blogs, οργανωσεις βασης κ.α.
Ο μικρος αριθμος μελων μπορει να διευκολυνει τη λειτουργια και τις αποφασεις ομως εδω δεν προκειται για καθοδηγητικο οργανο αλλα βημα διαλογου για οσο το δυνατον περισσοτερων πολιτων. Για να μη δημιουργηθει η εντυπωση μιας διαδικτυακης ελιτ.

Το ποιοι μπορουν και θελουν να συμμετασχουν ειναι στη βουληση του καθενος.Ομως ειναι πολυ δυσκολο να προσπαθεις να επηρεασεις κοινωνικους χωρους που δεν αισθανονται καποια "συγγενεια" με τις ιδεες του ΠΑΣΟΚ. Ειναι εις βαρος του διαλογου γιατι θα γινονται αγονες αντιπαραθεσεις χωρις θετικο τελικο αποτελεσμα. ( Σαν τις συζητησεις στην TV ).

Αυτο που κατα τη γνωμη μου ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ειναι να ξανακερδισει το ΠΑΣΟΚ τις κοινωνικες δυναμεις που απογοητευθηκαν και απομακρυνθηκαν δηλαδη τον δικο του κοσμο που ειδε μια διαφορετικη πορεια του Κινηματος μακρυα και περα απο καθε σοσιαλιστικο στοχο.

Οπως επισης ειναι ματαιο να προσπαθουμε να βρουμε αυτον τον "μεσαιο χωρο" που ολο και περισσοτερο αποδεικνυεται οτι δεν αντιπροσωπευει πλεον πολιτικες δυναμεις το 2008. Υπαρχει μονο το συντηρητικο τμημα της κοινωνιας που δεν αλλαζει εικολα. Ας ψαχνουμε καλυτερα στον προοδευτικο χωρο. (Αυτο ακριβως κανει και ο ΣΥΝ με τα κανουργια οπλα που νομιζει οτι διαθετει δηλαδη ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥΣ και εναν "φερελπι" νεο που σαφως δεν διαθετει στοφα πολιτικης φυσιογνωμιας ).

Σε οτι αφορα τη μη διαθεση ενος μερους των πολιτων να εντασσονται στον κομματικο οργανισμο του ΠΑΣΟΚ , αυτο νομιζω εχει λυθει δεδομενου οτι εχει γινει αποδεκτο να ψηφιζουν οι φιλοι ακομη και για τον Προεδρο.

Αυτα περιπου ηθελα να σου επισημανω σχετικα με το κειμενο απολογισμου που εξεθεσες.

Σημερα ειναι μερα πολυ σημαντικων γεγονοοτων της εξωτερικης μας πολιτικης και βρισκω οτι η πρωτοβουλια του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ ειναι εξαιρετικης σημασιας γι αυτο και η λυσσαλεα επιθεση της Κυβερνησης στην αποψινη συζητηση. Παρ ολο που το θεμα ειναι το δημοψηφισμα εχει περασει ως ελλλασσον. Θα περιμενουμε τις εξελιξεις. Να ενα θεμα που ισως θα πρεπει να μας απαχολησει η εξωτερικη πολιτικη στη σημερινη συγκυρια. enik

enik

Αριθμός μηνυμάτων : 65
Ημερομηνία εγγραφής : 22/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: e-Pasok φόρουμ: Ένας πρώτος απολογισμός

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Τετ Απρ 02, 2008 6:02 pm

Καλησπέρα σε όλους,

Ένη συμφωνώ απόλυτα με όσα έγραψες. Εξέφρασες με διαφορετικά λόγια τις γενικές πεποιθήσεις μου. "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ειναι να ξανακερδισει το ΠΑΣΟΚ τις κοινωνικες δυναμεις που απογοητευθηκαν και απομακρυνθηκαν". Τον τελευταίο καιρό συμβαίνει να συνομιλώ και με "πράσινους" νέους αλλά και με άτομα τα οποία είναι πλήρως απογοητευμένα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μπορώ να πω οτι τα απογοητευμένα άτομα, τα οποία αρνούνται να συμβιβαστούν σε "κλειστούς" κομματικούς μηχανισμούς εκφράζουν μια δυναμική για πραγματική κάθαρση την οποία χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Για τον σκοπό αυτό χρειαζόμαστε έναν παράλληλο χώρο στον οποίο θα τους προσκαλούμε να κάνουν ανοικτά την κριτική τους χωρίς περίπλοκες διαδικασίες εγγραφής, κλπ. Θέλουμε δηλαδή έναν διαδικτυακό προθάλαμο όχι για να γίνονται εκεί οι συζητήσεις αλλά για να μπορεί ο καθένας να βγάλει από μέσα του ότι πιστεύει χωρίς να αισθάνεται οτι βρίσκεται σε ένα κλειστό δωμάτιο με 4 τοίχους. Γνωρίζω οτι η ιδέα ενός ανοικτού Φόρουμ Συμμετοχικής Δημοκρατίας εκφράζει στο μέγιστο τις προσδοκίες αυτών των ανθρώπων αλλά φοβούνται να κάνουν το πρώτο βήμα (και όχι αδίκως ) αφού δεν εμπιστεύονται πια τίποτα και κανένα.

Ερχόμαστε λοιπόν στα δικά μας. Φτιάξαμε ένα φόρουμ. Γράφτηκαμε μέχρι σήμερα καμια 30αριά μέλη και κάναμε και κάποιες πρώτες συζητήσεις. Το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι η συστηματική διαφήμιση του φόρουμ στην κοινωνία. Μετά από κάποιες συζητήσεις κατέληξα οτι θα πρέπει να μην βιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή διότι τα πράγματα τώρα γίνονται επικίνδυνα. Είδα από τις πρώτες αντιδράσεις οτι ενώ τα αιτήματά μας "αγγαλιάζονται" από τον κόσμο στην ουσία φαινόμαστε ως άλλη μια "πράσινη" αυτοοργάνωση που σύντομα θα προσελκύσει όλους τους κλασσικούς "πρασινοφρουρούς" του παρελθόντος. Εμείς όμως τους θέλουμε όλους. Δεν αναιρούμε τους αγώνες που έχουν γίνει από πολλούς μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ αλλά σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, χρειαζόμαστε τα ίδια τα κύτταρα της κοινωνίας περισσότερο από τις πλειοψηφικές απόψεις 100 ανθρώπων που θα τυχαίνει να εκπροσωπούν τα σύνθετα συμφέροντα του ίδιου του κομματικού μηχανισμού. Θέλουμε δηλαδή η πόρτα να είναι αλλά και να φαίνεται πως είναι ανοιχτή προς όλους τους καθημερινούς πολίτες που απογοητεύτηκαν από τη συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ. Μέχρι σήμερα λυπάμαι αλλά δεν το βλέπω να έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία ούτε στο δικό μας φόρουμ ούτε σε κανένα άλλο. Και αν συνεχίσουμε έτσι, βλέπω να κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε στις αποφάσεις που θα πάρουμε στο μέλλον εμείς οι ίδιοι αφού μετά από λίγο καιρό ακόμα και αν αυξηθούμε αριθμητικά δεν θα είμαστε πια αντιπροσωπευτικό "δείγμα" της κοινωνίας.

Ερχόμαστε λοιπόν στο τεχνικό μέρος. Το φόρουμ εκτιμώ οτι δεν πρέπει να αλλάξει ριζικά αλλά πρέπει οπωσδήποτε να εμπλουτιστεί με μια πιο "ανοικτή στον κόσμο" εφαρμογή. Τα εργαλεία όμως που έχουμε στα χέρια μας είναι συγκεκριμένα: blog, φόρουμ, wiki, rss κλπ. Έχουν γίνει στο εξωτερικό παρόμοιες προσπάθειες; Που υπήρξαν προβλήματα; Πως αντιμετωπίστηκαν; Εδώ και ένα μήνα έχω μάθει για απλές λύσεις και εφαρμογές που δεν γνώριζα καν οτι υπήρχαν. Όταν όμως κάνεις μια τεχνική αλλαγή και συμμετέχουν πάνω από 100 άτομα μετά δεν υπάρχει γυρισμός. Τα ρίσκα αφορούν :
1) στα τεχνικά προβλήματα της συμμετοχής πολλών ατόμων
2) στην δυνατότητα τεχνικής ευελιξίας (κάθε τεχνική επιλογή αποκλείει δυστυχώς την δυνατότητα μελλοντικής χρήσης άλλων επιλογών)
3) θέλουμε έναν επιπλέον χώρο που να λειτουργεί απολύτως ελεύθερα ως κεντρική πλατεία. Έναν χώρο που να ενθαρρύνεται η αυστηρή κριτική και θα καλούνται όλοι να πουν τις αλήθειες τους για το ΠΑΣΟΚ και τα πράγματα με το όνομά τους. Εκεί όμως με μαθηματική ακρίβεια η ελευθερία θα μετατραπεί και σε ασυδοσία όταν επιδεικνύεται ανωριμότητα. Υπάρχουν έξυπνες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό για τον αυτοπεριορισμό των προκλητικών απόψεων, χωρίς λογοκρισία, με σύστημα βαθμολόγησης όλων των άρθρων από τον κάθε απλό αναγνώστη.
4)Χρειαζόμαστε τους νέους να αισθάνονται απόλυτα ελεύθεροι στη διαδικτυακή συμμετοχή και στις πρωτοβουλίες (να μην είναι απλά μέλη σε ένα φόρουμ που έστησαν άλλοι για αυτούς). Έτσι χρειαζόμαστε ότι αλλαγή κάνουμε να είναι η βάση για ένα "δίκτυο συμμετοχής". Χρειαζόμαστε να δώσουμε λόγο στου πιο ώριμους που είναι υποψιασμένοι και δύσπιστοι (και με το δίκιο τους) σε κάθε νέα προσπάθεια για αλλαγή. Θέλουμε και εκείνους που δεν έχουν χρόνο για χάσιμο αλλά και εκείνους που δεν θέλουν να "εκτεθούν" φωνάζοντας δημοσίως οτι υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ. Όσους αγωνιούν για το παρών και το μέλλον του τόπου τους θέλουμε όλους μαζί μας. Τους χρειαζόμαστε όχι ως οπαδούς ούτε για να "καπελώσουμε" τη φωνή τους αλλά για βάλουμε συγκεκριμένους κανόνες συμμετοχής και να αναδείξουμε τη φωνή τους ισότιμη με τη δική μας ώστε να παίρνουμε από εδώ και πέρα τις αποφάσεις όλοι μαζί ισότιμα!!!

Σε τεχνικό επίπεδο ακριβώς αυτό αποκαλώ πονοκέφαλο. Δεν έχω καταλήξει στην τέλεια λύση αλλά ομολογώ οτι με το πολύ ψάξιμο λάβει υπόψη μου τεχνικές απαντήσεις που δεν γνώριζα μέχρι πριν λίγο καιρό. Για τον λόγο αυτό χρειάζομαι την υπομονή σας. Εκτιμώ οτι σε λίγες εβδομάδες θα έχω πιο συγκεκριμένες απαντήσεις και εφαρμογές για να πειραμματιστούμε όλοι μαζί.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ο πρώτος απολογισμός

Δημοσίευση  thepos Την / Το Σαβ Απρ 05, 2008 10:07 pm

Αγαπητοί σύντροφισσες-οι και φίλοι-ες
θα θελα να αφήσω τα καλά και να επισημάνω τα όποια προβλήματα εντόπισα αυτόν τον λίγο καιρό που συμμετέχω.Ήδη έχω ξαναγράψει μερικά και θα προσπαθήσω να επικεντρωθω σ'αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό.
Στις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει από όλους θα διαπιστώσατε ότι έγιναν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις(και δεν εννοώ τις η μόνο τις δικές μου).Αυτές όμως αφού διαβάστηκαν δεν αξιολογήθηκαν κάπως από τους υπολοίπους με αποτέλεσμα να χάνονται μέσα στην λησμονιά των προηγούμενων καταχωρήσεων. Κάπως λοιπόν αυτό θα έπρεπε να ρυθμιστεί.Επίσης φίλοι-ες γράψτε όλοι είναι σημαντικές όλες οι φωνές.Μόνο έτσι κατοχυρώνεται η Δημοκρατία και αυτό θέλουμε να πετύχουμε.Μην επιτρέπετε σε εμένα η σε κανέναν άλλο να μονοπωλεί το φόρουμ.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: e-Pasok φόρουμ: Ένας πρώτος απολογισμός

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Κυρ Απρ 06, 2008 2:00 am

Καλησπέρα Thepo,
Μου αρέσει το πόσο μεστά και περιεκτικά πάντα περιγράφεις τα προβλήματα. Θα προσπαθήσω να απαντήσω επί της ουσίας. Θα κάνω μια ανάλυση του προβλήματος και θα προτείνω άμεση λύση.

---------------------------------------------- ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ---------------------------

Λες πολύ σωστά "δεν αξιολογήθηκαν κάπως από τους υπολοίπους με αποτέλεσμα να χάνονται μέσα στην λησμονιά των προηγούμενων καταχωρήσεων". Τα κρατώ αυτά τα λόγια γιατί ισχύουν. Συμπάσχουμε μαζί σου όλοι όσοι κουραζόμαστε για να γράψουμε σκέψεις με ουσία και επιχειρήματα και δεν θέλουμε ο κόπος μας να πάει χαμένος. Ελπίζω με τις νέες προσθήκες και αλλαγές σε λίγο καιρό να υπάρχει νέα διέξοδος. Σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες μας βλέπουμε ότι δεν αρκεί η ποιότητα του κειμένου ούτε η συμμόρφωση σε μια δομή συμμετοχής για να αναδειχθούν αντικειμενικά οι "αλήθειες" στις οποίες συμφωνούν τα μέλη του φόρουμ. Τα καλά νέα είναι ότι τελικά υπάρχει εμπειρία στην Αμερική όπου έχουν ξεκινήσει με επιτυχία παρόμοια "πειράματα" διαλόγου και έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν. Από τις εμπειρίες τους εκεί επιβεβαιώνουμε ότι όντως η «ποιότητα» των τοποθετήσεων δεν είναι αρκετή για να αποφύγουν οι θέσεις τη «λησμονιά» που αναφέρεις. Από το εξωτερικό μαθαίνουμε να μην περιμένουμε ότι ο μεγάλος αριθμός μελών τελικά θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Μάλιστα ούτε η σωστή ταξινόμηση των συζητήσεων είναι αρκετή. Το πρόβλημα τελικά προκύπτει από την ίδια την χρήση του φόρουμ την οποία πρέπει να αντιληφθούμε λίγο διαφορετικά για να πετύχουμε τον στόχο μας. Εξ ορισμού η συμμετοχή σε μια συζήτηση σε ένα φόρουμ προκαλεί ένα πρότυπο συμμετοχής:

1) ένας πάντα (εξ ορισμού) ξεκινά ένα νέο topic συζήτησης
2) ένα μικρό ποσοστό των μελών σχολιάζουν κάθε ένα συγκεκριμένο θέμα. Όταν το φόρουμ είναι ποιοτικής συζήτησης και όχι "χαβαλέ" τελικά το ποσοστό είναι μικρό ακόμα και αν υπάρχουν χιλιάδες μέλη εγγεγραμμένα.
3) πολλοί διαβάζουν και ενημερώνονται / συμφωνούν ή διαφωνούν αλλά τελικά δεν απαντούν με κείμενο. Για παράδειγμα σήμερα επισκέφτηκα αρκετά νέα φόρουμ στα οποία διάβασα πράγματα που μου άρεσαν τόσο πολύ, που τα συγκράτησα ως bookmark στον υπολογιστή, αλλά δεν σχολίασα σε κανένα. Δηλαδή είναι φυσιολογικό και συμβαίνει. Αυτοί που απλώς διαβάζουν θα είναι πάντα οι πιο πολλοί και τους χρειαζόμαστε να συμμετέχουν χωρίς να χρειάζεται να γράφουν σε κάθε θέμα.

Τρόποι αντιμετώπισης
1) να αυξηθεί ο αριθμός των μελών. Στα μαθηματικά έτσι λέμε οτι αυξάνεται ο "απόλυτος αριθμός" των μελών που θα σχολιάζουν ( το ποσοστό όμως παραμένει μικρό). Αυτό βοηθά πολύ αλλά δεν λύνει το πρόβλημα του ότι οι συζητήσεις θα καταλήγουν και πάλι στο "χρονοντούλαπο" της ιστορίας. Από την άλλη είναι επικίνδυνο να γίνει απότομη αύξηση των μελών διαδικτυακά. Στο εξωτερικό έχουν καταλήξει ότι η μέθοδος "πόρτα-πόρτα" εκτός διαδικτύου είναι μια χρονοβόρα αλλά αναγκαστική διαδικασία. Πρέπει δηλαδή να εξασφαλίσουμε στην αρχή πιο μεγάλες ομάδες που θα γνωρίζονται και εκτός διαδικτύου και θα αποτελέσουν τη βάση και την ψυχή της διαδικτυακής συζήτησης. Είναι σαν τη χιονοστιβάδα, όσο πιο μεγάλη και ενωμένη ξεκινά στην αρχή τόσο πιο μεγάλη δύναμη μπορεί να αποκτήσει στην πορεία. Στο εξωτερικό επιμένουν πολύ σε αυτό το πρώτο βήμα ως τη σημαντικότερη εγγύηση του τελικού αποτελέσματος.

2) Ένας δεύτερος τρόπος είναι να δώσουμε πιο συστηματική φωνή με μορφή ψήφου σε ΟΛΟΥΣ όσοι είναι απλοί αναγνώστες. Δεν μιλώ για διαδικτυακές δημοσκοπήσεις αλλά για κάτι διαφορετικό . Είναι δύσκολο να περιγράψω τις τεχνικές λύσεις που υπάρχουν και μπορούμε να υιοθετήσουμε. Ελπίζω σε μερικές εβδομάδες να έχω να προτείνω λύσεις με έργα.


------------------------------------------------------ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ -----------------------------------

ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ. Το εργαλείο που έχουμε και φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία είναι η κατηγορία «εδώ ψηφίζουμε». http://e-pasok.forumgreek.com/forum-f5/ Εκεί κανένα κείμενο και καμία άποψη δεν πάει χαμένη. Σε καλώ Thepo εσένα και ΟΛΑ τα υπόλοιπα μέλη να μεταφέρουμε την ενέργειά μας προς τα εκεί! Ως προτάσεις δεν χρειάζεται να καταθέτουμε «νομοσχέδια» αλλά μικρούς δομικούς λίθους τεκμηριωμένης σκέψης και με προτάσεις για κάθε θέμα. Έτσι θα γίνεται διάλογος πάνω σε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση και ταυτόχρονα θα ψηφίζεται αν μας εκφράζει ή όχι ως κείμενο εκπροσώπησης.

Ποιος μπορεί να καταθέσει πρόταση προς ψήφιση; ΟΛΑ τα μέλη του φόρουμ. Μέχρι σήμερα συμμετέχουν κυρίως εκείνοι που τολμούν και εμπιστεύονται την προσπάθεια που κάνουμε, όσοι ξέρουν ότι εδώ δεν παίζουμε και οι προτάσεις μας όντως θα προωθηθούν στα ανώτερα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν θέση για τις πλειοψηφικές μας απόψεις.

Στα ψηφισμένα κείμενα τίποτα δεν πρόκειται να «ξεχασθεί». Επειδή η δημοκρατία κρύβει πολλές παγίδες ΟΛΕΣ οι ενστάσεις και οι διαφοροποιήσεις από το αρχικό κείμενο πρέπει να επισυναφτούν έστω επιγραμματικά στα αρχικά κείμενα που θα πλειοψηφήσουν και θα μας εκπροσωπήσουν. Τίποτα δεν πρέπει να πάει χαμένο!

Το ύφος των κειμένων πρέπει να είναι επίσημο; Η δομή σε Περίληψη-Ανάλυση-Συμπέρασμα είναι μια απλή λύση για το μεγάλο πρόβλημα των «κατεβατών» όχι για να τυποποιήσουμε έναν επίσημο τρόπο γραφής. Θα πρότεινα όλα τα κείμενα κάτω από 150 λέξεις (=10 σειρές) να μην έχουν αυτή την αυστηρή δομή αλλά τουλάχιστον 1-2 προτάσεις ως ξεχωριστό συμπέρασμα στο τέλος ώστε η ψήφος μας να απευθύνεται ξεκάθαρα στο συμπέρασμα.

Τι κείμενα θα καταθέτουμε προς ψήφιση; Μια απλή τεκμηριωμένη σκέψη μπορεί να αποτελέσει πρόταση προς ψήφιση. Η πολιτική ζωή είναι γεμάτη από κείμενα μεγάλα, ασαφή και γενικά. Κάποια στιγμή θα πρέπει ως πολίτες να μιλήσουμε με συγκεκριμένες τοποθετήσεις για το κάθε τι. Χρειαζόμαστε τις διαπιστώσεις αλλά δεν αρκούν χωρίς να προτέινουμε και δικές μας διεξόδους. Σκοπός να γίνει μια ελκυστική βάση δεδομένων με σκέψεις και επιχειρήματα για το κάθε τι.

Πήρα το τελευταίο κείμενο σου Thepo για την παιδεία συμπλήρωσα το συμπέρασμα και κατέθεσα νέα πρόταση . Νομίζω ότι είναι ένας τρόπος διαλόγου που μπορούμε να πειραματιστούμε ώστε να προσελκύσουμε και περισσότερους "ψηφοφόρους" αναγνώστες να σχολιάσουν ή απλώς να ψηφίσουν. Ενθαρρύνω και εσένα και τα υπόλοιπα μέλη να πάρετε μερικά κείμενα από αυτά που έχετε γράψει εδώ, στα blog σας ή αλλού και να γράψετε τα με μορφή συγκεκριμένων συμπερασμάτοων και προτάσεων. Έτσι θα τα ψηφίσουμε και δεν θα κάνει "κοιλιά" η κουβέντα. Οι σκέψεις δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα μεγάλες και πολύπλοκες. Το αυτονόητο είναι αυτό που λείπει από τον τόπο. Πχ Να απαντούν σε mail όλες οι δημόσιες υπηρεσίες!

Να είσαι βέβαιος Thepo πως τα σχόλιά σου όχι απλώς λαμβάνονται υπόψη αλλά κάποιοι ξενυχτούν προσπαθώντας να δώσουν συγκεκριμένες τεχνικές απαντήσεις ώστε να αναδειχθούν και όλες οι απόψεις.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

πρόταση

Δημοσίευση  thepos Την / Το Παρ Απρ 11, 2008 9:35 pm

Σύντροφε Παναγιώτη, αναφέρομαι σε εσένα μια και έχεις επομιστεί το βάρος του τεχνικού μέρους, προτείνω να δημιουργήσεις ένα τμήμα θέσεων όπου όλα αυτά που ψηφίζονται θα καταγράφονται ως θέσεις του φόρουμ. Μάλιστα προτείνω οι ψήφοι από θετικοί να μετατραπούν σε αρνητικοί-απορριπτικοί έτσι θα ξεπεράσουμε τον προβληματισμό της μη ψήφισης από το σύνολο των μελών.Κάθε αρνητική ή διορθωτική ψήφος θα πρέπει να δικαιολογήται και η συζήτηση θα περιορίζεται σ'αυτά μόνο τα κείμενα

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης