wikipolitics: Ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στα Εσπερινά Σχολεία της χώρας

Πήγαινε κάτω

wikipolitics: Ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στα Εσπερινά Σχολεία της χώρας

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Σαβ Μάης 17, 2008 2:35 am

Στο wikipolitics.gr κατατέθηκε η παρακάτω ερώτηση:

Ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στα Εσπερινά Σχολεία της χώρας

Στάθης Κουτμερίδης

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και εγώ με την σειρά μου σε αυτόν τον νέο, σημαντικό και ουσιαστικό τρόπο διαβούλευσης, που έχει ως στόχο την συμμετοχή σας στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, με δικά σας σχόλια και προτάσεις, μέσα από το Διαδίκτυο- Internet.Περιμένω τις παρατηρήσεις και τις δικές σας επισημάνσεις για το παρακάτω σχέδιο ερώτησης, που αφορά την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στα Εσπερινά Σχολεία της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ. Στάθης Θ. Κουτμερίδης, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού ΣερρώνΚύριε Υπουργέ,

Το Εσπερινό Σχολείο (Γυμνάσια –Λύκεια) είναι ένας θεσμός που υπηρετεί δύο βασικά κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην Εκπαίδευση, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήλικων και ενήλικων εργαζομένων, αλλά και το δικαίωμα στην Εργασία.

Ως πόλος έλξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που έχουν ανάγκη την άμεση στήριξη της Πολιτείας, το Εσπερινό Σχολείο θα πρέπει, μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, να καταστεί περισσότερο ευέλικτο και αποτελεσματικό, ένα πραγματικά εκπαιδευτικό εργαλείο που θα συμβάλλει αισθητά στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Για το λόγο αυτό κρίνονται επιβεβλημένες οι κάτωθι αλλαγές:

1. Μετατροπή του Τετρατάξιου Λυκείου σε Τριτάξιο, καθώς η έως τώρα αντιστοίχηση των τάξεων δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και λειτουργεί συχνά ως αποτρεπτικός παράγοντας για εργαζόμενους μαθητές-απόφοιτους ή μη του Εσπερινού Γυμνασίου, οι οποίο θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους και στις Λυκειακές τάξεις.

2. Παροχή θεσμοθετημένης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από ειδικούς συμβούλους της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Ψυχολόγου, Κοινωνικού Λειτουργού και Ειδικού Παιδοψυχολόγου) για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο μαθητικός πληθυσμός.

3. Αύξηση του αριθμού των δικαιολογημένων απουσιών για ειδικές περιπτώσεις μαθητών, με πιο ευέλικτη διαχείρισή του απουσιολογίου από την Δευτεροβάθμια Διεύθυνση κατόπιν προτάσεως του συλλόγου Διδασκόντων.

4. Λελογισμένη ελάττωση της βάσης του 10 στο βαθμό πρόσβασης των Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι., ώστε περισσότερο υποψήφιοι μαθητές της Δ΄ Λυκείου να επιτύχουν την εισαγωγή τους σε αυτά έως την κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού (1% του αριθμού των εισακτέων).

Εισαγωγή ενός ποσοστού μαθητών τουλάχιστον στις Σχολές Αστυφυλάκων-Πυροσβεστών και γενικότερα στις Στρατιωτικές Σχολές.

Ευνοϊκότεροι όροι μετεγγραφής σε Πανεπιστήμια της χώρας για ειδικές περιπτώσεις αποφοίτων Εσπερινού Λυκείου με έντονα οικονομικά προβλήματα και αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.

7. Συστηματικότερος έλεγχος του φακέλου των μαθητών εσπερινών σχολείων, τηρώντας στο ακέραιο τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσβασης, προκειμένου να αποτελέσει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι προορισμός για ευκολότερη επιτυχία στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Έπειτα, από τα παραπάνω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου η υλοποίηση των παραπάνω διορθωτικών παρεμβάσεων στα Εσπερινά σχολεία της χώρας;

2. Εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΣΤΑΘΗΣ Θ. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ


Έχει επεξεργασθεί από τον/την PanagiotisP στις Σαβ Μάης 17, 2008 2:49 am, 1 φορά

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: wikipolitics: Ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στα Εσπερινά Σχολεία της χώρας

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Σαβ Μάης 17, 2008 2:46 am

Ως πολιτικό φόρουμ τον τελευταίο καιρό αναζητούσαμε λύσεις που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στο κέντρο και στην ουσία της την διαφθορά και ειδικά στην επαρχία, σε περιοχές που μέχρι χθες δεν γνώριζαν τα ναρκωτικά και τις παρανομίες. Τις τελευταίες εβδομάδες ως φόρουμ συζητήσαμε και πήραμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε προτάσεις για την παιδεία θέτωντας ως άμεση πρωταιρεότητα τα νυχτερινά γυμνάσια και λύκεια ώστε να έχουν επιλογές οι νέοι και να μην εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίς.

Με μεγάλη χαρά είδαμε ότι υπήρξε ανταπόκριση και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να ανακινηθεί το ζήτημα. Ο κ. Στάθης Θ. Κουτμερίδης, βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ έθεσε το παραπάνω ερώτημα που φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα και μέσα στη βουλή.

Την απάντηση που καταθέσαμε θα τη βρείτε εδώ: http://e-pasok.forumgreek.com/forum-f5/topic-t124.htm

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης