Μια φορά και έναν καιρό ήταν η . . . . . . Δικαιοσύνη

Πήγαινε κάτω

Μια φορά και έναν καιρό ήταν η . . . . . . Δικαιοσύνη

Δημοσίευση  thepos Την / Το Παρ Μάης 16, 2008 6:29 pm

Άλλο ένα μνημείο της Νέας Διακυβέρνησης δια στόματος του πρώην εκλεκτού και τώρα μαύρου προβάτου κ.ΖορμπάΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ


Κρύβουν κακουργήματα, κατέθεσε ο Ζορμπάς


Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ


«Εθαψε» με το γάντι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τους κ. Γ. Σανιδά και Γ. Κολιοκώστα, για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, ενώ επεφύλαξε βολές κατά των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας.


Προχώρησε κεκαλυμμένα σε περαιτέρω αποκαλύψεις για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, μιλώντας για «περισσότερες της μίας κακουργηματικές πράξεις» αλλά και τηρώντας αιδήμονα σιωπή στην ερώτηση «αν τις επίμεμπτες συναλλαγές κατευθύνει η αυτή μεθοδολογία πράξεως».

«Ακόμη ψάχνω ποιες προβλέψεις υπάρχουν για τη συγκεκριμένη αρχειοθέτηση», απάντησε ο Γ. Ζορμπάς όταν ρωτήθηκε για την τύχη των πορισμάτων του για τα ομόλογα του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ

Αρνήθηκε, όμως, να αποκαλύψει αν υπάρχουν ενδείξεις για «βρώμικο πολιτικό χρήμα», προτρέποντας τους βουλευτές να αναζητήσουν τα πορίσματά του από την Εισαγγελία Εφετών.

Δήλωσε εμμέσως ότι θέλει να διατηρηθεί στη θέση του, παρ' ό,τι έκρινε αντισυνταγματικό, εάν παραμείνει ως έχει, το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση ετοιμάζει για την ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης βρώμικου χρήματος, της οποίας προΐσταται.

Και αποκάλυψε ότι η χώρα μας έχει εκ των χαμηλότερων βαθμολογιών για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Αρχής από την εποπτεύουσα διεθνή αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος (FAFT).

Η «ευφυΐα»

Με γλώσσα κοφτερή, ευφυή σαρκασμό, τόσο και τέτοιο που προκάλεσε το σχολιασμό του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Τραγάκη, «η ευφυΐα σας μπορεί να τρελάνει τρένο», ο Γ. Ζορμπάς έφερε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την παράταξη της Ν.Δ. Και παρ' ό,τι τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Απ. Σταύρου όσο και ο Γ. Τραγάκης επιχείρησαν επανειλημμένα να τον «λογοκρίνουν», δεν εφείσθη των λόγων του.

Οι βολές του κατά των κ. Σανιδά και Κολιοκώστα αφορούσαν την αρχειοθέτηση του πρώτου πορίσματός του για το ΤΕΑΔΥ και την άγνωστη κατάληξη του δεύτερου για το ΤΣΠΕΑΘ.

«Ακόμη ψάχνω στην κείμενη νομοθεσία ποιες προβλέψεις υπάρχουν για τη συγκεκριμένη αρχειοθέτηση», απάντησε στην ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, παρ' ότι αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα. «Επίσης, ακόμη ψάχνω τις διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα στον εισαγγελέα Εφετών να προβαίνει σε παρατηρήσεις και συστάσεις προς ανεξάρτητη αρχή, όπως και να γνωμοδοτεί για υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια. Δεν γνωρίζω την τύχη του δεύτερου πορίσματος, για το Ταμείο των πολύπαθων δημοσιογράφων. Ξέρω, όμως, ότι μου επεστράφη στις 14 Ιανουαρίου από την Εισαγγελία Εφετών. Ηγνόησε ο εισαγγελεύς ότι, όταν διενεργείται κύρια ανάκριση, δεν νοούνται παράλληλες πράξεις».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τον ρώτησε και αν υπάρχουν ενδείξεις για βρώμικο πολιτικό χρήμα. «Φρονώ ότι η νοημοσύνη σας επιτάσσει το επιβεβλημένο, της αναζητήσεως από την Εισαγγελία Εφετών των πορισμάτων», ήταν η απάντηση.

«Τα δικαστήρια»

Οταν δε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, τον ρώτησε αν έχει τη δυνατότητα να προβεί και σε άλλες ενέργειες, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της Αρχής, απάντησε: «αρμοδιότητες οργάνου να κρίνει γνωμοδοτήσεις εισαγγελέως έχουν μόνο τα δικαστήρια. Υπάρχει όμως και διοικητική-πειθαρχική ευθύνη του εισαγγελέως που γνωμοδοτεί. Οι εισαγγελείς, και ο του Αρείου Πάγου, γνωμοδοτούν επί θεμάτων γενικού νομικού ενδιαφέροντος. Επειδή απηυθύνθην και στον υπουργό Δικαιοσύνης επί του εγγράφου που προσέβαλε την Αρχή, εκεί ανεφέρθην και στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Προηγήθη η δικονομική αυθαιρεσία του κ. Κολιοκώστα και έπεται η δικονομική αυθαιρεσία του κ. Σανιδά», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές και κατά του κ. Χατζηγάκη και προκαλώντας το σχόλιο του Ε. Βενιζέλου: «Θέτετε σοβαρό ζήτημα πειθαρχικού αδικήματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αδράνειας του υπουργού Δικαιοσύνης και ανασφάλειας δικαίου».

Ηταν και πάλι ο Φ. Κουβέλης που τον ρώτησε αν υπάρχει και σε ποιο βαθμό τέλεση αξιοποίνων πράξεων και απάντησε «η αποστολή στον εισαγγελέα το επιβεβαιώνει αυτό και σε βαθμό κακουργηματικό. Υπάρχουν περισσότερα του ενός κακουργήματα».

Στο δε ερώτημα του Βενιζέλου αν το πόρισμά του θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία, έριξε ακόμη ένα καρφί για τον Γ. Κολιοκώστα: «Η απάντηση δίνεται και από τον κ. Σανιδά, που γνωμοδοτεί ότι οι αναφορές πρέπει να αξιολογούνται και να λαμβάνονται υπ' όψη, κατά την ποινική δικονομία, πράγμα που δεν έγινε».

Απέφυγε, όμως, να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Θ. Πλεύρη, αν ακολουθήθηκε η ίδια μεθοδολογία στις επίμαχες συναλλαγές: «Θα επρόδιδα το πόρισμα αν σας απαντούσα».

Σ' αυτό το σημείο ο κ. Ζορμπάς αποκάλυψε ότι «βρίσκεται στο στάδιο συλλογής διοικητικών στοιχείων και για τα άλλα ομόλογα». Αλλά και ότι, για την υπόθεση της Siemens «η παρακολούθηση του θέματος είναι εναργής».

«Αλλοι θα κρίνουν»

Η επιθυμία του να παραμείνει πρόεδρος της Αρχής, προκύπτει από την απάντησή του στη σχετική ερώτηση του Ε. Βενιζέλου: Τι προτίθεμαι να πράξω είναι θέμα που αφορά μερικώς μόνον εμένα. Η μέχρι τούδε διάθεση και υπομονή μου μαρτυρεί τα περί εμαυτόν. Ο νομοθέτης όμως είναι παντοδύναμος. Δεν είναι δική μου επιχείρηση η Αρχή. Ο νομοθέτης θα κρίνει και θα γνωμοδοτήσει».

Κι αυτά παρ' ότι νωρίτερα, απαντώντας στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, είχε αποκαλύψει ότι με το νομοθέτημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση «ο όρος ανεξάρτητη απαλείφεται και γίνεται μια Αρχή εποπτευόμενη από τον υπουργό Οικονομικών. Πρόβλεψη, έστω μεταβατική, περί της θητείας του σημερινού στάτους δεν υφίσταται. Θα έπρεπε να υπάρχει, για να μην υπάρχει κενό λειτουργίας και διοικήσεως». Αυτό «μειώνει το λειτουργικό κύρος της Αρχής και τις αρμοδιότητές της».

Οι βολές του κατά του Γ. Αλογοσκούφη αφορούσαν τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση της Αρχής. Αποκάλυψε ότι είχαν ζητήσει 50 μετακλήσεις υπαλλήλων και τους δόθηκαν 14 κι ότι αντί των 2,4 εκατ. ευρώ πήραν 1,8 εκατ. το 2008. Οσο για το 2007, ανέφερε ως «λεπτομέρεια» πως τους δόθηκαν περί τα 300.000 ευρώ από τον λογαριασμό χρηματοδότησης φυσικών καταστροφών.

Κατόπιν τούτων, έκρινε εμμέσως, ως περίπου φυσική την ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολόγηση της χώρας μας από τη FAFT.
Εφημερίδα Ελευθεροτυπία 16/5/2008

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης