TA ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πήγαινε κάτω

TA ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δημοσίευση  thepos Την / Το Παρ Ιαν 23, 2009 4:13 pm

Τις τελευταίες ημέρες ένα ακόμη "Βουκολικό" επεισόδιο εκτυλίσσεται στους δρόμους και φυσικά στα ΜΜΕ.Όλοι βρήκαν θέμα να κάνουν το κομμάτι τους δημοσιογράφοι πολιτικοί αγρότες,κάτι ξεχασμένα "αγροτοσυνδικαλιστοπαληκάρια" και πάει λέγοντας.Κανείς όμως απ' όλους αυτούς δεν λέει την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει και άρα το ποια είναι η λύση.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας θέσουμε ορισμένες βασικές παραμέτρους.
Κατ' αρχήν η γεωργία είναι από τους βασικούς πυλώνες μιας οικονομίας μια και παράγει πραγματικό πλούτο και άρα πρέπει να στηριχθεί από κάθε κυβέρνηση.
Όμως εδώ ας δούμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια:
Η ΝΔ την εποχή της μονοκρατορίας της είχε συνεταιρισμούς που ενώ συμμετείχαν οι αγρότες τους έλεγχαν και τους απομυζούσαν διάφορα παρατρεχάμενα δεξιά τρωκτικά που ορίζονταν ως διοικήσεις μια και οι αγρότες δεν είχαν κανένα διοικητικό δικαίωμα και τελικά ούτε απολαβές.Με τον ερχομό του ΠΑΣΟΚ όλα άλλαξαν.Οι αγρότες ανέλαβαν τις διοικήσεις και νέοι θεσμοί δημιουργήθηκαν που από την μια καταργούσαν τους μεσάζοντες και τους διάφορους άλλους αεριτζήδες αλλά και έφερναν σε απ ευθείας επαφή τους αγρότες-παραγωγούς με τους πολίτες-καταναλωτές.Ήταν η εποχή με τα δεκάδες συνεταιριστικά εργοστάσια που βάζαν την χώρα σε μια νέα αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία.
Αυτό όμως ήταν και αυτό που κάποιοι δεν ήθελαν.Η απομόνωση τους από την αγορά και η συνεχής απαξίωση των επιχειρήσεων και προϊόντων τους έβαλε σε εφαρμογή το μεγάλο σχέδιο.Άλλωστε ως παλιοί στην πιάτσα ήξεραν πως και είχαν και τις προσβάσεις.Στην αρχή άρχισε η προσέγγιση για τοποθέτηση ψηφοφόρων που χρέωσαν τους συνεταιρισμούς με επιπλέον και αχρείαστα έξοδα.Μετά άρχισε ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων και η μετατροπή τους από αγρότες με όραμα σε υποχείρια των διαφόρων κύκλων που προσπαθούσαν να ενταχθούν ως αποδεκτά (το χρόνιο σύμπλεγμα) αλλά ισότιμα οικονομικά αλλά και βέβαια συνεπικουρούμενοι από το γνωστό "επαρχιώτικο σύμπλεγμα" να ξεπεράσουν στην συνέχεια μια και θεωρούσαν ότι έτσι παίρνουν εκδίκηση για τα τόσα χρόνια απαξίωσης.Εκεί εντάσσονται και οι κάθε λογής καταχρήσεις.
Το τελικό χτύπημα έδωσε οργανωμένα η άλλη πλευρά.Σε μια ασυνήθιστη,για τους αγνοώντας την πραγματική ιστορία,κίνηση οι έμποροι αγροτικών προϊόντων προσέφεραν τιμές καλύτερες από τους συνεταιρισμούς.Οι αγρότες αφελώς πράττοντας παράτησαν τους συνεταιρισμούς που χωρίς αντικείμενο έσβησαν οι εξαγοράστηκαν από εμπόρους.Τότε λοιπόν φάνηκε η αλήθεια.Οι έμποροι άρχισαν να δίνουν τιμές κάτω του κόστους και οι αγρότες πουλούσαν για να μην τα πετάξουν.Οι επιδοτήσεις κάλυπταν λίγο την κατάσταση αλλά σιγά σιγά και εκεί άλλαξαν και έτσι ενώ πρώτα τις εισέπρατταν απ' ευθείας οι αγρότες τώρα άρχισαν να τις εισπράττουν οι έμποροι.
Αν τώρα μετά απ' όλα αυτά πιστεύει κανείς ότι λίγα χρήματα θα λύσουν το πρόβλημα μάλλον ζει σε άλλον πλανήτη.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Το θέμα

Δημοσίευση  thepos Την / Το Τρι Φεβ 10, 2009 1:24 am

(Είναι κομμάτι από μεγαλύτερο άρθρο αλλά περιορίστηκα σε αυτά για να μην κουράζω με επαναλήψεις.)
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και αυτές που ήδη έχουν δοκιμαστεί στην χώρα μας και έχουν ήδη λειτουργήσει είναι οι
καλύτερες.Ποιες είναι αυτές; μα οι συνεταιρισμοί όμως με ορισμένες προυποθέσεις απαρέγκλιτες:
α)Ισχυρός και συνεχής έλεγχος από ελεγκτικούς μηχανισμούς και
β)Νέοι όροι λειτουργίας
Για την ανάγκη των ελεγκτικών μηχανισμών δεν χρειάζεται να επεκταθώ άλλο άλλωστε όλοι εδώ ζούμε αλλά για τους όρους λειτουργίας πρέπει να τους αποσαφηνίσουμε.
β1) ΣΚΟΠΟΙ:Ένα συνεταιρισμός έχει ως σκοπούς:
β1.1)Την συνένωση των ανεξάρτητων παραγωγικών μονάδων υπό μία σκέπη με αποτέλεσμα την καλύτερη αξιοποίηση των παραγομένων προϊόντων.
Β1.2)Ο πιο πάνω σκοπός θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη κοινών δράσεων συνεταιρισμών με κοινά προϊόντα σε κοντινές περιοχές έτσι ώστε οι μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας να είναι από την μια μεγάλης παραγωγικής δυνατότητας αλλά και ανταγωνιστικές στο κόστος επεξεργασίας και τυποποίησης.
Β1.3)Κύριο εργαλείο της επίτευξης των σκοπών και στόχων ενός συνεταιρισμού είναι το ακόλουθο:σε συνεργασία με άλλους συνεταιρισμούς με όμοια αλλά και συμπληρωματικά προϊόντα να ιδρύσουν συνεταιριστικές υπεραγορές έτσι ώστε να φέρουν σε επαφή τον πολίτη καταναλωτή με τον παραγωγό για κοινό όφελος.
Β1.4)Ένας άλλος σκοπός είναι η σε συνεργασία με άλλους συν/μους να δημιουργίας γκάμας προϊόντων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε απαιτήσεις εξαγωγών.
Β1.5)Ο συνεταιρισμός φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών των αγροτών σε φάρμακα σπόρους υδάτινους πόρους κλπ και γενικά ότι χρειάζεται η απρόσκοπτη παραγωγική διαδικασία.
B1.6)Ως τελικός στόχος κάθε συνεταιρισμού είναι η 100% βιολογική καλλιέργεια αλλά και η ενεργειακή αυτονομία από εναλλακτικές μορφές ενέργειας
Β2 )ΙΔΡΥΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Β2.1) Για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού χρειάζεται μια οικονομοτεχνική μελέτη καθώς και μελέτη σκοπιμοτήτων.
Β2.2)Από την μελέτη θα προκύπτει και το αναγκαίο σύνολο των αγροτών-εκτάσεων που θα χρειάστεί για εγκατάσταση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας.
Β2.3)Ένας συνεταιρισμός λειτουργεί σε μεγάλο μέρος ως α.ε με μετοχές την στρεμματική απόδοση(ίσως) του κάθε συνεταίρου και ο αριθμός τους θα καθορίζεται ετησίως με βάση την απόδοση της προηγούμενης χρονιάς.
Β2.4)Η είσοδος και έξοδος στον συνεταιρισμό θα είναι ελεύθερη και (ίσως) ετησίως ανανεούμενη.
Β2.5)Τα παραγωγικά εργαλεία του συνεταιρισμού(μονάδες επεξεργασίας τυποποίησης κλπ) δεν αποτελούν περιουσία των επιμέρους συνεταίρων αλλά του συνεταιρισμού και άρα δεν μπορούν να διεκδικήσουν μερίδιο φεύγοντας, μια και δεν προβλέπεται διαδικασία εκκαθάρισης σε κάθε αποχώρηση.
Β2.6)Τα κέρδη των εταίρων μοιράζονται ετησίως και με βάση τις "μετοχές" του καθενός αφαιρουμένων των φόρων έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν επενδύσεις με αφορολόγητα κεφάλαια κλπ
Β2.7)Οι προσλήψεις στον συνεταιρισμό θα προσδιορίζονται από την οικ/κη μελέτη.Τα αποτελέσματα της χρήσεις θα αναρτώνται και στο διαδίκτυο.
Β2)Οι γενικές συνελεύσεις θα γίνονται δύο κάθε χρόνο,μία κάθε εξάμηνο με υποχρεωτική από πριν λειτουργία επιτροπών από συνεταιριστές που θα επεξεργάζονται τα αποτελέσματα πριν την συνέλευση.
Β2.9)Στις διοικήσεις των συνεταιρισμών παίρνουν μέρος σταδιακά και σε ετήσια βάση όλοι οι συνεταιριστές μετά από κλήρωση και όχι με εκλογικές διαδικασίες.
Β2.10)Δημιουργούνται θέσεις επιστημόνων-τεχνοκρατών όπου προσλαμβάνονται οι έχοντες τα αντίστοιχα από την μελέτη και την θέση πτυχία και άλλες δεξιότητες που επικαιροποιούνται κάθε 5 χρόνια.
Β2.11)Ο συνεταιρισμός έχει την δυνατότητα να προκηρύξει υποτροφίες σπουδών για τα μέλη των συνεταιρισμών και τα παιδιά τους.
Β2.12)Ο συνεταιρισμός φροντίζει για την συνεχή ενημέρωση των μελών με ημερίδες για τις εξελίξεις στο αγροτικό επάγγελμα.
Γ) ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Το κράτος θα πρέπει να παίξει τον συμβουλευτικό και υποβοηθητικό του ρόλο με απόλυτο τρόπο.Οι απαραίτητες ενέργειες είναι οι εξής:
Γ1)Το κράτος με τις υπηρεσίες του προσφέρει τις συμβουλές αλλά και τις αντίστοιχες μελέτες για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού.
Γ2)Το κράτος επενδύει στους συνεταιρισμούς τα απαραίτητα χρήματα για την δημιουργία υποδομών.
Γ3)Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και συνεχείς έτσι κανένας συνεταιρισμός δεν βγαίνει εκτός προγραμματισμού.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης