Εντυπωσιακά Επιστημονικά Δεδομένα: Τι ωθεί κάποιον να ψηφίσει ένα κόμμα;

Πήγαινε κάτω

Εντυπωσιακά Επιστημονικά Δεδομένα: Τι ωθεί κάποιον να ψηφίσει ένα κόμμα;

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Κυρ Σεπ 21, 2008 12:20 am

Ο ψυχολόγος ερευνητής Jonathan Haidt προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα τι ωθεί κάποιον να στηρίξει αριστερά, δεξιά ή κέντρο. Ακολουθεί μια πραγματικά εντυπωσιακή ομιλία (στα Αγγλικά) που εξηγεί τις 5 βασικές ηθικές αρχές που διέπουν ολόκληρο το ζωικό βασίλειο και τις οποίες αντιλαμβανόμαστε από την ημέρα που γεννιόμαστε.

1) Συμπάθεια προς τον αδύναμο
2) Αίσθημα δικαιοσύνης
3) Πίστη στις αρχές και τα άτομα της ομάδας που ανήκουμε
4) Σεβασμός στις αρχές και τις εξουσίες
5) Αίσθηση της "αγιότητας", δηλαδή της "καθαρότητας" και το πόσο σημαντικό θεωρούμε τον αυτο-έλεγχο του σώματός μας

Με βάση το τι απαντήσεις δίνουμε σε ορισμένα βασικά ερωτήματα φαίνεται στην πραγματικότητα το πόσο ανοιχτοί είμαστε σε νέες εμπειρίες και κατά συνέπεια τι είδους κόμμα αναμένεται να ψηφίσουμε. Ο ομιλιτής χωρίζει τους ανθρώπους σε δυο βασικές ομάδες, τους συντηριτικούς και τους "Δημοκρατικούς" (στα αγγλικά Liberals / socialists). Γενικά θεωρεί εξ ορισμού ότι οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες δεν ψηφίζουν συντηριτικά κόμματα και για του λόγου του αληθές ζήτησε από το αμφιθέατρο να σηκώσουν το χέρι τους όσοι είναι συντηριτικοί και όσοι δημοκρατικοί αντίστοιχα. Ήταν αναμενόμενο να μην βρίσκονται πολλοί συντηριτικοί σε ένα τέτοιο αμφιθέατρο. Έτσι επιβεβαίωσε την προβλεψή του που προκύπτει από την μελέτη δεκάδων χιλιάδων ερωτηματολογίων.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι αν ανάγουμε τα συμπεράσματα για την Ελλάδα τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά. Από την μελέτη θα μπορούσαμε να πούμε ότι προκύπτουν τα πλεονεκτήματα του ΠΑΣΟΚ (βλέπει μπροστά από την εποχή του, υψηλότερο αίσθημα περί δικαίου, πρωτοπορία κλπ) αλλά και τα μειονεκτήματα (μειωμένη πίστη στον αρχηγό της παράταξης, λαμογιά, μειωμένη ηθική κλπ). Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσε να αποτελέσει "ακτινογραφία" της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντίστοιχα ερμηνεύοντας τα πραγματικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ψηφοφόρων της βάσης τους. Αν κάποιος θέλει να φέρει σοβαρές αλλαγές μέσα σε ένα κίνημα αξίζει τον κόπο να λάβει υπόψη αυτά τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Δηλαδή ΝΑΙ το ΠΑΣΟΚ πρωτοπορεί, αλλά η λαμογιά και η μειωμένη πίστη στις αρχές της παράταξης είναι γραμμένα στο DNA και πρέπει αυτά να αντιμετωπιστούν από την αρχή πριν είναι πάλι αργά.

Αν τα Αγγλικά σας είναι σε καλή κατάσταση σας προτρέπω:
1ον) δείτε το βίντεο που ακολουθεί (αξίζει τον κόπο)
2ον) Γραφτείτε μέλος στην ιστοσελίδα http://www.yourmorals.org/explore.php και συμπληρώστε τουλάχιστον το πρώτο τεστ. Θα σας αξιολογήσει μέσα από ένα διάγραμμα και θα προβλέψει ποιά είναι η σχέση σας με το μέσο όρο των απαντήσεων που έδωχαν ψηφοφόροι του κόμματος που λέτε ότι ψηφίζετε. (επιλέξτε liberals).PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης