Μια ιστορική ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Πήγαινε κάτω

Μια ιστορική ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση  thepos Την / Το Παρ Μάης 16, 2008 4:21 pmΕίναι λίγες οι φορές που μια ομιλία μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική.Από αυτές τις λίγες τις φορές είναι και η ομιλία του Γ.Παπανδρέου στην βουλή για το θέμα του ΟΤΕ.Ιστορική γιατί σηκώνει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί ως μελλοντικός Πρωθυπουργός αλλά και γιατί δεν κρύφτηκε πίσω από μισόλογα αλλά διατύπωσε μια άμεση πρόταση-πρόκληση για τους άλλους και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.Τώρα κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω.ΟΜΙΛΙΑ

Γιώργου Α. Παπανδρέου

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣHΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Χρειάζεται σήμερα να δώσουμε παράσημα στους εθνικούς μας ευεργέτες της κυβέρνησης Καραμανλή, που ολοκλήρωσε τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ξεπουληθεί ο εθνικός μας Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών και όλες οι υποδομές του.

Ακούστε, κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι, κατάφερε η κυβέρνηση, με τη σκληρή της διαπραγμάτευση, να παραδώσει στα νέα μας αφεντικά, την Deutsche Telekom, τις τηλεπικοινωνιακές μας υποδομές.

Να παραδώσει τη διοίκηση ενός Οργανισμού, χρηματιστηριακής αξίας πάνω από έντεκα δις ευρώ, ενός κερδοφόρου Οργανισμού, του μεγαλύτερου Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού στα Βαλκάνια, αντί πινακίου φακής.

Τα νέα αφεντικά μας, μάς έδωσαν, αγαπητοί συνάδελφοι, το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ ως υπερτίμημα. Πήραμε, δηλαδή, λιγότερα από τα κέρδη τριών μηνών του ΟΤΕ, που έβγαλε 660 εκατομμύρια ευρώ κέρδη το 2007. Μπράβο μας!


Όμως, θίχτηκα προσωπικά, ως Έλληνας, έθιξε το φιλότιμό μου, την αξιοπρέπειά μου αυτή η ρήτρα, να γνωρίζει το νέο αφεντικό τη γλώσσα μας. Διότι πέρα από το εθνικό έγκλημα μας, κοροϊδεύετε κ. Καραμανλή από πάνω, αφού αφελληνίσατε τον Οργανισμό.

Μας μεταχειρίζεστε ως ιθαγενείς και, την Ελλάδα ως αποικία σας, με αυτή τη συμφωνία. Όπως μεταχειρίζεστε τους 112.000 μικροεπενδυτές του ΟΤΕ, που αγνοείτε και αδικείτε με τη συμφωνία. Δεν δίνετε λόγο σε κανέναν. Η Ελλάδα-αποικία σας.

Αυθαιρεσία και παρεμβάσεις παντού: στη Δικαιοσύνη, στην Αστυνομία, στο ασφαλιστικό, στις γαλάζιες συνεντεύξεις, στις προσλήψεις με τη λογοκρισία της ΕΤ με τον κ. Στέλιο Κούλογλου. Eurovision και παντεσπάνι για συγκάλυψη, παντού χειραγώγηση και ψέματα.

Λέτε ότι θα γίνει ο ΟΤΕ παίκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψέμα. Παίκτες γίνονται οι Γερμανοί, εμείς γινόμαστε θυγατρική. Λέτε ότι συνεχίζετε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όπως βολεύει να το λέει βεβαίως και το Κομμουνιστικό Κόμμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, προς ικανοποίηση βεβαίως της κυβέρνησης. Ψέμα. Ανατρέπετε την πολιτική μας. Ανοίξαμε δρόμο στα Βαλκάνια και αλλού. Την COSMOTE την αλλάξαμε και αλλάξαμε το τοπίο με την κινητή τηλεφωνία. Με την πολιτική μας ωφελήθηκε ο ΟΤΕ οι εργαζόμενοι, οι μικρομέτοχοι Έλληνες επιχειρηματίες, το Δημόσιο Ταμείο. Με τα έσοδα για το Δημόσιο, την περίοδο ?96-2004, να ξεπερνούν τα εννέα δις ευρώ.

Με καλύτερες και σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες. Αυτόν τον ΟΤΕ σας παραδώσαμε. Και σας παραδώσαμε έναν ΟΤΕ, που ήταν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Κι εσείς, με τη σειρά σας, αντί να τον αναπτύξετε, τον παραδίδετε στην Deutsche Telekom.

Λέτε ότι κινηθήκατε με διαφάνεια. Ψέμα. Γιατί δεν κάνατε δημόσια προσφορά εξαγοράς (!) για το σύνολο των μετοχών, όπως σας λένε οι ενώσεις μικρομετόχων.

Κρύβεστε πίσω από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Γι' αυτό αλλάξατε την κοινοτική οδηγία; Και τότε γιατί δεν κάνατε ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες και γιατί πουλάτε, μέσω ενός διαμεσολαβητή, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο, με άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ;.

Κι επειδή ακούγεται το περίφημο, ότι οι προμήθειες τώρα μπορεί να πάνε στη SIEMENS χωρίς μίζες, απαιτώ για άλλη μία φορά, να συμφωνήσετε για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS, για να βρούμε τι ακριβώς έγινε και για τη SIEMENS, και για το Χρηματιστήριο, και για οτιδήποτε άλλο.

Λέτε ότι προστατεύσατε και προστατεύετε το δημόσιο συμφέρον, ότι προστατεύετε τον ΟΤΕ από επιθετική αγορά. Ψέμα. Καταργήσατε, ναι ή όχι, όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες, που εμείς είχαμε θεσπίσει; Την υποχρέωση του Δημοσίου να κατέχει τουλάχιστον το 33% του Οργανισμού; Τη διάταξη που περιόριζε τα δικαιώματα μετόχων που είχαν πάνω από 5%;

Λέτε ότι αυτή η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων είναι ευρωπαϊκή και συμφέρουσα. Ψέμα. Καμία υποχρέωση δεν είχαμε, για να πουλήσουμε τον ΟΤΕ, για να γίνει, απλώς, Οργανισμός ενός άλλου κράτους.

Σε αυτό, συνηγορεί, αυτές τις μέρες, και η ίδια η αγορά. Και δεν απαντάτε τελικά, κ. Καραμανλή, στο πιο απλό, αδυσώπητο ερώτημα που θέτει ο Έλληνας πολίτης. Για ποιο λόγο να πουλήσουμε μία κερδοφόρα, αξιόπιστη, στρατηγικής σημασίας, ελληνική δημόσια υπηρεσία ή επιχείρηση, που είναι κυρίαρχη στα Βαλκάνια.

Δεν περιμένω απαντήσεις από αυτά που είπατε κ. Καραμανλή. Μόνον υπεκφυγές, μόνο μεγάλα λόγια περί μεταρρυθμίσεων, στρατηγικών συμμαχιών δημοσίου συμφέροντος που, στην πράξη, τίποτα, μα τίποτα δεν σημαίνουν.

Η δικαιολογία σας είναι πια αλάτι στις πληγές που έχετε ανοίξει στον Ελληνικό λαό. Θα θίγουν ακόμα περισσότερο τη νοημοσύνη μας, τη νοημοσύνη κάθε Έλληνα πολίτη.

Γι' αυτό, θα βρείτε μπροστά σας το θεσμικό μας έλεγχο. Θα βρείτε, εφόσον προχωρείτε σε αυτό το δρόμο, την πρότασή μας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για απιστία. Για να δώσει, κάθε υπεύθυνος, λόγο για τη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος που, ενσυνείδητα και απροκάλυπτα, προκαλείτε.

Δεν το κάνουμε για λόγους κομματικού φανατισμού, αλλά για να ριχτεί άπλετο φως. Να περιορίσουμε την εθνική ζημιά. Ως παράταξη ευθύνης κινούμαστε, διότι πληγώνετε την Ελλάδα, κ. Καραμανλή, μικραίνετε την Ελλάδα.

Και απέναντι σε μία κυβέρνηση επικίνδυνη, που βλέπει τον Έλληνα υπήκοο ως ιθαγενή, που καλλιεργεί την υποτακτικότητα, την αίσθηση του μέσου Έλληνα ότι δεν έχει στον ήλιο μοίρα και ότι χρειαζόμαστε τον Κινέζο, τον Ρώσο, τον Ευρωπαίο, τον Γερμανό, για να μπορούμε να πάμε μπροστά, αντιπαραθέτουμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ, την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της ελευθερίας, των οραμάτων, της ευημερίας των πολιτών. Όχι των υπηκόων, αλλά των πολιτών με δικαιώματα και αξιοπρέπεια .

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Μια ιστορική ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση  Eleni Την / Το Παρ Μάης 16, 2008 6:45 pm

Θέπο συγχαρητήρια για τις επιλογές σου. Αυτός είναι ο Γιώργος τελικά. Αυτός που και μερικοί από τους δικούς μας θεωρούν «μικρό» και «λίγο».Δεν τους κάνει, τον κατασυκοφαντούν, τον πολεμούν, δεν τον θέλουν. Αυτό εδώ το φορουμ ξεκίνησε και εμπνεύστηκε από τον Γιώργο και θα κάνουμε ότι μπορεί ο καθένας για να δούμε τα οράματα του για την Ελλάδα να γίνονται πραγματικότητα.

Eleni

Αριθμός μηνυμάτων : 71
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Μια ιστορική ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Παρ Μάης 16, 2008 6:56 pm

Πράγματι καταπληκτική ομιλία. Πήρα την πρωτοβουλία να μαυρίσω λίγες προτάσεις για όποιον θέλει να κάνει ένα πολύ γρήγορο πέρασμα του κειμένου. Αν θέλεις και εσύ Thepo να αλλάξεις κάτι στο μαύρισμα του κειμένου μπορείς να κάνεις edit πάνω δεξιά. Επίσης το μεταφέρω κανονικά στην εφημερίδα μας.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 36
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης