Αυτο-οργάνωση: μια ιδέα από τη λέσχη φίλων του Γ. Παπανδρέου

Πήγαινε κάτω

Αυτο-οργάνωση: μια ιδέα από τη λέσχη φίλων του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Κυρ Μάης 11, 2008 12:35 am

Πηγή: http://forumgap.forumotion.com/forum-f21/topic-t175.htm#301

Εντόπισα ένα φόρουμ της λέσχης φίλων του Γ. Παπανδρέου. Βρήκα την θεματολογία πολύ ενδιαφέρουσα αλλά κυρίως μου άρεσε το επίπεδο των συζητήσεων τις οποίες διάβασα. Σχετικά με την αυτο-οργάνωση μεταφέρω τμήμα από ένα σχόλιο που έγινε τον Νοέμβριο από ένα μέλος της λέσχης, τον Νίκο Στυλόπουλο.

-------------------- Τμήμα κειμένου από το forumgap.forumotion.com --------------------------------
"Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε και να δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ που θέλουμε. Και αυτό που θα ήθελα εγώ να δώ στο ΠΑΣΟΚ είναι να καταργηθούν όλες οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις. Να δημιουργηθούν πολλές τοπικές ομάδες πολιτών με όρεξη να αλλάξουν τα πράγματα. Που κανένας δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει «κομματόσκυλα», που κανένας δεν θα μπορεί να απαξιώσει....Ήρθε η ώρα να φύγουν οι καπεταναίοι και οι ινστρούχτορες....και να ασχοληθούν με την πολιτική αυτοί που πραγματικά βλέπουν την πολιτική αλλιώς...
Εάν το ΠΑΣΟΚ είναι ένας πολυκύτταρος οργανισμός, το κύταρο είναι το μέλος και ο φίλος. Ποιά όμως θα είναι η αμέσως ανώτερη μορφή σύνθεσης. Ελπίζω να δημιουργηθεί ένα απόλυτα απελευθερωμένο μοντέλο. Ένα μοντέλο σαν αυτό των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ ( http://www.democrats.org/ ) όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει μία «ομάδα» μέσα από το επίσημο site ( http://www.democrats.org/page/content/partybuilder/ ) χωρίς να ζητήσει την άδεια και την «ευλογία» από κανέναν «ανώτερο» στέλεχος, γιατί όλοι είναι ίσοι και κυριαρχεί η εμπιστοσύνη. Βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει ένας τοπικός μηχανισμός καταγραφής των ομάδων αυτών και για αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν οι νέες τοπικές οργανώσεις, που θα επωμιστούν κάποιο ρόλο συντονισμού και καταγραφής. Εγώ προσωπικά δεν θέλω τοπικές οργανώσεις που δίνουν κομματική γραμμή και διατάσσουν. Με απωθεί ο τρόπος με τον οποίο καπηλεύονται μερικοί το «επίσημο» ΠΑΣΟΚ, ακόμα και η ΠΑΣΠ σε κάθε πανεπιστήμιο έχει καταντήσει τσιφλίκι των λίγων....Φτάνει πια. Αν πραγματικά θέλουν ο λαός να μην φτύνει τους πολιτικούς και να μην μας θεωρεί όλους εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική «βαμμένα κομματόσκυλα» και όργανα «κομματικών στρατών» ήρθε η ώρα να το αποδείξουν. Το μοντέλο υπάρχει και είναι επιτυχημένο....
Η Λέσχη Φίλων Γ. Παπανδρέου ήταν (και είναι) μία απόδειξη ότι μία τέτοια αυτο-οργάνωση μπορεί να προσφέρει καλό και ποιοτικό έργο. Και τι δεν ακούσαμε όμως στην πορεία...και τι δεν μας είπανε...προπαγανδιστές μας είπανε, κομματόσκυλα μας είπανε, ότι αποτελούμε κομματικό στρατό μας είπανε, ότι θέλουμε τις καρέκλες μας είπανε...Δεν φταίνε οι απλοί πολίτες που είπανε όλα αυτά, όμως. Δεν φταίνε αυτοί για την καχυποψία...Αντίθετα, φταίνε όλοι οι μεγαλο-κομματάρχες και οι τοπικοί «άρχοντες» των οργανώσεων, τα άτομα με την ιδιοκτησιακή νοοτροπία.

Αν πραγματικά το ΠΑΣΟΚ θέλει την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να απαντήσει σε ένα και μόνο ένα ερώτημα:
Ποιά θα είναι η αμέσως μετά τον φίλο/μέλος «ΕΠΙΣΗΜΗ» μορφή σύνθεσης του κομματικού μηχανισμού ?

Θα περιμένω την απάντηση με ανυπομονησία, όπως περιμένω και από την Λέσχη Φίλων Γ. Παπανδρέου να προσωρήσει στο επόμενο βήμα εξέλιξής της....Αυτή η «ομάδα» δεν πρέπει να σβήσει...πολλά sites δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη του Γιώργου Παπανδρέου. Η Λέσχη Φίλων ΓΑΠ είχε την πρωτιά τόσο σε αριθμό μελών, όσο και αυτό είναι το εντυπωσιακότερο σε αριθμό θεμάτων που δημοσιεύτηκαν από τα μέλη της στο forum αυτό....Δεν το λέω αυτό για να μοιράσω μπράβο, γιατί για την επιτυχία μιλάνε οι αριθμοί....αλλά κυρίως για να αποδώσω την ευθύνη, την ευθύνη που έχει αυτή η «ομάδα» να αποδείξει ότι δεν ήταν κάτι το προσωρινό που εκτελούσε «διατεταγμένη υπηρεσία», αλλά ότι θέλει πραγματικά να πρωτοπορήσει και να αλλάξει το σκηνικό.
Και έχω την αίσθηση ότι θα το αποδείξει...
----------------------------------

Απάντησα στον σύντροφο Νίκο προσπαθώντας να του δώσω κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα και τον ενημέρωσα για την αντίσχοιχη πρόταση που έχουμε γράψει και εδώ για ένα θεσμό αυτο-οργάνωσης των πολιτών που να λειτουργεί παράλληλα με τις τοπικές οργανώσεις.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αυτο-οργάνωση: μια ιδέα από τη λέσχη φίλων του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση  nickstyl Την / Το Δευ Μάης 12, 2008 4:29 pm

Αγαπητέ Παναγιώτη
Σ’ευχαριστώ και για την επικοινωνία μαζί μου και για την αναφορά σου στο παραπάνω κείμενο.
Φυσικά, όσα έγραψα στο κείμενο αυτό ισχύουν ακόμα και σήμερα, αφού στην ουσία η δομή του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει.
Όταν μιλάμε για αυτο-οργάνωση εννοούμε μια οριζόντια δομή χωρίς ιεραρχία. Ρεαλιστικά, αυτό δεν μπορεί να συμβεί στα σημερινά κόμματα χωρίς κάποια συγκλονισιτκή αλλαγή στο σύστημα. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ο εκδημοκρατισμός των ιεραρχικών δομών τους σαν πρώτο βήμα και γι΄αυτό ανέφερα σαν παράδειγμα τις δομές των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να ορίσει κάποιος την έννοια της αυτο-οργάνωσης. Η έννοια αυτο-οργάνωση σημαίνει οργάνωση των πολιτών σε ένα σχήμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυτο-διαχείριση. Δηλαδή εξ΄ορισμού δε δέχεται εντολές. Χαρακτηριστικά, η αυτο-οργάνωση είναι έννοια που εμφανίζεται στον αναρχικό-ελευθεριακό χώρο, στη συμμετοχική κοινωνία, στην κοινωνία των πολιτών.

Το να μετατραπεί ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα ελευθεριακού σοσιαλισμού, από τη μία μέρα στην άλλη είναι αδύνατο. Όμως, το ότι γίνεται συζήτηση για τις έννοιες αυτές και το ότι όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει ο εκδημοκρατισμός του κόμματος είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολα ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει αναρχικά κινήματα και σκέψεις, όπως για παράδειγμα η αυτο-οργάνωση σε σχέση με Μαρξιστικά-Λενινιστικά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) που εξ΄ορισμού υπερασπίζονται τις ιεραρχικές δομές. Διότι η αυτο-οργάνωση το πρώτο πράγμα που προϋποθέτει είναι τον απόλυτο σεβασμό στην (αληθινή) δημοκρατία και στη γνώμη του άλλου.

Βέβαια το ΠΑΣΟΚ σήμερα αυτο-ορίζεται ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Και γι΄αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα υποστεί και όλες τις συνέπειες που αυτός ο ορισμός επιφέρει...διότι η σοσιαλδημοκρατία από το νεοφιλελευθερισμό απέχουν ελάχιστα σήμερα.

Άνετα θα μπορούσα να δω αυτή η συζήτηση να γίνεται σ΄ένα φόρουμ της ΝΔ και να αφορά το κόμμα της ΝΔ. Άλλωστε, οι Δημοκρατικοί που έχουν την "αυτο-οργάνωση" είναι καθαρά φιλελεύθερο κόμμα με κάποιες σοσιαλδημοκρατικές μπορεί να πει κανείς πολιτικές τάσεις. Γιατί αν αυτο-οργάνωση είναι μόνο ένα σύνολο δομών που συνυπάρχουν παράλληλα, τότε πραγματικά η συζήτηση αφορά και τον νεοφιλελεύθερο χώρο.

Αυτό που ο νεοφιλελεύθερος χώρος δεν μπορεί εξ΄ορισμού να κάνει είναι να δώσει στο λαό το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις για τα ζητήματα που τον αφορούν, για την οικονομία, για όλα και να επιβάλλει τις αποφάσεις αυτές στην πιο πάνω δομή, που εκτελεί μόνο διαχείριση. Αυτό είναι η αριστερή, σοσιαλιστική αυτο-οργάνωση. Δηλαδή ένα σύνολο δομών που όχι μόνο ελεύθερα εκφράζουν μια άποψη και συμμετέχουν στην έγκριση των αποφάσεων που έρχονται από ψηλότερες δομές, αλλά στην ουσία δημιουργούν πολιτικές τις οποίες και προωθούν στις υψηλότερες δομές για εφαρμογή και διαχείριση.

Το ΠΑΣΟΚ βέβαια δεν έχει ούτε την πρώτη μορφή αυτο-οργάνωσης που ανέφερα (και έχει για παράδειγμα το νεοφιλελεύθερο κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ)... Οπότε, έχουν να γίνουν πάρα πολλά βήματα ακόμη...ή μάλλον πρέπει να αρχίσει να γίνεται κάποιο βήμα...

Η προσπάθεια που κάνετε είναι σημαντική και το forum/site σας πολύ ωραίο. Εύχομαι να έχει επιτυχία.
Η Λέσχη ΓΑΠ δε συνέχισε να υπάρχει. Άλλα όμως άλλα σχήματα συνέχισαν το έργο και φυσικά εκπροσωπούν το συνολικό ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα σχήματα πρέπει να συνεργάζονται για να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.
Θα διαβάσω και την πρότασή σας αναλυτικά.

nickstyl

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 16/04/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.zcommunications.org/zspace/nickstyl

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αυτο-οργάνωση: μια ιδέα από τη λέσχη φίλων του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Δευ Μάης 12, 2008 6:35 pm

Αγαπητέ Νίκο,

Μου άρεσε η προσπάθειά σου για αυστηρή και αντικειμενική παρουσίαση. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου φίλε Νίκο για να ξεφύγουμε από ένα φόρουμ συζητήσεων και να προσπαθήσουμε να πειραματιστούμε στο επόμενο βήμα. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην έχεις χρόνο να γράφεις κείμενα αλλά μας δίνει πάρα μα πάρα πολύ κουράγιο να ακούμε ένα "συμφωνώ" ή "διαφωνώ" σε αυτά που γράφουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν συνειδητοποιημένοι πολίτες που συμπάσχουν μαζί μας και μας δίνει κουράγιο να ακούμε μια επιπλέον φωνή. Να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κάποια κλειστή συντονιστική ομάδα στο φόρουμ. Δεν έχουμε μοιράσει τίτλους και εξουσίες αλλά όταν χρειαστεί ίσως επιλέξουν τα ίδια τα μέλη αρμοδιότητες κατά τις δυνατότητες συμμετοχής του κάθε μέλους με απόλυτη ελευθερία ισότιμης συμμετοχής σε όλες τις διαδικασίες του φόρουμ. Ακόμη και σήμερα, εσύ και όλα τα νέα μέλη έχετε ισότιμο δικαίωμα να ενσωματώσετε τα ονόματά σας σε όσα τελικά κείμενα συμφωνείτε. Τα τελικά κείμενα κάποια στιγμή θα ταξινομηθούν και τότε θα δώσουμε και αναλυτικές οδηγίες. Δεν διεκδικούμε copyright και επιζητούμε την ομαδική δουλειά όσο η έρημος το νερό. Είμαστε μια άτυπη αυτοοργάνωση, κάτι σαν λέσχη αλλά χωρίς αυστηρούς κανόνες συμμετοχής. Όποιος συμφωνεί βάζει και αυτός το όνομά του. Βέβαια μέχρι τώρα γράψαμε και προωθήσαμε βιαστικά με τρόπο κατ' επείγον τα κείμενά μας στο wikipolitics.gr για να προλάβουμε να συμμετέχουμε σε τούτη την ιστορική και συμβολική ιστοσελίδα αλλά και στις εξελίξεις που τρέχουν. Τα τελικά μας κείμενα θα ταξινομιθούν ξεχωριστά ανά κατηγορία εν καιρώ και προτείνω να περιλαμβάνουν και θέματα προώθησης και διεκδικήσεων για διάφορα ζητήματα αλλά και πολιτικές θέσεις που μας εκφράζουν. Συνεπώς περιμένουμε και εμείς με τον καιρό να βρούμε τον ρυθμό μας αλλά ένα είναι σίγουρο... ότι δεν θα το βάλουμε κάτω. Γράφεις ότι "όλα αυτά τα σχήματα πρέπει να συνεργάζονται για να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα" και σε αυτό μας βρίσκεις απόλυτα σύμφωνους. Ένα υγιές ΠΑΣΟΚ χρειάζεται όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου.

Θα σε παρακαλούσα να προσπαθήσεις να ξαναενεργοποιήσεις την λεσχη φίλων του Γ. Παπανδρέου. Είμαι διαθετημένος να γραφτώ μέλος της λέσχης, και προτρέπω όλα τα υπόλοιπα μέλη να κάνουν το το ίδιο. Προτείνω μια εκτενέστερη και συστηματική συνεργασία των 2 φόρουμ στην προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανή την διαδικτυακή προσπάθεια που ξεκινήσατε. Έχει ιστορική σημασία η λέσχη σας και δεν θα πρέπει να διαλυθεί !!!!! Αν υπάρχουν προσωπικές διαφορές ας μην αναφερθούν και ας συμφωνήσετε σε μια νέα συμφωνία, δηλαδή έστω να κρατήσετε ζωντανό το φόρουμ και τον συμβολισμό της λέσχης που είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ. Ήταν μια κρίσιμη περίοδος όταν δημιουργήθηκε και ήταν μεγάλο το θάρρος των ανθρώπων που γράφτηκαν μέλη να βγουν επώνυμα να στηρίξουν τον Γ. Παπανδρέου χωρίς να έχουν κανένα προσωπκό κέρδος. Δυστυχώς μόλις προχθές έμαθα για τη λέσχη σας. Κατά την περίοδο του "εμφυλίου" ήμουν ο μόνος διαδικτυακός υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου σε ένα πολιτικοποιημένο "πράσινο" φόρουμ και έχω πλήρως τη συναίσθηση του λιθοβολισμού που δεχόταν ο Γ. Παπανδρέου και οι φίλοι του.

Σε παρακαλώ λοιπόν να αναβιώσετε τις δραστηριότητες της λέσχης σας με την συμπαράσταση και τη συμμετοχή τη δική μας. Είμαστε διαθετημένοι να προσφέρουμε ακόμα και τεχνογνωσία στην ιστοσελίδα του φόρουμ, στα γραφικά κλπ. Περιμένω με εξαιρετικό ενδιαφέρον την απάντησή σου.

Παναγιώτης Πετεινάτος

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αυτο-οργάνωση: μια ιδέα από τη λέσχη φίλων του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση  nickstyl Την / Το Τρι Μάης 13, 2008 3:46 am

Φίλε Παναγιώτη, η λέσχη ΓΑΠ ήταν ένα πρώτο βήμα αυτο-οργάνωσης πολιτών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ μακριά από κομματικές δομές. Το μήνυμά της ήταν η υποστήριξη του Παπανδρέου από πολίτες που τον θεωρούσαν πιο ικανό για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους στις εσωκομματικές εκλογές. Οπότε πάρα πολλά άτομα που συμμετείχαν στη λέσχη (και εγώ για να είμαι ειλικρινής) νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης αυτών των οργανώσεων όπως χαρακτηριστικά αν θυμάσαι δεν υπήρχε λόγος να σχηματιστεί ο “όμιλος Βενιζέλου”.

Συμφωνώ όμως μαζί σου για τη σημασία αυτών των πρώτων προσπαθειών. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από την πρώτη αυτή προσπάθεια οργάνωσης πολιτών δημιουργήθηκαν άλλες οργανώσεις και συνεχίζεται η δημιουργία οργανώσεων πολιτών και αυτό είναι θετικό. Υπάρχει για παράδειγμα το eforum, οι Greeksocialists, η ΠΟΕΝ. Σε όλες αυτές μετέχουν άτομα τα οποία συμμετείχαν και στη Λέσχη ΓΑΠ. Οπότε νομίζω ότι όλα αυτά τα δίκτυα των πολιτών θα μπορούσαν να επικοινωνούν και να αλληλοϋποστηρίζονται.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχετε κάνει ένα ανοικτό forum στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν στις προτάσεις όλοι. Αυτό άλλωστε πραγματικά είναι η συμμετοχική δημοκρατία...

nickstyl

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Ημερομηνία εγγραφής : 16/04/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.zcommunications.org/zspace/nickstyl

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αυτο-οργάνωση: μια ιδέα από τη λέσχη φίλων του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση  PanagiotisP Την / Το Τρι Μάης 13, 2008 7:29 pm

Αγαπητέ Νίκο,
Θα με ενδιάφερε να υπάρχει μια λέσχη φίλων του Γ. Παπανδρέου όχι μόνο προσωρινά, δηλαδή για όσο καιρό είναι στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ ή στην επικαιρότητα ο Γ. Παπανδρέου αλλά γενικά για να υπάρχει ένας κύκλος ατόμων που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα μάθουν και να διδαχθούν από τις γνώσεις του Παπανδρέου. Για εμένα ο Γ. Παπανδρέου είναι ο εγγονός του «γέρου της δημοκρατίας», είναι ο γιος του Ανδρέα και αυτό σημαίνει ότι έχει ζήσει ο ίδιος προσωπικά από "μέσα" όλες τις σύγχρονες ιστορικές στιγμές. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τις διπλωματικές κινήσεις που έγιναν στις κρίσιμες στιγμές της Ελλάδος και το πώς αποφύγαμε τόσα και τόσα αδιέξοδα. Στη συνειδησή μου λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου μου θυμίζει εκείνο το γιατρό που έχει ζήσει πολέμους και έχει την εμπειρία όσο 10 σύγχρονοι κλινικοί γιατροί στα μεγάλα νοσοκομεία. Από αυτή την άποψη επιμένω ότι μια λέσχη φίλων του Γιώργου έχει νόημα, ειδικά η συγκεκριμένη, η οποία ξεκίνησε συμβολικά την εποχή που όλοι τον «λιθοβολούσαν».

Για να συνεχίσω την παρομοίωση θα σχολιάσω ότι τα πολιτικά φόρουμ του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή, είναι σαν νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και χωρίς γιατρούς. Δηλαδή πηγαίνει ο κόσμος στα φόρουμ και φωνάζει και αναλύει τα προβλήματά του. Λέει εκεί τον πόνο του χωρίς όμως να έχει μπροστά του ένα «γιατρό» για να τον ακούσει και να προωθήσει τη λύση. Τα φόρουμ δηλαδή, λόγω της δομής τους, δεν του παρέχουν κανένα αποτελεσματικό τρόπο συμμετοχής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Έτσι λίγοι τελικά μένουν να συμμετέχουν και οι περισσότεροι φεύγουν και προτιμούν να ασχοληθούν με πιο χαλαρές διαδικτυακές δραστηριότητες για να... ξεχάσουν τον πόνο τους. Από αυτή τη λογική συμμετοχής προσπαθούμε να ξεφύγουμε και να βρούμε λύση εδώ στο e-pasok.forumgreek.com και δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι εύκολη υπόθεση.

Σε ευχαριστούμε για όλα σου τα σχόλια Νίκο και περιμένουμε όποτε έχεις χρόνο να κάνεις και άλλα. Σιγά - σιγά θα τη βρούμε την άκρη και θα γυρίσει ο ήλιος. Αυτή τη φορά είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 35
Τόπος : Αθήνα

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αυτο-οργάνωση: μια ιδέα από τη λέσχη φίλων του Γ. Παπανδρέου

Δημοσίευση  Eleni Την / Το Τετ Μάης 14, 2008 12:41 am

Αγαπητέ Νίκο καλωσόρισες στην κουβέντα μας. Όλοι μας εδώ μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το κίνημα και τον τόπο. Ξέρω είμαστε λίγοι αλλά σε αυτή την φάση της αναζήτησης δεν νομίζω ότι μας λείπει ο κόσμος. Μας λείπουν ιδέες πρακτικές και εφαρμόσιμες. Όλοι μας περιμένουμε από κάποιον άλλο να κάνει κάτι και να αλλάξουν τα πράγματα. Όσο περνάει ο καιρός αρχίζω να καταλαβαίνω ότι αν περιμένω κάποιον άλλο να αλλάξει τα πράγματα για μένα πολύ φοβάμαι πως τίποτα δεν θα αλλάξει. Τι στην ευχή όμως να κάνω που δεν έχω ούτε λύση συγκεκριμένη να προτείνω, ούτε και τον χρόνο να ασχοληθώ αποκλειστικά και ολοκληρωτικά γι αυτό το σκοπό; Προσωπικά λοιπόν ξεκίνησα να απαλλαγώ από το σύνδρομο της συνεχής γκρίνιας μου στηριζόμενη στο παρακάτω « Άνοιγε το στόμα σου υπέρ του αφώνου, υπέρ της κρίσεως πάντων των εγκαταλελειμμένων Άνοιγε το στόμα σου, κρίνε δικαίως, και υπερασπίζου τον πτωχόν και τον ενδεή.» Παροιμίαι (λα 8-9).
Αρχίζω να παρακολουθώ προσεχτικά τι γίνεται γύρω μου και να καταγράφω ότι στραβό βλέπω. Αν μάθω να συμμετέχω ενεργά στην πραγματικότητα που με περιβάλλει και να βρω τον τρόπο να κάνω παρεμβάσεις υπέρ των ανθρώπων που είναι ασθενέστεροι από μένα ή να συντονίζω ενέργειες για αναζήτηση λύσεων τότε πιστεύω ότι θα μάθω πράγματα που θα μου τεκμηριώνουν λύσεις πρακτικές και εφαρμόσιμες. Είμαστε αδρανείς, αδιάφοροι και απαιτητικοί. Να μοιραστώ μαζί σας ένα παράδειγμα. Με τις τελευταίες απεργίες έχουμε έλλειψη καυσίμων και είναι συχνό το φαινόμενο να βλέπουμε ουρές αυτοκινήτων μπροστά σε διάφορα βενζινάδικα με αποτέλεσμα να έχουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αυτό συνάντησα πρόσφατα όταν ήμουν στο λεωφορείο και γύριζα στο σπίτι μου. Το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε σε μια τέτοια ουρά και μπροστά από εμάς άλλα τέσσερα λεωφορεία. Τότε μέσα στο λεωφορείο όλοι γκρίνιαζαν, έδιναν εντολές στον οδηγό να βγει στο αντίθετο ρεύμα. Πήραν αμέτρητα κινητά τηλέφωνα την άμεσο δράση η οποία φυσικά δεν ερχόταν. Ο οδηγός άνοιξε την πόρτα και πολλοί έφυγαν διατεθειμένοι να κάνουν πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια. Άλλοι πάλι περιμέναμε με τις ώρες μέσα στο λεωφορείο. Η λύση ήταν πολύ απλή. Κάποιος από εμάς τους επιβάτες μπορούσε να κατεβεί και να σταματήσει την κυκλοφορία στο αντίθετο ρεύμα για να μπορέσουν τα λεωφορεία να προσπεράσουν με ασφάλεια και να πάμε όλοι σπίτια μας. Πέντε λεωφορεία, πάνω από 200 άνθρωποι κανένας δεν πείρε την πρωτοβουλία να κάνει κάτι τόσο απλό, να κάνει για πέντε λεπτά τον τροχονόμο. Δεν ενεργοποιήθηκε κανένας μας δεν αναρωτηθήκαμε τι θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα μας. Απαιτούσαμε την λύση να την δώσει κάποιος άλλος εδώ και τώρα!
Δεν υπάρχει μέσα στον αυτόματο του μυαλού μας το λογισμικό της συμμετοχής, της συνυπευθυνότητας, της συναπόλαυσης. Με τον ίδιο τρόπο που αποφεύγουμε την συμμετοχή και την συνυπευθυνότητα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο,το ίδιο εύκολα αφήνουμε τους άλλους να μας στερούν τα δικαιώματα μας με την ίδια απάθεια και αδιαφορία. Έχουμε εκπαιδευτεί τα προβλήματα μας να μας τα λύνει κάποιος άλλος, Αν πάλι φιλοτιμηθεί κάποιος άλλος να μας δώσει κάποια ψίχουλα έχει καλώς, διαφορετικά δεν θα διεκδικήσουμε συστηματικά και οργανωμένα να συμετέχουμε και στην απόλαυση των αγαθών που παράγει αυτός ο τόπος. Άνθρωποι χωρίς φαντασία, χωρίς πρωτοβουλία, χωρίς καμία οργανωτική ικανότητα. Έρχεται λοιπόν ένας Γ. Παπανδρέου και προσπαθεί να μας βγάλει από το λήθαργο, να σταματήσουμε να είμαστε «ιδιώτες» να γίνουμε «συνάνθρωποι» να συνυπάρχουμε να αυτό-οργανωθούμε και να συμμετέχουμε σε ότι μας περιβάλει και μας αφορά. Δεν είναι εύκολο, εγώ τουλάχιστο δεν ξέρω πώς να το κάνω, αλλά και όταν ακόμα το καταλαβαίνω, (όπως στο παράδειγμα με το λεωφορείο), τα αντανακλαστικά μου είναι αργά σαν κάποιου που έχει ξυπνήσει από βαθύ ύπνο. Όποιος λοιπόν από μας κάποια στιγμή ξυπνάει ας σκουντάει και τους άλλους. Καταλαβαίνεις λοιπόν αγαπητέ Νίκο ότι μας είσαι χρήσιμος, όπως και όποιος άλλος πολίτης έχει υγιείς ανησυχίες και προβληματισμούς. Ένα πείραμα κάνουμε, ψάχνουμε να βρούμε το δρόμο για την συμμετοχή. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν έχουμε να χάσουμε και τίποτα γιατί εντωμεταξύ απολαμβάνουμε την ανταλλαγή απόψεων.

Eleni

Αριθμός μηνυμάτων : 71
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης