Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;

Πήγαινε κάτω

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;

Δημοσίευση  xristos Την / Το Τετ Μαρ 12, 2008 2:44 am

Η διαφθορά ως πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο απασχολεί πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο στην Ελλάδα, και συνδέεται άμεσα με την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής , καθώς και των κομμάτων εξουσίας. Είναι ένα φαινόμενο που καθορίζει εν πολλοίς τη στάση των πολιτών απέναντι στα κόμματα εξουσίας και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση που περιγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στη σκιά των σκανδάλων, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Θεωρώ μάλιστα ότι οι πολίτες και αν ακόμα αποδέχονται , ανέχονται ή προσπερνούν το φαινόμενο σε μια δεξιά κυβέρνηση, όπου η πολιτική φιλοσοφία διακατέχεται από το δόγμα «ο καθένας για τον εαυτό του» και η πρόοδος της κοινωνίας εκφράζεται από το αλγεβρικό άθροισμα της ευημερίας των ατόμων της , για μια σοσιαλιστική κυβέρνηση , όπου αποδεχόμαστε πως η ευημερία του συνόλου απάγει στην ίδια κατεύθυνση και τα άτομά της, θεωρείται έγκλημα και ασυγχώρητο πολιτικό ατόπημα.

Τι εννοούμε με τον όρο διαφθορά; Πρέπει πρώτα να ορίσουμε το φαινόμενο και να δούμε τα αίτια που το προκαλούν, για να μπορέσουμε να προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης. Κατά τη γνώμη μου διαφθορά ορίζεται ως η πλήρης κατάπτωση του αξιακού κώδικα ενός ατόμου ή ομάδας ατόμων και η λειτουργία του (της) πλέον με μοναδικό γνώμονα το ατομικό ή στενά ομαδικό συμφέρον. Με αυτή την έννοια διαφθορά είναι το φαινόμενο ένας δημόσιος υπάλληλος να παίρνει το «φακελάκι» για να εξυπηρετήσει γρήγορα έναν πολίτη ή για να καλύψει την παρανομία του ή την ανεπάρκειά του, αλλά και το φαινόμενο μια κυβέρνηση να αποφασίζει χαριστικές ρυθμίσεις για ομάδες ατόμων, που με τη σειρά τους θα ανταποδώσουν στηρίζοντας τα μέλη της για την επανεκλογή τους, καθώς και η πλήρης εκμετάλλευση ομάδων που δεν υπολογίζονται σημαντικά στη διαμόρφωση του λεγόμενου «πολιτικού κόστους». Βέβαια εδώ το ένα είναι ο ορισμός της παρανομίας, ενώ το άλλο βαφτίζεται «άσκηση κυβερνητικής πολιτικής»

Η διαφθορά έχει χρώμα; Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται διεφθαρμένοι και επομένως , όταν βρεθούν σε θέσεις ευθύνης απλά υποκύπτουν στις επιταγές του DNA τους; Μήπως οι κατάλληλες συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς για κάθε άνθρωπο και επομένως ο καθένας από μας , άλλος εύκολα , άλλος δύσκολα θα ενέδιδε στις σειρήνες του εύκολου κέρδους; Γιατί πώς αλλιώς θα ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι άνθρωποι που έβαλαν τα στήθη τους μπροστά στα τανκς της χούντας , που έπαιξαν τη ζωή τους κορόνα- γράμματα στην αντίσταση, που αφιέρωσαν άπειρες ώρες από την προσωπική τους ζωή στην εξυπηρέτηση κοινωνικών ομάδων σε εποχές που δεν υπήρχε καν η υποψία ότι μπορούν να γίνουν υπουργοί , βουλευτές , γενικοί Γραμματείς , διοικητές ΔΕΚΟ, κ.λπ., μετά από χρόνια να εγκαλούνται ως διεφθαρμένοι; Πολύ φοβούμαι ότι μάλλον συμβαίνει το δεύτερο. Να προχωρήσω λοιπόν στο συλλογισμό μου αποδεχόμενος, ότι όλοι μας είμαστε φορείς του ιού της διαφθοράς, που μπορεί να εκδηλωθεί στις κατάλληλες συνθήκες, είτε υποστηρίζουμε Ν.Δ. , είτε ΠΑΣΟΚ , είτε ΣΥΝ , είτε ΚΚΕ, είτε ΛΑΟΣ, είτε οτιδήποτε άλλο. Εκεί που διαφέρουμε είναι η ανθεκτικότητά μας, ώσπου να υποκύψουμε στην ασθένεια.

Πώς και γιατί εκδηλώνεται το φαινόμενο; Για να εκδηλωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς χρειάζονται πάντα δύο πόλοι. Ένας αυτός που δίνει , ο άλλος αυτός που παίρνει. Συνήθως η συναλλαγή γίνεται μέσω κοινών προσώπων απόλυτης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, γι αυτό και η αποκάλυψη με αποδείξεις δεν μπορεί να γίνει σχεδόν ποτέ. Όσο αυστηρός και αν είναι ο νόμος, που υποτίθεται «πατάσσει» τη διαφθορά στην ουσία είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Κύρια αιτία είναι το χάλι της Δημόσιας διοίκησης, η άγνοια της πλειοψηφίας των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά προπαντός το γεγονός ότι η στελέχωση γίνεται κατά κανόνα από «ημετέρους» σαν επιβράβευση των αγώνων τους για την επικράτηση των «οικείων» πολιτικών δυνάμεων, λάφυρο των οποίων αποτελεί πλέον η δημόσια διοίκηση. Η κατάσταση στην παιδεία παρέχει την πρώτη ύλη και συντηρεί ένα φαύλο κύκλο. Το κυνήγι του «χαρτιού» που θα δώσει το εισιτήριο στην ελπίδα και τη δυνατότητα στο «μπάρμπα» -με το αζημίωτο βέβαια- να προχωρήσει στο κατάλληλο «βόλεμα», βάζει κατά μέρος την πραγματική παιδεία που με κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να διαμορφώνει ισχυρούς αξιακούς κώδικες, που θα έκαναν πολίτες ανθεκτικούς στον ιό της διαφθοράς. Αποτέλεσμα; Άνθρωποι που δεν εμπιστεύονται τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους , αποτελούν σταθερούς πελάτες των βουλευτικών γραφείων περιμένοντας «τις ενέργειές τους», έτοιμους για συνδιαλλαγή ακόμα και για το δίπλωμα οδήγησής τους, για την άδεια του σπιτιού τους, για την υγεία των συγγενών τους, για την εκταμίευση του δανείου τους. Στην Ελλάδα το κράτος παίζει τον ρόλο μιας αρχής ξένης και μακρινής, απέναντι στην οποία είμαστε ραγιάδες και όχι πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος νόμου και κράτος δικαίου, ούτε απρόσωπη διοίκηση που έχει μπροστά της κυρίαρχους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι η φαυλοκρατία ως μόνιμο χαρακτηριστικό.
Γιατί πήρε αυτή την έκταση στην Ελλάδα; Όλες οι μετρήσεις καταδεικνύουν μια θλιβερή πραγματικότητα για την Ελλάδα. Είμαστε μεταξύ των πρώτων σε φαινόμενα διαφθοράς σε παγκόσμια κλίμακα. Γιατί; Συνήθως στην Ελληνική πραγματικότητα το κουμάντο στις περισσότερες μονάδες με οικονομική οντότητα κάνουν ένας ή δύο άνθρωποι πλαισιωμένοι από «μαϊντανούς», που κατά το νόμο αποτελούν τις «επιτροπές» διαχείρισης. Οι άνθρωποι καλούνται κατά καιρούς να βάλουν τις υπογραφές τους στα πρακτικά του συμβουλίου, παρέχοντας την εμπιστοσύνη τους εν λευκώ για τις καθημερινές συναλλαγές στον «πρόεδρο». Το μέγεθος των διακινούμενων ποσών και οι αντοχές του προέδρου στους πειρασμούς προσδιορίζουν και τα πλαίσια της εντιμότητας μέσα στα οποία κινείται η κάθε μονάδα. Συνήθως ο πρόεδρος «βγάζει ρίζες» στην ίδια θέση και γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, που θα του επέτρεπαν, αν ήθελε, να γίνει γρήγορα πλουσιότερος. Άλλωστε κανείς δεν θα του ζητήσει να εξηγήσει το «πόθεν έσχε». Οι «ειδικοί λογαριασμοί» είναι το «νόμιμο» παράθυρο για την ευνοϊκή διευθέτηση των «ημετέρων» αιτημάτων.

Πως την αντιμετωπίζουμε; Ισχυρίστηκα ότι η διαφθορά δεν εξαρτάται μόνο από τα πρόσωπα, αλλά έχει άμεση σχέση με την αξιοκρατία στη στελέχωση της Δημόσιας διοίκησης, καθώς και με την παιδεία των πολιτών. Η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου σ αυτούς που διαχειρίζονται πολλά ή λίγα χρήματα του Δημόσιου κορβανά, καθώς και η μακροχρόνια παραμονή τους στις ίδιες θέσεις ευθύνης παραλύουν τις αντοχές των διαχειριστών του απέναντι στις σειρήνες του εύκολου πλουτισμού. Επομένως κάθε παρέμβαση θα πρέπει να στοχεύει περισσότερο στα αίτια που προκαλούν τα φαινόμενα της διαφθοράς και λιγότερο στα μέτρα καταστολής , όταν αυτά εκδηλώνονται, που πρέπει να εφαρμόζονται και προς τους δύο πόλους της συναλλαγής.

Προτείνω επομένως:


  • Ανασυγκρότηση και αξιοκρατία στη στελέχωση της Δημόσιας διοίκησης και απεξάρτησή της από κάθε μορφής κομματική επιρροή.
  • Αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης
  • Άμεση δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο οιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας , οποιασδήποτε μονάδας διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.
  • Αυστηρά υποχρεωτική παρουσία όλων των μελών των επιτροπών στις συνεδριάσεις της.
  • Υποχρεωτικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων , οιουδήποτε αναλαμβάνει θέση αυξημένης ευθύνης, καθώς και του πόθεν έσχες αμέσως μετά το πέρας της άσκησης των καθηκόντων του.
  • Θητείες περιορισμένης χρονικής διάρκειας στα πόστα αυξημένης ευθύνης.
  • Θεσμοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών που ορίζονται κάθε φορά από την αντιπολίτευση τα μέλη των οποίων είναι σε ποσοστό αντιστρόφως ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων στη βουλή.
  • Θεσμοθέτηση «ηλεκτρονικού κυτίου» παραπόνων των πολιτών, όπου θα μπορούν ανώνυμα να καταθέτουν τις παρατηρήσεις τους για την ποιότητα των υπηρεσιών που τους προσφέρονται από τους διάφορους φορείς της δημόσιας διοίκησης.
  • Θεσμοθέτηση αντικειμενικών και πλήρως μετρήσιμων κριτηρίων για οποιαδήποτε επιλογή προσωπικού σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς της Δημόσιας διοίκησης.
  • Κατάργηση των "ειδικών λογαριασμών"

avatar
xristos

Αριθμός μηνυμάτων : 65
Ημερομηνία εγγραφής : 09/03/2008
Ηλικία : 60
Τόπος : ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Τετ Μαρ 12, 2008 10:45 pm

Αγαπητέ Χρήστο καλησπέρα,

μελέτησα τις προτάσεις σου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις βρίσκω όλες πολύ ενδιαφέρουσες. Θα σε παρακαλούσα αν έχεις χρόνο να επεξεργαστείς σιγά σιγά τις προτασεις σου μία μία χωριστά με το μοντέλο : Περίληψη-Ανάλυση-Συμπέρασμα όπως κρίνεις εσύ ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί καθεμία ως ολοκληρωμένη πρόταση. Για παράδειγμα μου άρεσε πάρα πολύ να αναπτύξεις την ιδέα σου περί «ηλεκτρονικού κυτίου» παραπόνων. Πως το φαντάζεσαι; Χωριστά για την κάθε εφορία; για την πολεοδομία; κλπ Χρειαζόμαστε ενδιαφέρουσες ιδέες προς ψήφιση και σχολιασμό. Ας ξεκινήσουμε στο «Συμφωνείς ή Διαφωνείς; ΕΔΩ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ!» δειλά -δειλά και να αρχίζουμε να συζητούμε ιδέες και προτάσεις όλοι μαζί.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 36
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Διαφθορά και αντιμετώπιση

Δημοσίευση  thepos Την / Το Δευ Μαρ 17, 2008 8:55 pm

Καταρχήν ο Χρήστος έχει ωραίες ιδέες που σωστά λές Παναγιώτη ότι πρέπει να κωδικοποιηθούν και να συζητηθουν.Ίσως μάλιστα, θα πρότεινα, εκτός από τα θέματα που ήδη υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο μέλλον να δημιουργήσουμε το θέμα του μήνα(πχ) που θα συζητάμε, θα φέρνουμε σε ένα επίπεδο και θα μπορεί να κατατίθεται ως θέση ή πρώϊμη θέση του φόρουμ.Ας βάλω λοιπόν εγώ έναν προβληματισμό θέμα για την διαφθορά.Πιστεύω ότι η πλήρης κωδικοποίηση των διαδικασιών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών σε κάθε μία ξεχωριστά υπηρεσία θα αφαιρούσε το νεφελώδες προκάλυμμα τους και θα μείωνε ή θα εξαφάνιζε την διαφθορά(προσθέτοντας επικουρικά και το ηλ.κυτίο παραπόνων).Ίσως ,μια και η τεχνολογία μτο επιτρέπει θα μπορούσε κάθε πράξη υπαλλήλου να βγαίνει στο διαδύκτιο για να μπορεί να τπάρχει απόλυτη διαφάνεια για το τι κάνει ποιός και γιατί.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Δευ Μαρ 17, 2008 9:14 pm

Αγαπητέ Thepo,
έπιασες τον παλμό από την αρχή και σε ευχαριστούμε. Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ νέες ιδέες για το κάθε τι. Το "θέμα του μήνα" είναι κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί και θα το δρομολογήσω το συντομότερο. Να ξεκινήσουμε ας πούμε με θέμα "Αντιμετώπιση της διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες"; Πως σου φαίνεται; Παρακαλώ να πάρουν θέση και άλλα μέλη.

Αγαπητέ Χρήστο,
σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή και τις ιδέες σου μέχρι σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις ιδέες σου με κάθε τρόπο.

Επείσης να πω οτι στο μέρος των ψηφοφοριών υπάρχει και η δυνατότητα ψηφοφορίας με ένα απλό κλικ "συμφωνώ" ή "διαφωνώ" σε κάθε νέα πρόταση. Μπορείτε να ψηφίσετε με ένα απλό κλικ από σήμερα! Σε περίπτωση που διαφωνείτε είναι σημαντικό να αναπτύξετε και επιχειρήματα για να ληφθούν υπόψιν.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 36
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

H ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το Τρι Μαρ 18, 2008 10:42 am

Για να μιλήσουμε για την διαφθορά πρέπει πρώτα να την αναλύσουμε στην βάση της. Η διαφθορά είναι στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες εγγενής στο σύστημα: οι όροι "ανταγωνισμός", "απληστία" και "αλλοτρίωση" την εκφράζουν και της δίνουν σάρκα και οστά. Απλά πράγματα. Πρέπει αυτά να τα αντιληφθούμε στις πολιτικές επιλογές μας. Ο καπιταλισμός είναι η μήτρα της διαφθοράς.
Σας παραθέτω ένα παλιότερο κείμενό μου με προτάσεις:

Τέλος με βάση την ανταλλαγή απόψεων στο blog μου, έχω να προτείνω την δημιουργία θεσμού "ανοικτού κοινωνικού ελέγχου".
Πως το εννοώ ;
Εντάσσω την σκέψη μου στην αναζήτηση θεσμών δημοκρατίας και κοινωνισμού (σοσιαλισμού). Ζητούμενο είναι ο ευρύτερος και ουσιαστικός ανοικτός κοινωνικός έλεγχος των προμηθειών και των συμβάσεων εν γένει του δημοσίου (με την ευρεία έννοια) και των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Ο έλεγχος είναι κατ' αρχήν νόμιμος και δεν προσκρούει σε διατάξεις ανωτέρας του νόμου τυπικής ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι νομικά είναι εφικτός με την ψήφιση νομοσχεδίου.
Ο προτεινόμενος τρόπος ελέγχου:
Το δημόσιο, οι ΔΕΚΟ, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Α.Ε. υποχρεούνται να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο πλήρη τα οικονομικά τους στοιχεία. Για μεν το δημόσιο εν στενή και εν ευρεία εννοία δημοσιεύονται ισολογισμοί, προϋπολογισμοί και κάθε σύμβαση που συνάπτεται, με όλα ανεξαιρέτως τα οικονομικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάθε πολίτης να ελέγξει τα παρατιθέμενα στοιχεία (π.χ. πόσο αγόρασε ένα νοσοκομείο τις σύριγγεςWink. Αντίστοιχα αναλυτικά στοιχεία υποχρεούνται να δημοσιεύουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Α.Ε. (π.χ. όχι μόνο η αξία παγιών, αλλά ακριβώς για ποιά πάγια πρόκειται, που βρίσκονται, όρια κλπ.). Οι ενστάσεις, αντιρρήσεις, τα περαιτέρω ερωτήματα τίθενται δημοσίως στο διαδίκτυο, όπου ο "ελεγχόμενος" έχει την υποχρέωση απαντήσεως εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Εάν οι επιφυλάξεις παραμένουν του ζητήματος επιλαμβάνεται διοικητική αρχή που οφείλει να εκδώσει πόρισμα εντός τριών μηνών. Αντίστοιχα, ο ελέγχων μπορεί να προσφύγει στον εισαγγελέα δίνοντας τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του. Ποινική δίωξη κατά του ελέγχοντα δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν αυτός αποδειχθεί ότι είχε εξ αρχής σαφή πρόθεση βλάβης του ελεγχόμενου.
Τέλος σε περιπτώσεις συμβάσεων του δημοσίου, αυτές είναι πάντα ανοικτές μειοδοτικές, οι δε προσφορές δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
Με την διαδικασία αυτή εξασφαλίζεται περαιτέρω διαφάνεια και αξιοπιστία στις συμβάσεις και στην λειτουργία του δημοσίου και των ιδιωτικών εταιρειών. Η διαφθορά και η διαπλοκή συμφερόντων καθίστανται ελεγκτέες και από τους πολίτες, προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και τα έννομα αγαθά των πολιτών, φορολογούμενων, επενδυτών. Αντίστοιχα, πλαταίνει και γίνεται κτήμα και δυνατότητα του συνόλου των πολιτών ο δημοκρατικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του κράτους και της φερεγγυότητας των μεγάλων ανωνύμων εταιρειών.


Υπάρχουν τεράστιας οικονομικής αξίας συμφέροντα εντός και εκτός δημοσίου που αποτελούν και το βασικό μοχλό - κεφάλαιο της οικονομίας.
Απόρρητα και μυστικά οικονομικά στοιχεία δεν συγχωρούνται εκ του νόμου ούτε για το δημόσιο, ούτε για τα νομικά πρόσωπα.
Για όσα πρόσωπα έχουν την μορφή εταιρείας απαιτείται η δημοσίευση ισολογισμών (απλά πρέπει κατα την γνώμη μου να είναι πλήρεις και όχι γενικοί).
Για τις προμήθειες του δημοσίου και τα έργα επίσης ισχύει η αρχή της δημοσιότητας και δεν υφίσταται εκ του νόμου απόρρητο.
Στην πρότασή μου περί μειοδοτικών διαγωνισμών δημοσιεύεται το σύνολο της προσφοράς έτσι μπορεί να κριθεί συνολικά, αν π.χ. το προσφερόμενο είναι κινέζικο της πλάκας ή γερμανικό.
"μέτρα εμπέδωσης της Εμπιστοσύνης" λές, ως Πύθειος χρησμός μου μοιάζει.
Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου άλλο ικανότερο σήμερα μέτρο για να ελεγχθεί η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και η διαφθορά ... . Σκέφτομαι να προτείνω να μπαίνουν και οι αποφάσεις των διοικητικών οργάνων (π.χ. άδειες οικοδομής).
Μην ξεχνάς ότι παραγωγός και φορέας κάθε εξουσίας είναι κατά το Σύνταγμα ο Ελληνικός λαός, οι αρμοδιότητες σε αυτόν ανήκουν και στο όνομά του ασκούνται, οι απόφάσεις των διοικητικών οργάνων δημοσιεύονται και παίρνουν πρωτόκολλο, δεν μπορεί να είναι κρυφές και δεν μπορούμε να θεωρούμε την ενάσκηση δημόσιας εξουσίας ιδιωτικό αγαθό και προσωπικό δεδομένο.
Τέλος τα εταιρικά μορφώματα δεν μπορούν να ενεργούν κρυφίως,αποτελούν στην πραγματικότητα ένα παραλογισμό :έχουν προσωπικότητα χωρις να είναι πρόσωπα.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

διαφθορά στο δημόσιο

Δημοσίευση  thepos Την / Το Τρι Μαρ 18, 2008 4:51 pm

Επανέρχομαι απλώς για να συμφωνήσω και περιμένω μόλις αποφασιστεί να γράψω.Βάλτο σε παρακαλώ Παναγιώτη σε ψηφοφορία για το αν η ιδέα για θέμα του μήνα ή τι άλλο περνάει για να αρχίσουμε να το "ξεψαχνιζουμε"

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ;

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Τρι Μαρ 18, 2008 11:47 pm

Αγαπητοί φίλοι,
όλοι παίρνουμε θάρρος όλοι όταν ακούμε να επαναλαμβάνονται στο φόρουμ οι φωνές που αγωνιούν για μια αγνή και καθαρή δημοκρατία και οι φωνές για πραγματική κάθαρση. Επιβεβαιώνουμε ο ένας στον άλλον ότι εδώ δεν ψάχνουμε την «πίσω πόρτα» του ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να κουραστούμε ποτέ να το λέμε αυτό. ΟΛΟΙ εδώ στο φόρουμ πρέπει να αισθανόμαστε ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ σε κάθε δράση και κάθε διαδικασία που αφορά το φόρουμ, τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για ΟΛΑ τα ζητήματα. Οι τεχνικές πρωτοβουλίες που πήρα και που θα πάρω είναι όλες προς συζήτηση! Αν βλέπετε κάτι που δεν σας αρέσει το λέτε. Για πρακτικούς λόγους προτείνω να ξεκινήσουμε κατευθείαν τη νέα ιδέα : το «θέμα του μήνα» εκτός αν έχει κάποιος αντίρρηση θα συζητηθεί.

Επίσης να εξηγήσω οτι η κατηγορία των θεμάτων προς ψήφιση είναι ανοικτή προς όλα τα μέλη και μπορείτε να βάζετε όλοι ιδέες ακόμα και ένα απλό συμπέρασμα του τύπου "τα νέα στελέχη δεν είναι απαραίτιτα και άξια στελέχη". Πρέπει να εκπροσωπηθούμε ως φόρουμ από τις ιδέες μας οι οποίες θα πρέπει να έχουν ψηφισθεί ώστε να μην περιμένουμε τελευταία στιγμή. Καταλαβαίνω οτι σας βάζω σε ταλαιπωρία ζητώντας σας να γράφετε Περίληψη και Συμπέρασμα αλλά χωρίς ξεκάθαρο συμπέρασμα συχνά δεν ξέρουμε ακριβώς σε τι συμφωνήσαμε και χωρίς περίληψη δεν έχουμε διάθεση να διαβάσουμε τεράστια κείμενα.

Να σημειώσω ότι μου άρεσε πολύ ο όρος που χρησιμοποίησε σε κάποιο σχόλιο ο Δημήτρης Καραμήστας περί «ανοικτού κοινωνικού ελέγχου». Οι σωστές λέξεις, στη σωστή σειρά δημιουργούν άλλο ένα ωραίο σύνθημα για τον αγώνα μας.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 36
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης