ΚΡΗΤΗ: ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΟ (ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ )

Πήγαινε κάτω

ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ Η ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΤΑΣΗ

0% 0% 
[ 0 ]
0% 0% 
[ 0 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Σύνολο Ψήφων : 0

ΚΡΗΤΗ: ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΟ (ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ )

Δημοσίευση  Eleni Την / Το Παρ Μαϊος 16, 2008 12:23 am

Περίληψη: το παράλογο κόστος παραγωγής στην αγροτική ανάπτυξη και πρόταση ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος

ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΤΗΣ

Αν πραγματικά αγαπάμε την Ελλάδα, αν πραγματικά αγαπάμε το κίνημα και αν θέλουμε να το υπηρετήσουμε αυτό που πρέπει να κάνει κάθε αγνό μέλος & φίλος είναι να παίρνει πρωτοβουλίες και να αναδεικνύει ασταμάτητα τα προβλήματα του τόπου του. Δεν έχουν όλοι το προνόμιο να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να κάνουν γνωστά τα θέματα που αγγίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Εμείς λοιπόν στο http://e-pasok.forumgreek.com που έχουμε αυτή την πολυτέλεια, έχουμε βάλει σαν κύριο στόχο μας ως φόρουμ να αναδείξουμε τα προβλήματα ένα - ένα και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις. Συνεχίζοντας λοιπόν να αναδεικνύω τα θέματα της δικής μου περιοχής αυτή τη φορά θα ασχοληθώ με το παράλογο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων για την πεδιάδα της Μεσσαράς στην Κρήτη.

Ξεκινώ από την ουσία λέγοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να πιέσει ώστε με το ΕΣΠΑ τα χρήματα να χρηματοδοτηθούν επιτέλους οι πραγματικές ανάγκες των αγροτών (!) Όση επιδότηση και αν δοθεί σε ιδιώτες παραγωγούς δεν πρόκειται να έρθει ουσιαστική ανάπτυξη στην περιοχή αν δεν δοθεί συνολική επιστημονική βοήθεια στους αγρότες σε θέματα οργάνωσης, μελέτης και έρευνας της παραγωγής.
Για παράδειγμα το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στην πεδιάδα της Μεσσαράς είναι πολύ ακριβό. Μου περιέγραφαν αγρότες ότι για ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΠΟΡΑΚΙ που στην Κρήτη πληρώνουν 0,80 λεπτά το ένα! στην Βουλγαρία οι σπόροι της ίδιας εταιρίας πουλιέται 0,20 λεπτά. Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα αυξάνουν μέχρι και δύο-τρείς φορές το χρόνο. Κάθε μέρα έρχονται στη αγορά καινούργια λιπάσματα, καινούργια φυτώρια, και αυτό σημαίνει για τους αγρότες καινούργια ρίσκα. Όμως οι αγρότες, που είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, δυσκολεύονται οι ίδιοι να σχεδιάσουν το πιο αποδοτικό μοντέλο εκμετάλλευσης της γης τους.

Άρα όση χρηματοδότηση και αν δοθεί όπως γίνεται σήμερα χωρίς οργάνωση και συντονισμό, κινδυνεύει να εξανεμιστεί χωρίς να επιφέρει ουσιαστική ανάπτυξη. Σήμερα οι αγρότες αναγκάζονται να πάρουν τις αποφάσεις τους στηριζόμενοι πάνω σε φήμες (!) Αγοράζουν το σποράκι που φύτεψε ο ξάδερφος ή ο γείτονας. Βάζουν το λίπασμα που έβαλε ο συμπέθερος, χωρίς να λαμβάνουν για παράδειγμα υπόψη τους ότι το δικό τους χωράφι είναι ασπρόχωμα ενώ του ξαδέρφου είναι κοκκινόχωμα. Αναπόφευκτες είναι οι ζημιές που οφείλονται, εκτός των άλλων, και σε τέτοιους λόγους.

Από την άλλη οι σημερινές συνθήκες στη γεωργία είναι δύσκολες και οι εξελίξεις πολύ γρήγορες. Έχουμε μπροστά μας την πιο απειλητική διατροφική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ ο πολιτισμένος κόσμος (!) Ο αγρότης χρειάζεται την στήριξη και την συμπαράσταση της πολιτείας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις όλο και αυξανόμενες προκλήσεις των καιρών. Τι γίνεται όμως στην πεδιάδα της Μεσσαράς; Στην πεδιάδα αυτή που έχει όλες τις προϋποθέσεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της όλο και αυξανόμενης φτώχιας; Γίνονται μελέτες στην περιοχή; Γίνονται επιτόπιες έρευνες για να εξακριβωθούν τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του κάθε καινούργιου λιπάσματος, φαρμάκου ή καινούργιου είδους φυτώριου πριν μπουν στην παραγωγή; Γίνονται μελέτες και έρευνες για να γίνουν προτάσεις για αποδοτικότερη εκμετάλλευση;

Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε από αυτά. Το αυτονόητο για τούτο τον τόπο είναι ακόμα ζητούμενο! Δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να διαπιστωθεί επιστημονικά ποιό μοντέλο εκμετάλλευσης είναι κατάλληλο για κάθε επιμέρους περιοχή, είδος, εποχή, κλπ Τα πειράματα γίνονται κατ’ ευθείαν στις πλάτες των γεωργών που πληρώνουν την άγνοια τους και την αδιαφορία της πολιτείας. Στο τέλος όμως αυτή την άγνοια και την έλλειψη συντονισμού την πληρώνουμε και εμείς που ενώ είμαστε γεωργική χώρα τελικά πληρώνουμε τα τρόφιμα «χρυσάφι» σαν τους υπόλοιπους ευρωπαίους! Με ποια οργάνωση και προγραμματισμό σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών που έρχονται; Τι μέτρα σκοπεύουμε να πάρουμε; Και αν δεν τα πάρουμε τώρα με το ΕΣΠΑ πότε θα τα πάρουμε;

Η λύση που ζητούν οι κάτοικοι, και που φαντάζει αυτονόητη, είναι να ιδρυθεί στην Κρήτη ένα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (που δεν έχει καθόλου!) αλλά με την πρωτοτυπία αυτή τη φορά να ιδρυθεί μέσα στο κέντρο των αγροτικών εξελίξεων, δηλαδή μέσα στην πεδιάδα της Μεσσαράς. Ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο που θα εδρεύει στην περιοχή και θα μπορεί να έχει την τεχνογνωσία αλλά κυρίως το κύρος να συντονίσει κάθε είδους έρευνα προς αυτό το σκοπό. Θα μπορεί να δοκιμάζει κάθε καινούργιο υλικό και μετά να το προτείνει στους αγρότες. Να επεξεργάζεται και να προτείνει καλλιέργειες, να προτείνει πακέτα κοστολογίων που θα μπορεί ο αγρότης εκ των προτέρων να έχει μια πρώτη ιδέα στο τι χρήματα θα του χρειαστούν για την κάθε καλλιέργεια για να μην πέφτει έξω στον προϋπολογισμό του. Ακόμα θα μπορεί να έχει στην διάθεση του προτεινόμενα πακέτα προτάσεων για αποδοτικότερη και οικονομικότερη παραγωγή.

Απλές και «έξυπνες» λύσεις απαιτεί η Ελλάδα για κάθε πεδίο αυτή τη στιγμή. Λύσεις που χρειάζονται όμως κεντρικό συντονισμό και κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την κάθε περιοχή και όχι «μπαλώματα» εξ αποστάσεως. Η αμέλεια της πολιτείας και η άγνοια των κατοίκων άφησαν την περιοχή παντελώς στη τύχη της χωρίς ίχνος σχεδιασμού ανάπτυξης. Είναι καιρός τα πράγματα να αλλάξουν. Δεν θα πρέπει δηλαδή πάλι να σταθούμε μόνο σε επιδοτήσεις ατομικών πρωτοβουλιών. Χρειάζεται συντονισμός και συνεχής επιστημονική στήριξη και παρακολούθηση αυτών των πρωτοβουλιών. Αν για παράδειγμα επιδοτηθεί πάλι ο γεωργός και πάρει πάλι δάνειο για να φτιάξει πάλι ένα καινούριο σύγχρονο θερμοκήπιο αλλά χωρίς τη συνολική υποστήριξη που αναφέραμε παραπάνω τότε πάλι δεν θα μπορέσει να δουλέψει σωστά και αποδοτικά! Και με το τέλος της χρηματοδότησης θα καταλήξουμε πάλι εκεί που ξεκινήσαμε.

Από το ΕΣΠΑ αυτή τη φορά πρέπει να διατεθούν τα χρήματα με τρόπο που να υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι επενδύσεις θα έχουν μέλλον. Μέλλον σημαίνει επιστημονική υποστήριξη, επιστημονική έρευνα και εξασφάλιση της συνεχούς παρακολούθησης των προσπαθειών. Σε κάθε τομέα προηγούνται πειραματικά στάδια πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις. Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης η Ελλάδα κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία όλα τα πειράματα να γίνονται στις πλάτες των παραγωγών και των καταναλωτών. Και αυτό πρέπει να αλλάξει

Eleni

Αριθμός μηνυμάτων : 71
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης