Το όραμα για Συμμετοχική Δημοκρατία

Πήγαινε κάτω

Το όραμα για Συμμετοχική Δημοκρατία

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Δευ Ιουλ 07, 2008 2:44 pmΤο παραπάνω είναι ένα παλιότερο βιντεάκι, είναι γυρισμένο στα αγγλικά και συνοψίζει τις καινοτόμες προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου να ανοίξει το κίνημα προς τον λαό. Το blog από όπου το εντόπισα κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι όλα αυτά είναι καλά στα λόγια αλλά στην πράξη δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Σε ένα βαθμό έχει δίκιο. Για παράδειγμα όταν ακούω ότι γίνεται συμμετοχή πολιτών σε προφορικές διαβουλεύσεις κρατάω μικρό καλάθι. Πως ακριβώς λαμβάνεται υπόψη η άποψη κάθε νέου φίλου ή μέλους στην διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ; Αυτά είναι ερωτήματα που με τον καιρό θα απαντηθούν.

Ακόμα και στα επιστημονικά συνέδρια όπου τα πράγματα είναι πιο δεδομένα η "συμμετοχή" του κάθε επιστήμονα γίνεται με γραπτό κείμενο και παράλληλη παρουσίαση των επιχειρημάτων με κείμενο και εικόνες (Power Point παρουσίαση). Στην πολιτική, όπου τα πράγματα είναι από μόνα τους πιο αυθαίρετα και πιο υποκειμενικά μια προφορική διαβούλευση ή μια γραπτή διαβούλευση χωρίς κανόνες από μόνη της δεν εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή του κάθε πολίτη.

Βέβαια όλοι εμείς που πιστεύουμε στη δύναμη της χρήσης των νέων τεχνολογιών, συχνά ξεχνούμε πόσο πρωτόγνωρο φαινόμενο είναι για την κοινωνία. Πολύ περισσότερο για την πολιτική ζωή, που δυστυχώς δεν αποτελείται ούτε από τα πιο νεαρά, ούτε από τα πιο καινοτόμα μέλη της. Είμαι αισιόδοξος ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι και στο εγγύς μέλλον θα δούμε σημαντικές αλλαγές. Προσωπικά εκτιμώ ότι όλες οι κινήσεις του Γ. Παπανδρέου για συμμετοχή δημοκρατία είναι κατ' αρχήν συμβολικές και προετοιμάζουν το κλίμα της κοινωνίας. Ο Γ. Παπανδρέου έχει την παράδοση και την παιδεία να ξεκινάει από το μηδέν επενδύοντας στους σωστούς συμβολισμούς και να επιμένει σε αυτούς. Στην παροδο του χρόνου θα δημιουργηθεί ο σωστός πυρήνας ανθρώπων που θα εμπνευστεί, θα αγκαλιάσει και θα υλοποιήσει περισσότερο πρακτικά την κάθε προσπάθεια. Όπως λέει και το ρητό εκείνος που δεν έχει το θάρρος να οραματίζεται, δεν έχει την δύναμη να αγωνιστεί.


[/justify]
[/center]

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης